Бизнес

Нинова: Ще работим за възстановяване на диалога с Газпром

  28.04.2022 14:38  
Нинова: Ще работим за възстановяване на диалога с Газпром

Правителството ще направи всичко възможно да възстанови разговора с "Газпром". Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Тя се срещна днес с представители на едрия бизнес.

"Работодателските организации настояват да бъдат възстановени преговорите с „Газпром” и да се подновят доставките на газ. Предлагаме до възстановяване на доставките – да се сложи таван или да се замразят цените на газа на текущата им стойност, Предлагаме оскъпяването, което ще дойде от алтернативните доставки да се поеме от държавата. Трябва да бъдат удължени и компенсациите за ток за бизнеса”. Това заяви на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова след среща с петте най-големи работодателски организации.

„От това, което се случва със спирането на доставките на газ, сме притеснени. Предлагаме да спасим българската национална икономика и индустрия, да запазим работните места на хората, да им осигурим прилични доходи и да предприемем мерки, които да не помпат инфлацията, а да я намаляват”, подчерта Нинова.

По думите на вицепремиера в петък от ГЕРБ искат извънредно заседание на НС, за да се изслушат министрите на енергетиката и финансите и премиерът, и да се вземе решение за изпращане на оръжие за Украйна. "БСП ще внесе предложение за решение на това заседание парламентът да приеме решение, че замразява цените на газа каквито са сега, а разликата да се поеме от държавата. Ако за ГЕРБ е най-важно в момента да изнасяме оръжие за Украйна и да ни вкарат във война, за нас са най-важни българската икономика, производство, овладяването на цените", категорична беше лидерът на БСП.

"Притеснени сме от това, което се случва със спирането на доставките на газ. Целта на нашата среща, обсъждане и решение е да спасим българската национална икономика и индустрия, да запазим работните места на хората, да им осигурим прилични доходи и да предприемем мерки, които да не помпат инфлацията, а да я намаляват". Това каза вицепремиерът и министър на икономиката.

Васил Велев от АИКБ поиска компенсацията да е три четвърти от цената на тока.


Анкета

Ще успее ли контранастъплението на Украйна в Херсон?


Резултати