Новини Светът

Руските сили предприеха мащабна атака срещу Азовстал в Мариупол

  03.05.2022 16:08  
Руските сили предприеха мащабна атака срещу Азовстал в Мариупол

След продължителна бомбардировка с оръдия и щурмови самолети руските окупатори щурмуват "Азовстал" и се опитват да проникнат на територията му, съобщава "Франс прес". Руската авиация бомбардира "Азовстал" няколко часа преди нападението. Избухна мащабен пожар, дим се вижда във всички райони на Мариупол. Руската армия официално потвърди, че нейните сили и промосковските сепаратисти използват артилерия и самолети и атакуват "Азовстал" - стоманодобивния завод в пристанищния град Мариупол, където украинските бойци се борят до последно. 

"Използвайки артилерия и самолети, частите на руската армия и Донецката народна република започват да унищожават" "огневите позиции" на украинските войски“, се казва в изявление на министерството на отбраната, разпространено от руските информационни агенции. 

Атаката потвърди и официалната украинска агенция UNIAN. Цитира се заместник-командирът на отбраняващия завода полк "Азов" Святослав Паламар. Две цивилни жени са загинали при продължителните бомбардировки. Полкът „Азов“ призовава за спешно прекратяване на огъня и удължаване на евакуацията на гражданите в безопасни територии под украински контрол! 

"Защитниците на Мариупол, които се намират в "Азовстал", призовават Върховния главнокомандващ да се намеси в ситуацията", каза Паламар.


Анкета

Ще успее ли контранастъплението на Украйна в Херсон?


Резултати