Новини Реакция

Екатерина Захариева: Кабинетът води двойна външна политика

  05.05.2022 11:01  
Екатерина Захариева: Кабинетът води двойна външна политика

България има двойна външна политика. МВнР е изключено от разговорите, които се водят между премиера и колегите от Северна Македония. Очевидно е поет някакъв ангажимент от страна на Кирил Петков за вдигане на ветото без да са изпълнени ангажиментите.

Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ тази сутрин.

Захариева уточни, че тези твърдения не са нейни, а са изказани лично от действащия министър Генчовска.

България трябваше да има ясна и еднозначна позиция, подчерта Екатерина Захариева.

Ние направихме абсолютно всичко възможно, заяви Захариева запитана дали като министър е направила всичко възможно да обясни българската позиция.

Съжалявам, че част от българските политици се хващат на пропагандата от РСМ. България не можело да обясни – напротив! Не трябва да изглеждаме като дребен исторически реваншист. Те това искат. Проблемът не е само в абсолютно крадливият прочит на историята, проблемът е, че той създава омраза към съседна държава и държава, която в 21 век се стреми да бъде член на ЕС, не спазва нормални човешки права, заяви Захариева.

България трябва да говори в един и същи глас с европейските партньори, често призовава премиерът, припомни Захариева и призова правителството първо да се научи да говори в един глас вътре в коалицията.


Анкета

Ще успее ли контранастъплението на Украйна в Херсон?


Резултати