Анализи Новини

Тренд: Над половината българи не вярват, че правителството ще изкара пълен мандат

  19.04.2022 11:06  
Тренд: Над половината българи не вярват, че правителството ще изкара пълен мандат

Над половината българи са на мнение, че правителството няма да изкара пълен мандат, но 47% от хората не искат предсрочни парламентарни избори. 

Това показва проучване на „Тренд" по поръчка на  "24 часа", реализирано в периода между 6 и 13 април чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1004 души на възраст 18+. 

Положителната оценка за работата на парламента се задържа на 24% от всички интервюирани, докато отрицателните оценки се покачват до 66%. 

При правителството има лек спад на положителни оценки за работата му - от 29% през миналия месец до 27% през този, а отрицателните бележат  минимален ръст от 56% през март до 58% през април. Симпатизантите на „Продължаваме промяната" стоят най-убедени в подкрепа си спрямо кабинета. Останалите три партньора имат доста по-нюансирано отношение. Сред привържениците на Демократична България съотношението положителна-отрицателна оценка е в пропорция 5 към 3. Симпатизантите на БСП са разделени на две равни части в тази си оценка, докато тези на „Има такъв народ" в по-голямата си част имат отрицателно отношение към работата на кабинета.

При президента не се наблюдава съществена промяна този месец, като положителните оценки за неговата работа са 50%, а отрицателни 38%.

Близо половината българи (47%) са на мнение, че предсрочни парламентарни избори не сa необходими. 37% са на обратното мнение. Сред разбивките по групи прави впечатление, че единствено сред симпатизантите на ГЕРБ и Възраждане доминира позицията, че са необходими предсрочни парламентарни избори. 

 

Малко над половината (52%) смятат, че правителството няма да изкара пълен мандат. 28% са на противоположното мнение. 

И този месец продължава ерозията в подкрепата към „Продължаваме промяната" - от 22.9% сред заявилите, че ще гласуват през март, до 20.1% през април. Този спад при формацията на Петков и Василев води до структурна промяна на електоралните нагласи, като през този месец основният им опонент в лицето на ГЕРБ вече е първа политическа сила с 23.6% от гласуващите, коментират социолозите. ДПС и БСП задържат сходни нива в сравнение с предишния месец съответно с 11.1% и 10.5% от гласуващите. Регистрираме втори пореден месец на ръст при „Възраждане" – от 7.3% през март до 9.3% през април, което нарежда партията на Костадинов като пета политическа сила в страната, в близки стойности до третата и четвъртата.

Демократична България задържа позиции на 7.1% от гласуващите, а „Има такъв народ" този месец са с 6.9% от всички заявили, че ще гласуват на евентуални избори.