Светът

САЩ ускоряват обучението на украинските военни

  05.05.2022 12:43  
САЩ ускоряват обучението на украинските военни

САЩ ускоряват темпото на обучение на украинските военни в използването на оръжия западно производство, включително гаубици и ударни дронове, пише американският вестник The Hill.

В статията, в която се цитират представители на Пентагона, се уточнява, че в момента в Европа се обучават стотици украински войници за използване на гаубици, дронове и радари. „Американската армия засилва темпото на обучение на украинските сили за използване на оръжия“, пише изданието.

Според вестника „към днешна дата повече от 220 украинци са обучени да използват американски артилерийски установки, по-специално гаубици M777“. Допълва се, че „още 20 украински войници в неделя завършиха едноседмичен учебен курс за използване на най-новия дрон Phoenix Ghost, 121 такива устройства бяха предадени на Украйна“. Говорител на Пентагона добавя, че повече от 50 украинци също ще започнат обучение в рамките на настоящата седмица.

Американската страна очаква обучените украинци да предадат придобитите умения и на други военни в родината си, пише американският вестник The Hill.