Анализи Коментари

Петков призова ВСС да подкрепи искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор

  04.04.2022 13:20  
Петков призова ВСС да подкрепи искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор

Премиерът Кирил Петков призова Висшия съдебен съвет да си свърши  работата и да подкрепи искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. За пореден път той обяви, че няма доверие на действащия oбвинител номер едно.

Министър-председателят коментира дебата в Съвета след близо тричасовия си разпитът в Софийската градска прокуратура по сигнала на укриващия се в Дубай Васил Божков, че е бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. 

Петков отказа подробности за разпита, но каза, че е предоставил на следователите одитен  доклад за нарушения при обществените поръчки в различни общини по времето, когато финансов министър беше Владислав Горанов:

„Одитната агенция, която трябва да одитира всички евросредства, по някакъв начин е проспала или не е видяла, че в много от общините имаме концентрация на над 90% със само един изпълнител на европроекти“, каза Петков.  

Петков беше първият свидетел по чиито показания в средата на март Главната дирекция „Национална полиция“ започна разследването, заради което Борисов, Горанов и Арнаудова прекараха 24 часа в ареста.

По закон обаче компетентен орган да разследва бивш премиер и министър е следовател, а не разследващ полицай. Затова и Софийската градска прокуратурата разпореди да бъдат повторени всички процесуално-следствени действия, извършени досега.