Коментари

Крум Зарков: Коалицията оцеля на косъм

  05.05.2022 11:21  
Крум Зарков: Коалицията оцеля на косъм

Вчерашното решение на НС България да изпрати военнотехническа помощ на Украйна не е победа за никого. Коалицията беше запазена на косъм. Всеки направи компромис.

Това каза Крум Зарков, депутат от "БСП за България", по БНТ. Вчерашното решение е, че България няма да изпраща оръжие и боеприпаси в Украйна, че България ще помага на Украйна, както го е правила досега политически и хуманитарно. Единственото нововъведение е прословутата военнотехническа помощ, която се изразява в ремонтиране евентуално на военна техника в българските заводи - евентуално и ако е възможно. Решението не задължи българското правителство да прави каквото и да е, а му даде такава възможност. Така че топката се върна там, където и е мястото, а именно в МС", категоричен бе Зарков.

Според него писмото на Зеленски е абсурдна ситуация, след като един месец истерично се е настоявало за оръжие за Украйна, накрая Украйна да каже, че не е това, от което има нужда. 

"Трябва да спрем да мислим за победа и надиграване, а защо коалицията беше създадена. Тя има за цел и много ясни задачи във вътрешнополитически аспект. Тази коалиция беше възможна, за да се изгради правова държава. В последните месеци допускаме да се поставят въпроси, които разделят, а не обединяват. Има много тежки въпроси, които трябва да се решат у нас, за които коалицията трябва да бъде много единна", каза той.

Според него за това, че оръжия и боеприпаси няма да се пращат на Украйна, е защитена позицията на БСП. 

"Всеки направи компромис, който трябва да бъде оправдан пред избирателите с много конкретни мерки, които пряко ги вълнуват", каза още той.

По думите му е ясно, че по търговски път и чрез други държави българско оръжие стига до конфликта в Украйна - как стига и кой го доставя са въпроси, които няма да отпаднат от дневния ред, каза още Зарков.