Анализи Коментари

Станимир Хасърджиев: Електронната рецепта е малка част от това, което трябва да бъде

  18.04.2022 11:15  
Станимир Хасърджиев: Електронната рецепта е малка част от това, което трябва да бъде

Добрата държава трябва да създаде такива технологии, които да позволяват и на най-неграмотния човек, който никога не е докосвал мобилен телефон или не разбира нищо от компютри, да може да се справи, да си получава лекарствата, без да е необходимо да получи висше образование." Това мнение изрази пред БНР за предстоящото въвеждане само на електронни рецепти д-р Станимир Хасърджиев, генерален директор на Националната пациентска организация.
Хасърджиев призна, че са налице притеснения, че е "възможно да има затруднения".

Според него опасността за гражданите съществува, доколкото институциите "никога не провеждат предварително нещата – например да има пилотна фаза, с участие на самите граждани, да се види дали ще могат да използват даден софтуер или не".
Годините отлагане на електронното здравеопазване водят до това днес хората да не са наясно, има страхове и притеснения, лекарите не са наясно, както и самите аптеки, коментира д-р Хасърджиев в предаването "Преди всички".

 

По думите му "няма нищо страшно и опасно, по света никъде не е пропаднала здравната система от въвеждането на електронизация".

Въвеждането на електронната рецепта е много малка частица от това, което трябва да бъде, заяви д-р Хасърджиев.