Анализи Новини

Седмичен коментар

  18.04.2022 08:00  
Седмичен коментар

Държавата все още мълчи за ПАВЕЦ „Чаира“

ПАВЕЦ „Чаира“ ще остане извън строя с години, ремонтът ще струва скъпо, а пропуснатите ползи от липсата на производство ще са стотици милиони, пише „Капитал“ .

В края на март една от турбините на тази най-голяма помпено-акумулаторна водноелектрическа централа на Балканите аварира тежко по време на тестовете след продължил три години ремонт. И остави извън строя ключовото за цялата енергийна сигурност на региона съоръжение. Това пък повдигна въпроса за корупция в ремонтния процес, пълна некомпетентност от страна на възложителя - държавната НЕК, липса на контрол и дори саботаж. 

ПАВЕЦ „Чаира“ едва ли ще заработи на пълна мощност поне още няколко години. Ще са нужни десетки, ако не и стотици милиони за нов ремонт, а пропуснатите ползи от липсата на производство точно в моментите на екстремно високи цени на тока се оценяват на 14 млн. лв. на месец. Нелепото е, че освен авариралата турбина още два агрегата също не работят. Така НЕК губи по над 40 млн. лв. на месец, а българският бизнес купува по-скъп ток заради по-малкото предлагане, твърди изданието.

НЕК решава да прави мащабния ремонт на съоръжението, след като печели от МВФ за подпомагане на извеждането от експлоатация на атомни мощности в АЕЦ „Козлодуй“ проект за рехабилитацията на целия комплекс „Белмекен - Чаира – Сестримо“ заедно с ВЕЦ „Въча“. Той е на обща стойност 26.6 млн. евро, като администратор е Европейската банка за възстановяване и развитие. Отделно почти 16 млн. евро са собствено финансиране от НЕК. Още тогава обаче, през април 2019 г., за ремонта не е привлечена японската „Тошиба“, която е изградила съоръжението и би трябвало най-добре да може да се справи.

За изпълнител е избран австрийският консорциум ABB - VOITH срещу сумата 13.8 млн. евро (конкретно за тази част от общия проект). Според източници на „Капитал“ обаче НЕК използва личен човешки ресурс в рехабилитацията на ПАВЕЦ „Чаира“. Което означава, че поне части от ремонта са извършвани от служители на държавната компания, които нямат опит точно в този вид ремонти. Това вероятно е една от причинитеза аварията. 

„Капитал“ припомня, че след аварията премиерът Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов заявиха, че се води разследване за причините от МВР и ДАНС.  

 

Румен Радев отново призова за единение

Българите очакват партиите в коалицията да покажат, че могат да се обединяват в името на националния интерес и решаване на проблемите на българите. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. В отговор на въпрос той посочи, че проблемите на хората са много и за тяхното решаване се иска активна работа и ясни резултати. 

Помолен за коментар на идеята за връщане на хартиените бюлетини при провеждането на избори, държавният глава посочи, че е редно този въпрос да се разглежда в българския парламент, но припомни причините за въвеждането на машинното гласуване. „България беше шампион в Европа, че дори и в света, по процент невалидни бюлетини“, отбеляза президентът. Той добави, че машинното гласуване е сложило край и на други проблеми при гласуването у нас като множеството сгрешени и поправени протоколи на секционните избирателни комисии, както и на опашките при предаването им в края на изборния ден. 

​Президентът коментира и изразените мнения за възможна промяна в българската позиция по отношение на европейската интеграция на РСМ като подчерта, че изказванията на управляващите са за спазване на всички постигнати до момента договорености, които изразяват нашето национално съгласие и позиция по този въпрос. 

 

Приятелство с дълбока символика

Ако две държави, разположени в двата края на Европа, могат да си сътрудничат и да мислят в една посока за бъдещето на Европа, това означава, че цялото европейско семейство може да направи същото. Това заяви президентът Румен Радев в началото на официалното си посещение в Португалия. Той бе посрещнат в сърцето на историческия център на Порто - вторият по големина град в страната, от португалския си колега Марсело Ребело де Соуза с военни почести и 21 артилерийски салюта. 

Радев разговаря с португалския президент в сградата на фондация „Сералвеш“, една от водещите институции в страната. На церемония в кметството кметът на града Руи Морейра връчи на българския държавен глава почетния ключ на Порто.

През 2021 г. стокообменът между България и Португалия се е увеличил с над 47% в сравнение с 2020 г. и е в размер на 250 млн. евро.

Радев се срещна с представители на българската общност в Португалия в посолството ни в Лисабон.Като жест към България на нея присъства и португалският президент, което е рядкост в обичайния протокол за такива събития. 

 

​„Има такъв народ“. Няма обаче такъв парламент 

През изтеклата седмица депутатите се изживяваха като политически мъченици, които получават удари отвсякъде. Сътресенията в коалицията показаха, че партия по интернет не се води. А също така, че политика на инат води до ответна реакция. ИТН изгуби битката за БНБ, както всички очакваха. Но хората на Слави имат нужда от своя мъченически ореол. Към момента ИТН няма полезен ход. 

​„Има такъв народ“ бяха раздвоени и разтроени на кой фронт да отбиват удари. Първия шамар те получиха заради провокацията да предложат журналиста Мартин Карбовски за член на СЕМ.

Докато Карбовски се оправдаваше, че не е педофил, от ИТН получиха нова депеша – вместо да търсят резервен играч за СЕМ, се наложи спешно да обясняват, че Теодора Генчовска не възнамерява да хвърли оставка като външен министър. 

„Телеграф“ изтъква резултатите от социологическо изследване на „Маркет линкс“, че ако изборите са сега, ГЕРБ биха били първа политическа сила с малко повече от 2% преднина пред ПП. Проучването се е състояло между 22 и 29 март сред 1029 пълнолетни лица. Премиерът Петков обаче има по-високо одобрение от бившия премиер Бойко Борисов.

​Не е много сигурно докога ще продължи самоизяждането в БСП. Но партията, която бележи постоянен възход, е „Възраждане“. И тя е единствената, поела твърд курс към предсрочни избори, коментира изданието.

 

​До края на юни плащат добавките по 60 лв. на пенсионерите

​Според социалния министър Георги Гьоков от 1 юли пенсиите трябва да се увеличат с 6,1 на сто, което нямало да компенсира отпадането на Ковид добавката. 

Министърът ще предложи различни варианти за осъвременяване на пенсиите. Един от тях е да се въведе антиинфлационна добавка, съобразена с ръста на поскъпването на храните и стоките от първа необходимост. Друг вариант е да се промени формулата на швейцарското правило, за да може увеличаването на пенсиите да отразява в по-пълна степен инфлацията. Народното събрание ще вземе решение кой вариант да приложи.

 

 

​Битката за БНБ

Народното събрание отхвърли кандидатурата за гуверньор на БНБ на Любомир Каримански, койтобеше предложен от ИТН и остана единствената номинация след оттеглянето на Андрей Гюров от ПП.

ИТН и ДПС гласуваха „за“, ГЕРБ „въздържал“ се, а от „Възраждане“ бяха „против“, с което на практика спасиха коалицията и останалите три партии в нея – ПП, БСП и ДБ. Предстои нова процедура за избор на управител на БНБ, която ще е третата, след като и втората се провали.

От ИТН обявиха, че и в новата процедура за избор на гуверньор на БНБ техният кандидат ще бъде Любомир Каримански.

 

Генчовска в спор с премиерски съветници за Скопие

Това се разбра от думите на външния министър,след като бе изслушана в Народното събрание. Според нея няма напредък по политическите въпроси със Северна Македония, но съветниците на премиера имат амбиции ветото да бъде свалено преди края на френското председателство на ЕС. Нямало документ, по който да е постигнато съгласие със Скопие. Най-важното било отваряне на конституцията на РСМ и българите да намерят място в нейния преамбюл. По думите на Ганчовска обаче това трудно щяло да се случи до лятото.

Навръх 24 май премиерът Петков в словото си смятал да обяви, че България и РСМ, като истински братски страни, трябва да имат общ европейски път, пише „Труд“.

България имала две външни политики – едната на премиера Петков и неговите външнополитически съветници, което е в нарушение на закона, а другата – на външно министерство. Това заявила Генчовска на закрито заседание в парламента.

Излиза, че зад гърба на коалиционните партньори и легитимните държавни институции, Петков и външнополитическият му съветник Весела Чернева прокарват външна политика в ущърб на националните интереси, коментира в. „Труд“.

 

Петков нямал магическа пръчка да реши всичко за 100 дни

​Премиерът пристигна в петък, заедно с вицепремиера Асен Василев, в Раднево, където се срещна с миньори и енергетици, за да се запознае с проблемите на комплекса „Марица-изток“ и да обясни какво точно включва планът за възстановяване и развитие, според който очакваме 12 млрд. от ЕС.

Петков бе посрещнат от миньор с плакат, на който пише „Кой от трите рудника и кога предстои да бъде затворен“. Премиерът каза, че няма магическа пръчка да реши всичко за 100 дни. Той се опита да обясни, че сме постигнали огромен успех в преговорите с ЕК, катосме променили искането за 40-процентово намаляване на капацитета на въглищните централи и 40-намаляване на въглеродните емисии. 

Според обяснението на вицепремиера Василев заводът за производство на батерии, които да съхраняват еленергията, трябва да бъде готов до края на 2026 г., а изборът на строителите ще е ясен догодина.

Войната в Украйна прави невъзможни доставките на метали и резервни части за Мини „Марица-изток“, новите цени, които предлагат доставчиците, са по-високи и различни от договорените, ремонтите в рудниците се блокират. Това стана ясно на работна среща на премиера с ръководството на мините. 

Петков се ангажира да търси вариант за решаване на проблема и препоръча новите договори с доставчиците да бъдат без посредници, защото оскъпяването е с 20 на сто. Той изрази съгласие с ръководството на радневските мини, че е недопустимо в тях да се добива най-евтината суровина, а в електроцентралите от комплекса да се произвежда най-скъпият ток.

 

Най-голямата загуба за България според вицепремиера Василев

Ще си тръгнем по-бедни, отколкото сме влезли в политиката. Това заяви премиерът и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в петък на учредитеното събрание на партията в Пловдив.

Вицепремиерът Асен Василев, който е съпредседател на ПП, заяви, че са се присъединили към първия служебен кабинет на президента Румен Радев, защото една „малка група така е организирала правилата на играта - или им помагаш да крадат, или напускаш страната“. По думите му „тази политика е изгонила 800 хил. души за 10 г. това като най-голямата загуба за България“.

 

Български ден в Битоля

Такова чудо не е било в Битоля, пише „Труд“. В града бе извършен истински десант от български политици, дошли за откриването на културния център „Иван Михайлов“. По различно време пристигнаха вицепрезидентът Илияна Йотова и премиерът Кирил Петков. Тя - с кортеж, в който бяха и депутатите Екатерина Захариева от ГЕРБ, Драгомир Стойнев от БСП, външната министърка Теодора Генчовска, бившата председателка на НС Цвета Караянечева. Към тях в Битоля се присъедини и дошлият с правителствения хеликоптер премиер Кирил Петков, придружен от председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров и премиерската съветничка Весела Чернева.

Културният център се намира на тясната улица „Рузвелтова“ 1, която бе задръстена от български автомобили на ВИП гостите и десетки камери и микрофони на македонски медии, пише „Труд“.Вестникът припомня, че български министър-председател е бил в Битоля по време на Втората световна война - Богдан Филов, и Андрей Ляпчев, който е родом от съседния град Ресен.

Нашата делегация беше посрещната сантибългарски плакати (неудобно е да се цитира, но е факт) „Ръцете ви са кървави“, „Гоце е Македония“, „Гробищата са пълни с българско приятелство“, но допровокации не се стигна. 

Йотова предаде специални поздрави от държавния глава Румен Радев: „С президента сме в постоянна връзка с вас, срещаме се и тук, и в България, споделяме общи тревоги. Уверявам ви, че на всички нива – и национални, и международни, ще продължим да поставяме темата за вашите права в Северна Македония като най-важното условие за бъдещето членство на страната в ЕС“.

Пред журналисти тя изрази надежда, че премиерът Петков ще вземе всички мерки външнополитическите му съветници да не правят втора външна политика.

 

Без промяна

ГЕРБ няма да подкрепи правителство с премиер Кирил Петков след арестите, които организираха. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поясни, че това е решение на Изпълнителната комисия, а не лично негово. Според експремиера кабинетът води двойна външна политика. В иязвлението си той продължи ругатните срещу всички, които смята за свои противници. Конфронатцията не спира.

​​

Мика Зайкова:

Цената на тока ще скочи четири-пет пъти до 2025 г.

Каква е ролята на плана за възстановяване и развитие. На този въпрос на в. „Телеграф“ икономистката Мика Зайкова отговаря:

​Планът не беше съгласуван нито с бизнеса, нито със синдикатите, нито с широката общественост, той е плод само на мъдрата мисъл на нашите властимащи, те носят цялата отговорност за харченето на отпуснатите 12,5 млрд. от ЕС.  В плана, както е известно, сме поели ангажимент за следното: първо да прекратим кръстосаното финансиране и второ – да създадем нов фонд за декарбонизация. В него ще влизат средствата от продажбата на вредните емисии. 

Освен това сме поели ангажимент до 2023 г. и до 2025 г. целият пазар на електроенегрия у нас да бъде либерализиран. Това на практика означава, че българските семейства ще плащат цена на електроенергията 4-5 пъти повече, отколкото сега. 

​Азерският газ няма вече да ни струва толкова евтино, защото договорът изтича през юли. 

„Не се бойте, българи. Няма да е все така – и по-зле ще става“. Така коментира инфлацията у нас Мика Зайкова пред Нова тв. „Правителството трябва да запази енергийната ни независимост. Ние сами може да се издържаме“, смята тя. 

 

Честито! Електронни рецепти

От 1 май отпускането на лекарства ще бъде само в електронна форма. След като личният лекар предпише медикаменти, те могат да се купят във всяка аптека срещу предоставяне на ЕГН и датата на издадената рецепта.

Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз, увери по Нова тв, че запациента нищо не се променя: „Просто ще имате досие и всеки един лекар ще знае как са ви лекували. Няма никакъв смисъл да ви изписват лекарства на хартия, освен ако не ви трябва този документ, например, за да докажете, че сте взимали определено лекарство. Да речем със застрахователни цели“.

В сайта на НЗОК със специален код или електронен подпис потребителите ще могат да виждат лекарствата, изписани им по Здравната каса. „Ако са ви изписани три лекарства, може да си вземете колкото искате и откъдето искате, докато рецепта има давност”, поясни Маринов.

Предвижда се спешните медици и лекарите, които правят домашни посещения, да използват приложение на телефоните, за да издават електронни рецепти. 

От Българския лекарски съюз обаче настояват да продължи използването на хартиената рецепта паралелно с електронната.

 

          Билетите за Египет и Йордания са изкупени преди празниците

Според експерти в туризма това са най-предпочитаните места от българите за почивка около Великден. Туроператорите предлагат атрактивни цени. Например в Йордания пакетът за седем дни е 1800 лв. Цените за Египет започват от 400 евро на човек, а с обиколна програма и храна - към 1700 лв.

Пътуванията до Гърция и Сърбия остават най-предпочитани.

 

 

Повече от 90% от семействата имат жилищаотпреди 1990 г.

90% от българите живеят в собствено жилище, но едва половината разполагат с автомобил и компютър. Най-разпространеният предмет в домовете продължава да бъде телевизорът. Това показват данните на Националния статистически институт.

Чуждо жилище, но без да плащат наем за него, ползват 5,5% от домакинствата. Тези, които живеят под наем, са близо 4%. Двойно повече от тях са семействата, които притежават и второ жилище.

Най-разпространеният вид имот са двустайни или тристайни апартаменти, като над 90% от семействатаживеят в жилища, построени преди 1990 г. Построените през последните 20 г. са едва 8%, а близо 1/4 от домакинствата притежават гараж.

С електричество, вода, баня, тоалетна и канализация разполагат малко над 80% от домакинствата. В селата повече от половината семейства нямат централна канализация, а близо 20% от тях нямат и вътрешна тоалетна.

56% от домакинствата разполагат със собствен автомобил, като близо 6% от тях притежават повече от един. 8% не могат да си позволят кола по финансови причини, а повече от 1/3, защото не им е нужна.

 

Цените ще пълзят нагоре

„Три пъти по-високи са цените на храните в сравнение с преди една година. До новата реколта храните ще продължават да поскъпват“, прогнозира Огнян Буюклиев от Института за икономически изследвания на БАН. „Нашата оптимистична прогнозае, че до 1 октомври около 50% ще нараснат цените, а песимистичната - поне 3-4 пъти или над 200 процента. Ако войната приключи, нарастването на цените ще бъде около 100 процента“, заяви той пред БНР.

 

Най-високата заплата е на 71 км от София 

Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2020 г. - 2 628 лв., е в община Челопеч, сочат данни на Института за пазарна икономика. На второ място е община Козлодуй (2 336 лв.), следвана от Пирдоп (1936 лв.) и Раднево (1913 лв.). София е чак на пета позиция с 1 913 лв. В Топ 10 са още Гълъбово (1 830 лв.), Девня (1 745 лв.), Елин Пелин (1 638 лв.), Панагюрище (1 528 лв.) и Божурище (1 540 лв.).

За поредна година най-високите заплати в страната са в малки общини с големи работодатели – водещи са общините в Средногорието, на чиято територия има развита добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и в общините с много големи предприятия в енергийния сектор.

Прави впечатление и силното представяне на индустриалните общини в периферията на най-големите икономически центрове: общините Елин Пелин, Божурище и Костинброд от широката периферия на София; общините Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна и общините Марица, Куклен и Брезово до Пловдив.

София, Пловдив и Варна бележат ръст от 40-45%, принос за което има и дигиталната сфера.

 

САЩ за спазването на човешките права в България

Полицейско насилие, сериозни проблеми със съдебната система, ограничения на свободата на словото, корупция, етническа и полова дискриминация са част от заключенията в доклада на Държавния департамент на САЩ за спазване на човеките права в България през 2021 г. В този дух се анализира ситуацията в 198 държави по света, съобщава „24 часа“.

Според американското външно министерство независимите медии са били обект на открити атаки от политици на всички нива, на административен и съдебен натиск.

В частта на доклада за насилие и тормоз се посочва: „През февруари Специализираният наказателен съд започва съдебно производство срещу братята Георги и Никола Асенови и Бисер Митрев за нападение и жесток побой на известен разследващ журналист и главен редактор на седмичника „168 часа“ Слави Ангелов. Към декември процесът продължава и тримата подсъдими са на свобода под гаранция“.

За медийната свобода се споменава и отказът да бъде образувано разследване на побоя над журналиста Димитър Кенаров от летните протести през 2020 г., както и репликата на вътрешния министър Бойко Рашков пред БНР, че би уволнил водещите на сутрешния блок на Би Ти Ви Биляна Гавазова и Златимир Йовчев след негово интервю пред тях.

 

Здравният министър ще решава кога да се носят маски

Това е окончателното решение на депутатите,след като две седмици спориха дали не се дава прекомерна власт на един човек. Изводите обаче ще стават възможни след доклад на главния държавен здравен инспектор, което дава възможност мерки да се въвеждат и от директорите на РЗИ. Според промените в Закона за здравето министърът няма да има право да забранява влизане в страната, да ограничава придвижването, както и да спира работата на обществени обекти.

От 1 май до 31 август в Гърция ще може да се влиза без зелен сертификат, съобщи здравният министър на страната Танос Плеврис. По време на пресконференция той обясни, че до края на лятото няма да има ограничения колко човека могат да посещават ресторанти, магазини и спортни обекти.

 

Президентски съпруги се срещнаха на Лазаровден

Съпругата на българския държавен глава Десислава Радева се срещна в Истанбул със съпругата на президента на Турция Емине Ердоган.

Десислава Радева беше на посещение в Истанбул по покана на истанбулското българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ и одринското училище „Иван Вазов“, за да отбележи заедно с децата от двете училища Лазаровден.

Според предварителното съобщение на пресцентъра на „Дондуков“ 2, Радева ще присъства заедно с представители на българската общност на литургията в желязната църква „Свети Стефан“ в Истанбул и е поканена на среща от вселенския патриарх Вартоломей.

 

Проф. Даниел Вълчев:

Случайни хора управляват България

Правителството ще извърши подлост по отношение на казуса Северна Македония. Ветото на България за преговорите й за членство в ЕС ще се вдигне. Това прогнозира проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет и бивш министър на образованието.

„Що се отнася до България, в такива сложни времена, когато в света, в Европа текат процеси, които не е много ясно накъде ще отидат, най-важното е да имаш силно държавно ръководство. Аз се опасявам, че като че ли  случайни хора управляват държавата в момента. България традиционно няма самочувствието да поставя пред своите партньори - било пред ЕС, било пред НАТО - своите национални интереси. Първо, няма традицията да се вслушваме в това, което мислят хората, и след това да можем членоразделно да го обясним на нашите партньори.

Ще дам пример със случая с Македония. Мнозинството от българите - правилно или не - считат, че докато не се предприемат определени действия от РСМ, не бива да вдигаме българското вето над започването на преговорите. Това, което си мисля, че ще стане, е, че правителството в крайна сметка, съжалявам за тежката дума, но ще извърши една подлост. И това ще стане по следния начин: тъй като самата рамкова позиция на правителството - от преди доста време, от предно правителство - е сравнително сложен документ, тъй като актът на Народното събрание също е сложен документ, най-накрая ще се намерят едно-две много дребни неща, които уж са били извършени, след това ще се вдигне ветото и след това министър-председателят ще се усмихне широко и ще каже, че съвестта му е чиста“, каза проф. Вълчев пред Би Ти Ви. 

 

Какви промени предлага БСП в Изборния кодекс

Председателят на ПГ на БСП за България Георги Свиленски заявява във в. „24 часа“, че БСП ще внесе поправки в Изборния кодекс не както досега един месец преди избори, а доста по-рано. Така и избирателната комисия, и хората ще са готови три години преди парламентарни избори и година и половина година преди местните избори, а не в последния момент да им сервират нови правила.

Аз най-много съм защитавал машинното гласуване, подчертава Свиленски, защото на местните избори през 2015 г. имаше 600 хил. недействителни бюлетини. Единственото разумно решение тогава беше въвеждането на машинен вот. И откакто има такъв вот, ГЕРБ не е печелил избори. Много бяха факторите, които отблъснаха избирателите да гласуват миналата година, но казусът с машините също оказа влияние, защото много хора имаха своите притеснения, коментира Свиленски.

 

По-внимателно за геноцида

Американският президент Джо Байдън заяви, че Владимир Путин извършва „геноцид“ в Украйна. По време на събитие, посветено на растящите цени на горивата, той за първи път използва този термин, от който до момента администрацията на Белия дом се въздържаше.

„Бюджетът на вашето семейство, възможността да заредите резервоара си, не бива да зависи от това дали един диктатор обявява война и извършва геноцид на другия край на света“, каза Байдън. 

По-късно той уточни: „Да, нарекох го геноцид, защото става все по-ясно, че Путин просто се опитва да заличи идеята да бъдеш украинец. И доказателствата за това се трупат. И ние ще продължаваме да научаваме все повече за ужасяващи деяния, извършени от Русия в Украйна. Ще оставим на адвокатите на международно ниво да решат дали направеното може да се определи по този начин, но аз мисля така“. 

„Неприемливо е президентът Байдън да обвинява руския си колега Путин в извършване на геноцид в Украйна. Ние категорично не сме съгласни и смятаме, че подобни опити за изкривяване на реалността са неприемливи, още повече, че идват от президента на САЩ, страна, чиито действия в скорошната история са добре известни“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Вербалната ескалация едва ли ще допринесе за слагане на край на конфликта в Украйна“. Такафренският президент Еманюел Макрон коментира думите на Байдън, че действията на Русия в Украйна са геноцид и посочи, че предпочита да е „внимателен с термините“, които използва.

 

Владимир Путин: 

Руската военна операция върви по план

Допълнителни санкции на Запада срещу Русия ще навредят и на ЕС, тъй като икономиките в региона са взаимно свързани. Средносрочните и дългосрочните рискове, свързани с въздействието на санкциите срещу руската икономика може да нараснат, но към момента финансовата система на страната е стабилна. Това заяви руският президент Путин на съвместна пресконференция с белоруския си колега Александър Лукашенко. 

„Руската икономика и финансовата система са здраво стъпили на крака. Мисля, че тази тенденция към запазване на макроикономическите показатели, спокойната, ритмична, професионална работа на икономическия блок ще се почувства в близко бъдеще“, коментира още Путин.

„Този блицкриг, на който разчитаха нашите недоброжелатели, претърпя неуспех - това е очевидно. Нашата финансова система и индустрия работят ритмично“, смята Путин. Той напомни, че Украйна е нарушила споразуменията, сключени по време на преговорите в Истанбул и обвини Киев, че винаги мени позицията си, което прави „невъзможно постигането на напредък“ в преговорите.

Путин увери, че руската военна операция върви по план и Москва не възнамерява да се откаже от целите си за унищожаване на военна инфраструктура в Украйна.

 

Игра с огъня около Калининград

„Мисля, че засега това е игра, изпробваща почвата. В случай на блокада Русия, като наследник на Съветския съюз, има огромен опит. Ако искат да стигнат дотам, за да ни накарат да прекъснем тази блокада, за да спасим живота на нашите хора, които живеят там, можем да направим това“. Така Владимир Джабаров, първи заместник-председател на Комисията по въпросите на горната камара на Съвета на федерацията за международни отношения, коментира изявленията от Запад за възможна блокада на Калининград, съобщава ТАСС.

Той припомни, че след Втората световна война Сталин дава две трети от Източна Прусия на Полша, а една трета става ексклав Калининградска област на Съветския съюз.

Калининградска област е най-западната област на Руската федерация. Тя е малък териториален ексклав (част от територията на страна, нямаща обща граница с нейната основна част и обкръжена от чужда територия, тъй като не граничи с останалите региони на Русия), разположен между ЛитваПолша и Балтийско море, с площ 13 614 км и близо един милион жители. Административният център Калининград се намира на 1 289 км от Москва. 

 

Солените яхти

Арестът на суперяхтите на богаташи от обкръжението на Путин ще струва на САЩ и ЕС стотици милиони долари, пише Bloomberg. След техния арест властите поемат отговорност за поддръжката им. 

Годишните експлоатационни разходи обикновено са около 10% от стойността на морския съд. Например за обслужването на яхтата Tango на Виктор Векселберг американските власти ще трябва да плащат приблизително 9,5 млн. долара годишно. Необходимо е да се плаща застраховка и да се намери екип за техническо обслужване, така че яхтата да не загуби стойност. 

Общо от началото на войната са задържани повече от десет суперяхти на обща стойност около 2,3млрд. долара като част от санкциите срещу обкръжението на Путин. Властите на страните от ЕС арестуваха 85-метровата яхта на Игор Сечин на стойност 190 млн. долара, 156-метровата яхта на Алишер Усманов за 600 млн. долара и 40-метровата яхта на Генадий Тимченко за 50 млн. долара.

 

„Дребни“ новини

В 25 училища от Русенска област впродължение на една седмица през междучасиятазвуча химнът на Стоян Михайловски. На 15 април преди 130 години в Русе той създава текста на „Върви, народе възродени“. Учениците се запознаха с историята на химна, на който през 1901 г. в Плевен Панайот Пипков написва музиката. 

„Валутният резерв от 18 млрд. долара не трябва да се пипа. Върху него се крепи силата на лева. Ако там се пипне, ще се реализират прогнозите за фалит на държавата. Таван на цените е само административен метод, който временно спира процесите. В областта на икономиката управляващите демонстрираха, че нямат сериозна програма“. (Финансистът Красимир Ангарски, БНР)  

​Десет години след откриването на специализираните съд и прокуратура и 10 часа дебати, депутатите приеха те да бъдат закрити, съдиите преназначени, а висящите дела да продължат пред същите състави, но в Софийския градски съд, а срещу организирани престъпни групи - в окръжните съдилища по места. За закриването гласуваха четирите партии от управляващата коалиция.

Главният прокурор Иван Гешев обяви на среща с прокурорите, следователите и съдебните служители, че ще сезира Конституционния съд за закриването на специализираното правосъдие. „Може да се гордеете с работата си и с това, което постигнаха тези структури. Можете да се гордеете, че изпълнихте това, което очакваха българските граждани – реална борба с организираната престъпност, тероризма, а в последните години и с корупцията“, каза обвинител № 1.

Магистрати от специализираното правосъдие ще се влеят в редиците на организираната престъпност. Това предрече съдията от специализирания съд Вилислава Ангелова по време на обсъждането на промените в Закона за съдебната власт. „Ние 10 години се обучавахме, наистина научихме много. В залите ни се явяваха най-елитните адвокати в България. От всяко едно дело ние се учихме и затова се научихме. Дори и да ни изхвърлите от системата, организираните престъпни групи с радост ще ни приемат“, заяви Ангелова.

Тази военизирана, мафиотска структура, наречена прокуратура, в момента се олицетворява и реално се управлява от един бандит. Казвам го в прав текст - Гешев е престъпник. Защото има куп данни, включително съзнателна злоупотреба с презумпцията за невиновност, което е съзнателно нарушение на Конституцията. От наказателноправна гледна точка това е злоупотреба с власт. Парекселанс престъпление по служба по чл. 282 от НК. (Адвокат Михаил Екимджиев, Фрог нюз)

3 000 украинци яхват коли под наем. Бежанците предпочители да карат кола под наем с българска регистрация, а да оставят своята на платен паркинг поради зачестилите кражби.

Ако до юни Северна Македония и Албания не стартират преговорния си процес за пълноправно членство в ЕС, Тирана ще се откаже да върви заедно със Скопие и ще поиска от Брюксел сама да следва пътя си. Албания не желае повече да е заложник на спора между РСМ и България, чийто край не се вижда. Това заявява в интервю за „Труд“ албанският премиер Еди Рама.

Гърция е регистрирала най-големия спад на процента на безработица в ЕС - от 17,2 на сто през лятото на 2019 г. на 12,8 през февруари т.г. Създадениса 200 хил. нови работни места и е преминат прагът от четири милиона работещи. Това заяви премиерът на страната Кириакос Мицотакис и оповести сериозно увеличение на минималната работна заплата от 1 май, което е второто за тази година след това през януари, съобщава в. „Катимерини“. 

 

Из архива

Депутати срещу пенсията на Иван Богоров

За тази история разказва в спомените си писателят и публицист, автор на „Строителите на съвременна България“ Симеон Радев.

През 1880 г. неуморният санитар на българския език Иван Богоров внесъл в Народното събрание „прошение“, за да обърне внимание на депутатите върху чистотата на българския език, която „била в опасност“. В искането си до парламента Богоров настоявал депутатите да пишат законите на България на „български народен език“, а не на развален руски език, препълнен с чуждици. „Нам е простено – казвал Богоров – кога пишем или кога говорим да заемаме речи от друг язик, ала онез, които ги няма народът.“

Малцина народни представители се вслушвали в думите му. Големият български езиковед акад. Стефан Младенов в своя студия за „бащата на българския вестник“ пише: „Богоров, „сам-самичък“ стои пред държавната врата като някакъв пророк, неразбран от никого, тикан и тласкан от всички. Тия важни законодатели, тия високи „достойници“ (министри) где имат време да се занимават със смешните предложения на изумелия Дон Кихот. Тям им остава най-много време като се съберат около пивото и таблата, да се посмеят на Богоровите шеги, без да подозират тяхната дълбока горчивина и сериозност“.

И когато през 1884 г. Иван Богоров (вече 66-годишен) написал ново прошение до Народното събрание, но този път по личен въпрос, „важните достойници“ безцеремонно му тръшнали вратата под носа. В прошението си молителят настоявал да му се повиши пенсията.

След прочитането на молбата на възрожденеца-езиковед, „високите достойници“ отхвърлили прошението му. А един от тях – Марко Велев – толкова остро се изказал по въпроса, че спрял всякакви следващи разисквания: „Тази пенсия, която му се види малка – 200 в. на месец – е много голяма. И защо му се дава? Казва за поправление на езика, но както виждате той може да го развали... Затова – да се вземе и тази пенсия от него, която му се дава“.

Добре поне, че не са му взели пенсията, която била по-малка от половината пари, които депутатите прибирали на месец като дневни, отделно от месечната си заплата.

През декември 2013 г. тогавашният председател на Народното събрание Михаил Миков предложил „трудните чуждици и неразбираемите думи да изчезнат от законопроектите, а текстовете да бъдат написани кратко, точно и ясно“. Причината била, че в редица нормативни актове, които депутатите приемат, има изключителни езикови абсурди.

И Цецка Цачева като парламентарен шеф предлага на депутатите подобни промени за утвърждаване на българския език в документите на Народното събрание. Предложенията и на Миков, и на Цачева били отхвърлени.