Анализи Бизнес Новини

Милиардерът, който основа Telegram и избяга от Русия заради Кремъл

  07.04.2022 10:01  
Милиардерът, който основа Telegram и избяга от Русия заради Кремъл

37-годишният Павел Дуров е основател и собственик на чат приложението Telegram, съобщава profit.bg.

Милиардерът е наричан "руският Марк Закърбърг."

Състоянието на Дуров, който е роден в Ленинград, днешен Санкт Петербург, се оценява на 15.1 млрд. долара, според Forbes.

Технологичният предприемач съосновава криптираното чат приложение Telegram заедно със своя брат Николай през 2013 г. Двамата са родени в "семейство на интелектуалци," според уебсайта на конференцията Digital-Life-Design, на която Дуров говори през 2012 г.

По-голяма част от богатството на Дуров се дължи на Telegram, която има 500 милиона активни потребители и е оценявана на 30 млрд. долара.

Преди създаването на Telegram Дуров основава руската социална мрежа ВKонтакте. Сайтът му носи пари и слава, но го превръща и в мишена за Кремъл, пише Insider.

Дуров създава мрежата през 2006 г. и продава 12% процентен дял в компанията за 300 млн. долара през 2015 г.

Сайтът му носи слава, тъй като става известен като "най-големия предприемач знаменитост," в Русия, според The New York Times. Това обаче му създава и политически проблеми, защото Дуров отказва на Кремъл достъп до данните в социалната мрежа на лидерите на протестите в Украйна.

Дуров казва, че е уволнен от поста главен изпълнителен директор на ВКонтанкте през април 2014 г., тъй като подкрепяни от държавата компании искали да овладеят контрола над социалната мрежа. Групата Mail.Ru, която е собственост на олигарха Алишер Усманов, купува мрежата за 1.47 млрд. долара по-късно през същата година.

Дуров казва пред Times, че е бил пронуден да напусне Москва през 2014 г., след като екип на специалните служби се появил в дома му.

Днес Telegram има огромно влияние в конфликта в Украйна, като и двете страни използват приложението заради сигурната му технология.

Конфликтът на Дуров с Кремъл не приключва с ВКонтакте.

През 2018 г. Telegram е забранено в Русия, след като Дуров отказва на Кремъл достъп до данни на потребители. Следват протрести в защита на Дуров, а достъпът до приложението е възстановен в страната две години по-късно.

Днес Telegram играе основна роля във войната в Украйна. С пост в приложението от този месец Дуров обеща да защитава данните на украинските му потребители. Според поста Дуров има частично украински произход.

В момента Дуров живее в Дубай, където е базирана и дейността на Telegram. Той се мести там през 2017 г. и прехвърля и дейността на приложението, която преди това беше базирана в Бeрлин.

В интервю за Bloomberg от декември 2017 г. Дуров казва, че преместването в Дубай му е позволило да "да използва по-добре парите си, за да помага на обществото," тъй като в емирството няма данък върху личните доходи.

Дуров става гражданин на Сейнт Китс и Невис през 2014 г., като инвестира 250 000 долара в местната индустрия за производство на захар, според Moscow Times. В карибската нация няма данък върху доходите, наследството и капиталовата печалба.

Дуров е национализиран и като френски гражданин през август 2021 г., според уебсайта на френското правителство. Той също така е най-богатият човек в Обединените арабски емирства, иформира Khaleej Times през 2021 г.

Създателят на Telelgram е 112-ият най-богат човек в света и най-младият милиардер в Близкия изток, който не е наследил богатството си, според Khaleej Times. Към 2021 г. то е един от 11-те милиардери, които живеят в Дубай.

Дуров има над 767 000 последователи в Instaram, а негов пост пародия на Владимир Путин от 2017 г. стана особено популярен в социалната мрежа. В поста Дуров предизвика потребителите да позират за снимка голи до кръста в стил Путин.

Въпреки че има над 1.3 милиона последователи в Twitter, Дуров следва само един човек – Илон Мъск.

За активите на Дуров не се знае много, но той периодично споделя снимки от яхти. Той обаче никога не е потвърждавал, че притежава такъв плавателен съд.

В блогпост от 2020 г. Дуров се изказа срещу Силициевата долина, като посочи седем причини, поради които не би се преместил там.

Дуров също така описва САЩ като "полицейска държава" и казва, че бил нападнат в Сан Франциско през 2015 г. от крадци, които искали да вземат телефона му.