Новини Светът

Зеленски направи видеообръщение пред Албанския парламент

  03.05.2022 18:16  
Зеленски направи видеообръщение пред Албанския парламент

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към Албанския парламент с видеопослание, в което подробно описа ужасяващите действия, извършени от Русия срещу украински граждани, предаде албанският сайт Екзит.

Зеленски започна обръщението си като пожела на албанския народ мирен Курбан байрам, отбелязвайки, че мирът е всичко, за което украинците се молят от 24 февруари насам.

"През тези месеци не сме имали нито един ден на спокойствие и мир. Така живеем от 24 февруари насам. Русия превърна всеки ден в заплаха за живота ни", каза украинският президент.

Зеленски изброи имената и възрастта на децата и тийнейджърите, загинали във войната само през последните дни, и описа разрушенията, нанесени на град Мариупол.

"Възрастните хора, преживели нацистката окупация, казват, че не са виждали такива зверства дори по онова време", добави той.

Зеленски благодари на албанския народ и правителството за тяхната подкрепа, като специално спомена личността на Майка Тереза.

"Вие определено сте на страната на истината. Благодаря ви за конкретните стъпки за Украйна, срещу Русия, за грижите, които полагате за нашите деца и за нашия народ. Вашето отношение към народа на Украйна, към децата на Украйна, ми напомня за албанската Майка Тереза, която се е превърнала в символ на хуманизма в цял свят", посочи Зеленски.

Той призова също албанското правителство да ограничи достъпа на руски бизнесмени и туристи.

"Вярвам, че заедно, в европейска среда, с нашите усилия, ще можем да предотвратим тази война. И да предпазим Европа в бъдеще от война. Руските банди трябва да бъдат отстранени от световния пазар", каза Зеленски.

"Моля ви да ограничите границите си за руски кораби и да ограничите пристигането на туристи, защото може би идват убийците от Буча и Ирпин. Нека да направим нещо принципно и да спрем използването на средства на ООН за Русия", призова украинският президент.

Украинският посланик в Албания Володимир Шкуров присъства на речта. Депутатите поставиха украински знамена на банките си.