Коментари Светът

Александър Лукашенко: Слава богу, че у нас има диктатура

  29.04.2022 18:56  
Александър Лукашенко: Слава богу, че у нас има диктатура

"Слава Богу, че имаме диктатура", заяви президентът на  Беларус Александър Лукашенко в разговор с жители на Чечерска област. Според държавната информационна агенция "Белта" съюзникът на Путин е казал това с ирония и добавил:

"Всички ме критикувахте: диктатура, диктатура. Но за това пък, имаме ред в тази диктатура. Ако нямаше диктатура, щяхме да ходим боси."

Според Лукашенко западните съседи не позволявали на своите граждани да отидат в Беларус, въпреки въведения от него безвизов режим за периода на празниците. А причината била, че там няма сол:

"Отворихме границата за тях преди католическия Великден, а Радуница (еквивалент на Задушница, бел. ред.) е след няколко дни. Нека хората от Полша, Литва и Латвия да дойдат на гробовете на роднините си, както винаги е било. Разреших им без визи. А те не позволяват на хората си да дойдат в Беларус. Защо? Защото хората идват у нас да си купуват сол. При тях няма сол! Великият, богат Запад, няма сол! И за да не говорят хората, че беларусите си живеят нормално, те просто не ги пускат у нас. Това е цялата демокрация!"

Може да е излишно да се отбележи, но в същото време няма никакви съобщения за дефицит на сол в Полша, Литва или Латвия, които са част от европейския пазар. Нещо повече, Полша е един от най-големите производители на сол в Европа и на 15-то място в света.

Мантрата за вътрешна употреба, че „западните“ за Беларус държави - Полша, Литва и Латвия, свършват хранителните продукти, се повтаря от Лукашенко от началото на войната в Украйна.

На 15 март беларуският президент твърдеше, че Литва го моли за доставка на елда (гречка).

Александър Лукашенко изпадна в международна изолация, след като допусна руските сили да нападнат от беларуска територия Украйна. 


Анкета

Ще успее ли контранастъплението на Украйна в Херсон?


Резултати