Анализи

Великолепната петорка: кои са олигарсите на Ердоган

  19.04.2022 10:09  
Великолепната петорка: кои са олигарсите на Ердоган

Не само руският президент е заобиколен от богати бизнесмени, турският му колега Ердоган също, разказва "Дойче веле". Кои са членовете на "Великолепната петорка", които според опозицията получават милиарди от държавата?

Руските олигарси закотвят луксозните си яхти по турските брегове и искат да инвестират край Босфора, тъй като от избухването на войната в Украйна насам са нежелани на Запад. Но самата Турция си има и достатъчно собствени олигарси, казва опозицията в Анкара. Подобно на своя приятел Владимир Путин, турският президент Ердоган се е заобиколил с пребогати предприемачи, които срещу верността си към него получават изгодни държавни поръчки, пише "Райнише пост".

"Великолепната петорка" получава милиарди от държавата

"Великолепната петорка", както я определя опозицията в Турция, се занимава със строителството на летища, магистрали, мостове и язовири, но привилегиите, с които се ползва, са ахилесовата пета на Ердоган преди изборите следващата година. Опозицията смята да го атакува с обвинения в непотизъм и корупция. Той си дава сметка за тази опасност и затова се опитва по юридически път да забрани на опозицията да говори за "петорката".

Турция е залята от проблеми. Инфлацията в страната надхвърли 60 процента, за година и половина лирата загуби над половината от стойността си. Само за месец - от февруари до март - цените са нараснали с 5.46 процента, съобщава ARD. Повече от три милиона потребители не могат да плащат сметките си за ток и стоят на тъмно.

Според лидера на опозицията Кемал Кълъчдароглу, докато Ердоган се прави на икономически експерт, той всъщност е просто "касиер на петорката", която играе за него същата роля, каквото и руските олигарси за Путин.

Според Кълъчдароглу петорката включва Мехмет Дженгиз, Нихат Йоздемир, Джемал Кальонджу, Джелал Кологлу и Аднан Чеби, които в последните години са получили милиарди от държавaта - за изграждането на различна инфраструктура, включително магистрали и новото летище в Истанбул.

При това рискове за печалбите на въпросните олигарси няма - ако приходите им не са достатъчно, те могат да компенсират загубите си по линия на данъчните постъпления. Ако например таксите от преминаването по някой мост са под очакваните, частните предприемачи получават компенсации от държавата.

Quid pro quo: услуги срещу подкрепа

Предприемачите, които се радват на благосклонността на президента, са недосегаеми, казват критиците. В черноморската провинция Ризе например проект за каменоломна на един от близките до Ердоган олигарси бе наложен въпреки съпротивата на местното население. Според една организация на горските работници големите горски пожари в Южна Турция пък са избухнали поради това, че пространството под далекопроводите не е било оставено свободно в съответствие с правилата. Въпреки това за шефовете на фирмите, които са отговаряли за далекопроводите, последствия нямаше. Те също са членове на "петорката".

Благодарение на щедростта си спрямо олигарсите Ердоган може да разчита на тяхната лоялност. Според разследвания на прокуратурата в Турция през 2013 година Ердоган е получил от приятелите си милиони, с които е изкупил вестниците и телевизиите на други доверени бизнесмени и ги е насочил по "правилната" правителствена линия.

"Петорката" вече се оглежда към опозицията

Олигарсите и Ердоган поддържат близост и в личен план - в последните години президентът нееднократно е бил кум на сватбите на децата на "петорката". Управляващите отхвърлят всички обвинения, но опозицията е непреклонна - тя настоява, че Ердоган "служи" на "петорката". А в турските медии вече се появи информация, че турските олигарси се опитват да затоплят отношенията си и с опозицията, защото според някои социологически проучвания тя води пред партията на Ердоган.