Новини Светът

Зеленски: Няма да позволим на руските войски да останат в окупираните територии

  04.05.2022 17:26  
Зеленски: Няма да позволим на руските войски да останат в окупираните територии

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му не може да приеме сделка с Москва, която ще позволи на руските войски да останат на окупирана територия, съобщава Асошиейтед прес.

Говорейки в сряда пред участниците в срещата на върха на Съвета на изпълнителните директори на Wall Street Journal, Зеленски каза, че украинските сили са спрели руската офанзива в това, което той определи като първи етап от конфликта. На втория етап, каза той, Украйна ще прогони руските войски от своята територия, а на третия ще започне да възстанови напълно териториалната си цялост.

Зеленски обяви, че няма да приеме споразумение за прекратяване на огъня, което ще позволи на руските сили да останат на сегашните си позиции настоявайки, че "няма да приемем замразен конфликт", но не даде повече подробности. Той предупреди, че Украйна ще бъде въвлечена в "дипломатическо блато" като мирното споразумение за Източна Украйна, което беше с посредничеството на Франция и Германия през 2015 г.

През 2014 г. Русия анексира украинския полуостров Крим и хвърли подкрепата си зад сепаратистки бунт в източния индустриален център на Украйна, наречен Донбас. Руският президент Владимир Путин нарече признаването от Украйна на руския суверенитет над Крим и признаването на независимостта на сепаратистки региони като ключови условия за спиране на военните действия.

Зеленски подчерта, че Путин трябва да се съгласи да се срещне с него, за да преговаря за всяка сделка за прекратяване на сраженията.

Той каза, че е важно да продължат мирните преговори, но отбеляза, че "докато руският президент не го подпише или не направи официално изявление, не виждам смисъл в подобни споразумения.