Светът

Макрон и Льо Пен се готвят за решителните дебати преди балотажа в неделя

  20.04.2022 13:20  
Макрон и Льо Пен се готвят за решителните дебати преди балотажа в неделя

В края на предизборната президентска кампания във Франция президентът центрист Еманюел Макрон и крайнодясната му опонентка Марин Льо Пен ще се срещнат тази вечер очи в очи в телевизионни дебати, които може да бъдат решаващи за изхода на балотажа в неделя, предаде Асошиейтед прес.

Макрон и Льо Пен се готвят за решителните дебати преди балотажа в неделя  - 2

 

Според информационната агенция двамата кандидати внимателно са се подготвили за важния дуел, който се очаква да продължи повече от два часа. На първия тур на 10 април 44-годишният Макрон взе най-много гласове, а според последвали различни социологически проучвания има преднина от 3 до 13 пункта пред 53-годишната Льо Пен.

Но в сравнение с изборите преди пет години, когато тя отстъпи пред Макрон с 34 срещу 66 на сто от гласовете на балотажа, сега Льо Пен е съкратила значително дистанцията.

През 2017 г. преките дебати по телевизията бяха пагубни за нейната кандидатура – тя прояви неувереност в търсенето на отговори на зададените въпроси и сякаш губеше самообладание на моменти. Освен това тя допускаше грешки по основни икономически теми, контрирана незабавно от Макрон. Това имаше катастрофално отражения върху нейния имидж и даже породи критики от собствения ѝ лагер, че се е явила неподготвена.

Междувременно 39-годишният тогава Макрон, въпреки липсата на голям политически опит, говореше уверено по всички въпроси. Той прояви умения да навлиза в детайлите и даде доказателства, че е сериозен кандидат, отбеляза АП.

 

Този път Льо Пен заявява, че е по-добре подготвена, след като е работила „у дома“ с най-близките си съветници. Очаква се тя да се обръща към хората, които не харесват Макрон, като критикува действията му и представя себе си като негова националистическа и антиимигрантска алтернатива. Тя ще иска също да се изяви като достойна да бъде президент с реалистични, по думите ѝ, предложения.

Макрон ще отстоява своите проевропейски позиции, които според него са начин Франция да стане по-силна на световната сцена. Той ще се опита да убеди левите избиратели, че неговата подкрепа за бизнеса не трябва да ги възпира да гласуват за него.

Преди втория тур и двамата кандидати се нуждаят от широка допълнителна подкрепа. Много французи, особено тези с леви убеждения, казват, че още не знаят дали изобщо ще отидат в неделя до избирателните секции, предаде АП.