Бизнес

Румъния и България обмислят програма за развитие на река Дунав

  28.04.2022 11:53  
Румъния и България обмислят програма за развитие на река Дунав

Румъния и България обмислят стратегия за развиване на река Дунав - река, която е от стратегическо значение за превоза на артикули и хора, съобщи румънският министър председател Николае Чука пред публичната телевизия ТеВеРе (TVR), съобщи Аджерпрес.

В предаването Чука сподели, че още преди началото на спора в Украйна е имало диалози с министър-председателя на България за целогодишно потребление на река Дунав за товарни транспорти.

Анализирахме опцията за намиране на решение за драгиране на Дунав, тъй че да можем да осигурим придвижването по реката през цялата година, тъй като през лятото, когато равнището на реката спада, има прагове, които не разрешават придвижването на баржи, най-малко с огромни товари, сподели Николае Чука.

Той означи, че това е най-лесният и най-евтиният метод за превозване на артикули, а също по този начин и най-удобният, защото се заобикаля несъвместимостта сред железниците в Румъния и тези в Украйна и Молдова.

"Дунав е река, която има стратегическо значение за обезпечаването на превоза на артикули и освен, в това число на пасажери и туристи ", уточни румънският министър-председател.

Той добави, че на ниво Европейски Съюз съществува стратегия " Бърз Дунав " и към този момент са водени диалози с европейския комисар по превоза Адина Вълян.

"В петък българският министър-председател ще бъде в Букурещ и ще обсъдим детайлностите, с цел да можем да използваме и европейски средства за тази цел. Това ще бъде план, който ще бъде от изгода освен за Румъния, само че и план, посредством който ще можем да стигнем да вземем за пример от Галац до Бремерхафен (Германия) ", сподели румънският министър председател.


Анкета

Ще успее ли контранастъплението на Украйна в Херсон?


Резултати