Бизнес Новини

Цените на шезлонгите и чадърите по морето поскъпват

  20.04.2022 15:23  
Цените на шезлонгите и чадърите по морето поскъпват

Шезлонгите и чадърите по Българското Черноморие през предстоящия летен сезон няма да бъдат с намалени цени, както се случи през последните две пандемични години. Това съобщиха за TravelNews от Министерството на туризма. Концесионерите и наемателите на плажове повече не могат да получават намаления в таксите към държавата и съответно те не могат да предложат по-ниски цени на услугите към туристите.

„Отстъпките се ползваха по време на пандемията като държавна помощ. За този сезон няма одобрени такива мерки от страна на Европейската комисия“, заяви пред TravelNews министърът на туризма Христо Проданов. Според него самите концесионери ще трябва да решават дали да оставят по-ниски цени на плажните принадлежности или въобще да нямат такива. Държавата повече не може да им опрощава или намалява концесионните такси, подчерта той. Проданов допълни, че за сметка на това контролът от министерството ще бъде засилен през сезона, като ще се следи за нарушения от страна на стопаните на плажовете. В техните договори са посочени максимални цени на шезлонгите и чадърите, които не могат да превишават. Те варират от 5 до 15 лв. за брой в зависимост от местоположението. Най-скъпи са традиционно в големите курорти Златни пясъци, Слънчев бряг, Свети Влас и Созопол. Според хотелиерите и туроператорите връщането на високите стойности отново ще изгонят българските туристи към съседните дестинации – Гърция и Турция. През изминалите две години плажовете, шезлонгите и чадърите бяха пълни с български туристи заради ниските такси.

От общо 132 морски плажа по нашето Черноморие

през 2021 г.  концесионери и наематели склониха да премахнат изобщо цените на чадъри и шезлонги само на 11 места. Безплатни бяха плажовете "Ривиера", "Буните 2", "Обзор Мотела", "Бургас-Север", "Бургас-Централен", "Приморско-Централен" и "Къмпинг Нестинарка", "Шкорпиловци-юг", "Ахелой", "Атанасовска коса" - част 1, както и централния плаж в Царево. На останалите цените варираха от 1 до 10 лв. Тогава за второ поредно лято Министерството на туризма предложи на стопаните на плажовете да намали концесионните такси и наеми с до 50%, ако предоставят пропорционална отстъпка от цената на плажните услуги за курортистите. Мярката беше стъпка за привличане на повече български летовници, както и в помощ на хотелиерите, които включват цената в пакетите за почивка.

Близо половината от фирмите, които стопанисват плажовете откликнаха през миналата година и свалиха цените с над 50%. Едни от най-високите такси бяха на "Божурец - Топола", който се намира между Каварна и Балчик, както и на "Смокините-юг" в Созопол - там чадърите струваха по 15 лв., а шезлонгът по 10 лв. По 10 лв. за чадър и още толкова за шезлонг се плащаше на плажовете "Бялата лагуна" до Каварна, "Минерален басейн  - юг" в курорта "Св. Св. Константин и Елена", Централния и Западния плаж в Св. Влас, "Златна рибка" и Лозен. Миналата година някои концесионери се изхитриха като наред с по-евтината сянка включиха в плажната услуга супер скъпи напитки,  шалтета и дори такса за безжичен интернет.

Нови търгове за плажове

Междувременно Министерството на туризма в момента прави нови търгове за наем на плажове по Българското Черноморие. Ведомството, което се управлява от министър Христо Проданов (БСП), e обявило 27 търга за наем на ивици с тайно наддаване за период от 5 години, установи TravelNews от справка в интернет страницата на министерството.

В момента текат процедурите за „Царево – Попски“, „Елените 1“, „Бяла Централен 3“, „Поморие – Буната“, „Къмпинг – Китен“, „Къмпинг – Делфин“, „Божурец – Попола 2“, „Бяла – Централен 5“, „Рибарски – изток“, Варна, „Рибарски – запад“, „Крапец – север“, „Фичоза“ – Варна, „Попски плаж – север 5“ - Царево, „Поморие – Почивни станции“, „Моби Дик“ - Варна, „Бяла – Централен 1“, „Бяла – Чайка“ и „Нов плаж“.

За други вече има определени победители със заповед на министър Христо Проданов. Прави впечатление, че фирмата „Пи ар ди“ ЕООД, ще управлява два плажа за 5 години. Това са апетитните „Равда-юг 2“ и „Несебър изток“. Наемът за плажа на Равда е само 5700 лв. без ДДС на година с цени на шезлонгите и чадърите по 10 лв. На Несебър ще плаща само 9500 лв. на година при цени на шезлонги и чадъри също по 10 лв. Компанията е собственост на Диана Масова и е регистрирана в „Драгалевци“, показва справка в Търговския регистър.

Новият наемател на плаж „Бяла Централен 1“ е компанията „Съни холидей 12“ ООД със собственици Борис Данчев и Мартин Бакърджиев. Тя е предложила най-добра цена от 5000 лв. без ДДС на година с цени на чадъри и шезлонги по 10 лв.

Три плажа в Балчик – „Балчик – Двореца – север“, „Двореца“ и „Балчик – Двореца – юг“ ще бъдат стопанисвани от Държавен културен институт „Културен център Двореца“ срещу 24 000 лв. без ДДС на година. Цената на шезлонгите и чадърите ще е по 8 лв.

На плаж „Черноморец“ влиза фирмата „Ирис – Ка 99“ ООД на Борислав Калоянов и Катя Калоянова. Наемът е 66 826.42 лв. на година с цена на чадър 8 лв., а на шезлонг – 5 лв. Плажът „Къмпинг Европа“ в Поморие се взима от „Сънрайз клуб“ ЕООД за 11 000 лв. на година с цени от 7 лв. за чадър и шезлонг. Собственик на фирмата е Гълъбин Борисов.

Плаж „Нос Иканталък“ край Каварна ще се управлява от „Криейтив груп“ ЕООД за 23 014.80 лв. с цени на шезлонг и чадър от 9 лв. Собственик на фирмата е Златомир Стоянов. На „Бяла-юг“ влиза „Синерджи“ ЕООД срещу 11 000 лв. на година с рекордните цени от 15 лв. за шезлонг и чадър. Собственик на дружеството е Милица Дамянова, показва справка в Търговския регистър.

При внимателен преглед на документацията се вижда, че има множество съмнителни неща. Най-фрапиращото са началните цени на търговете. Обратно на логиката колкото е по-малък е плажът, толкова по-висок наем искат от министерството. В посочените квадратури са само пясъчните плажни площи без скалистите брегове. Така например за атрактивния плаж „Поморие - Буната“, който е с размер на 2 574 кв., държавата поставя начална цена на търга 8 725,56 лв. без ДДС. Докато за плаж „Къмпинг Делфин“, който е с два пъти по-голяма активна плажна площ от 5 261 кв. м, екипът на Дацова поставя начална тръжна цена на обекта само 11 398 лв. без ДДС. Обособена отделна част от морски плаж „Бяла – Централен 5“ с активната плажна площ в размер на 8 678 кв., началната цена на обекта е 11 515.48 лв. без ДДС.

Друг пример са тръжните цени на „Божурец – Топола 2“, който е с активна плажна площ 4 341 кв. м. Началната цена на търга е 3693,60 без ДДС. В същото време за два пъти по-малкия плаж „Нос Иканталък“, който е с размер на 1 573 кв. м, държавата провежда търг с начална цена 8044.07 лв. без ДДС.

Търговете се провеждат от дирекция „Управление на морските плажове“ в Министерството на туризма, която се оглавява от Екатерина Дацова. Тя е от времето на министър Николина Ангелкова (ГЕРБ) и не беше сменена от служебния министър Стела Балтова и от сегашния министър Христо Проданов. Срещу Дацова е имало сигнали и разследване от редица институции, сред които и НАП, във връзка с нейната работа и доходи, разкри миналата година Offnews. Тя е доведена дъщеря на бившия градски прокурор на София Нестор Несторов. Нейният брат е Александър Несторов, който е депутат от ДПС. Наскоро Ангелкова се разграничи от Дацова.

Чакани промени

Туристическият бизнес и управляващата коалиция отдавна чакат промяна в министерството и смяната на директора на дирекция „Управление на морските плажове“ Екатерина Дацова. На този етап трудно може да бъде уволнена, защото е държавен служител и законът я пази. Христо Проданов намекна при представянето на екипа си в Народното събрание в началото на мандата, че първо трябва да се извършат кадрови промени, за да може да започне и ревизията на концесиите. Той допълни, че има поет коалиционен ангажимент за проверка на договорите. „Не е стартирала тази процедура по простата причина, че в момента екипът в този отдел е същият, който е организирал тези процедури. Мисля, че няма да е много ефективно да проверяват собствената си работа назад в годините. Първо трябва да има някаква промяна, за да има наистина една действителна и стойностна проверка“, обясни тогава министър Проданов.

В коалиционното споразумение за съставянето на правителството е записано цялостно преразглеждане на досегашната политика за предоставяне на концесия на морските плажове. „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ се обединиха за премахване на концепцията българските плажове да се отдават на концесионни договори след анализ и широко обсъждане.

Мирослав Иванов