Анализи От мрежата

Кривите сметки на Путин

  04.05.2022 13:55  
Кривите сметки на Путин

Времето притиска Путин. С каква ли победа ще се похвали той пред привържениците си на традиционния парад за 9 май? Украинците оказват силна съпротива на руския агресор, защитавайки своята родина и семействата си. А руснаците? Целият свят става свидетел на жалкия им морал, пише DW.

Руските войничета на по 18-19 години отказват да се бият. В Украйна те не се натъкват на фашистки режим, нито пък има някакво руско малцинство, което чака да бъде освободено. Никой не посреща руснаците с цветя – напротив чакат ги съпротива и протести. Руснаците в Украйна са по-свободни от тези в Русия, където властва страхът, медиите лъжат, а всяко инакомислие бива потискано.

Пропагандни лъжи

Армията предаде Путин. Неговите пропагандисти ще трябва сега да си измислят някаква победа, която държавно направляваната телевизия да разтръби в чест на парада за 9 май. Подобни неща са си традиционни в Русия – та нали именно тя е родина на легендарния княз Потьомкин.

С всеки нов ден от войната Русия изпада във все по-тежка ситуация, а броят на убитите войници нараства. В същото време в ресторантите, кафенетата и баровете на Москва животът си тече по старому – пие се водка, хората си танцуват. И тъкмо това е колективната шизофрения на „homo sovieticus“, който живее и оцелява с лъжата, със страха от тайните служби и със срама от собственото си малодушие.

Много руснаци и днес си затварят очите, не искат да приемат, че от тяхно име се извършват престъпления. И един ден, когато вече няма да е възможно да се отрича убийството на украинските братя, те ще твърдят, че не са знаели нищо, че нямат вина и всеки ще се опитва да се спасява поединично – както след 1991 година.

Най-големите успехи на Путин

За да оцелее политически, на Путин му се налага все повече да изолира страната и да повишава напрежението. Колко ли отчаян трябва да е той, за да плаши вече и с ядрено оръжие? Очевидно само с конвенционално оръжие няма да стигне доникъде. Накрая той ускори нещо, което Западът сам никога нямаше да постигне: само за няколко месеца да се освободи от енергийната си зависимост от Русия.

Путин успя и в друго – германците, които залагаха на хармония в отношенията, сега започнаха да одобряват по-твърдия подход спрямо руския агресор. Готови ли са обаче и на жертви, за да може Украйна да надделее? Германските политици, които демонстрират нерешителност за доставките на тежко оръжие за Киев, са поставени под силен натиск. Левите социалдемократи и Зелените в Бундестага освобождават милиарди за масивно въоръжаване на Бундесвера.

НАТО отново е важен

Само за няколко седмици заспалата иначе Германия се промени така силно, както не се е случвало от десетилетия насам. Тя си спомни за добродетелите, които някога я направиха силна: организираност, усърдие, жертвоготовност. Същото се случва и с други държави: Финландия и Швеция искат да влязат в НАТО, даже пацифистка Япония се въоръжава заради войната в Украйна. Путин върши чудна работа.

Той вдъхна нов живот на НАТО – един съюз, който беше обявяван за мъртъв. Само САЩ ще предоставят на Украйна над 30 милиарда долара, за да може страната да се защитава. А ЕС ще ги последва. Благодарение на Путин западните оръжейни концерни имат толкова поръчки, колкото по времето на Студената война.

Но за бърз успех на Запада над Русия не може да става и дума. Точно обратното: НАТО очаква конфликтите да продължат с години. Не трябва да се допуска Москва отново да стане толкова силна, че да е в състояние да напада други страни. Тя трябва да плати за възстановяването на Украйна, да изтегли войските си от Молдова и Грузия и да напусне Беларус. В годините на Студената война Западът принуждаваше Русия да влага все по-големи средства за въоръжения, с което в крайна сметка я изтощи и победи – благодарение на икономическото си превъзходство.

Сега историята се повтаря. Само че днешна Русия е по-слаба от тогавашния Съветски съюз, а Западът днес е по-голям и по-мощен от когато и да било.

Когато никой не смее да противоречи

Защо обаче се стигна дотук? Никой от хората във властта не се осмелява да противоречи на Путин. Дори Сталин беше по-умен. Вярно, цялото Политбюро се страхуваше от него, но все пак се намираха отделни гласове, които го предупреждаваха, когато бърка. Сталин беше далеч по-земен, спеше на обикновено походно легло, докато Путин обича луксозния живот с дворци и яхти. Сталин беше предпазлив, а Путин е играч. Той обаче не разбира съвременния свят: не ползва самостоятелно интернет, не е в състояние да изпрати дори съобщение по електронната поща. Най-голяма е приликата му с цар Иван Грозни, който е бил също толкова подозрителен, колкото и самият Путин. През 16-и век Русия се забърква в изтощителна война срещу по-малки от нея сили, което в крайна сметка я довежда до срив и размирици.

Колко ли ще продължи сегашната война? Дотогава, докато има украинци, които са готови да защитават родината си. А западната подкрепа за тях тепърва се разраства.

Източник: DW