Анализи Коментари

Сандов: Екологичните рискове от войната в Украйна са основно в две посоки

  14.04.2022 15:35  
Сандов: Екологичните рискове от войната в Украйна са основно в две посоки

До момента не са установени замърсявания на околната среда, предизвикани от войната в Украйна, каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов във Варна, цитиран от БТА. Той уточни, че екологичните рискове, които произтичат от конфликта, са основно в две посоки. Едната опасност е от ядрения комплекс в Украйна – атомната електроцентрала (АЕЦ) „Запорожие“, около която се провеждат военни действия, обясни министърът. Другата опасност е за замърсяване на морската среда от аварии и бедствия, произтичащи от индустриални комплекси и зони, като потенциален риск за морската акватория е и река Днепър. Имаме станции, които следят непрекъснато нивото на радиационния фон и досега не са отчитани повишени стойности, допълни Сандов. По думите му няма данни и по линия на партньорския обмен между страните от НАТО и Черноморския регион. Министърът уточни, че наблюденията ще продължат, като се извършват и редовни проверки на инсталациите, за да е сигурно, че са в добро техническо състояние.

В морските води също досега не е установено замърсяване, каза още Сандов. Той уточни, че мониторингът ще бъде завишен, като се извършва и сателитно наблюдение.
Във Варна министърът на околната среда се срещна с представители на всички институции, които имат отношение към опазването на морето. След дискусията той посочи, че областните управители на Варна, Бургас и Добрич ще имат ангажимента плановете за реакции при бедствия и аварии да бъдат актуализирани.