Анализи

Петков влезе в списък на позора - новата фантастична четворка на Путин

  05.04.2022 15:17  
Петков влезе в списък на позора - новата фантастична четворка на Путин

Италианската медия Formiche сложи премиера Кирил Петков в "новата фантастична четворка на Путин". Другите политически лидери попаднали в позорния списък са сръбският президент Александър Вучич, унгарският премиер Виктор Орбан и премиерът на Словакия Едуард Хегер. 

"Имаше едно време фантастичната четворка. Те все още са там, но имат друго име. Руската война в Украйна променя облика на Източна Европа. Унгария, Чехия, Полша и Словакия, които в продължение на тридесет години бяха стълбовете на Вишеградската група, сега вървят по свой път. На тяхно място се формира друга група. Линията на разлома се нарича Владимир Путин. Войната на Русия в Украйна разединява Вишеградската група, а неутралитетът и разногласията дърпат конците на Орбан и Вучич в Унгария и Сърбия. С България и Словакия в Източна Европа се появява новият проруски конгломерат, от който Путин се нуждаеше", пише в италианското издание. 

Според статията пред лицето на агресията има хора, които са се отказали от старите си симпатии към Кремъл, и такива, които ги потвърждават пред своите съюзници и избиратели. Изданието твърди, че Унгария и Сърбия са "истинските европейски бастиони на Путин", затвърдени от все по-ясното лично и политическо разбирателство между Орбан и Вучич, и че "към екипа им се приближават още две държави от региона: България и Словакия". Според статията във Formiche войната в Украйна се е "превърнала в земетресение за правителството на либерала Кирил Петков".

"В края на февруари министър-председателят трябваше да уволни министъра на отбраната, който отказа да говори за руска "инвазия". Месец по-късно Петков продължава да е на косъм - гласува в подкрепа на санкциите на ЕС, но се противопостави на изпращането на оръжия на Киев и на забраната за внос на енергия от Москва. Сега той се колебае по другия ключов въпрос в сблъсъка между ЕС и Русия - дали да се поддаде на изнудваческото искане на Путин да плаща за вноса на газ в рубли. Повечето страни от ЕС вече отговориха с "Не, благодаря", а в София цари двоумение", пише Formiche.