Спорт

Лудогорец поставен до втория кръг в ШЛ, под въпрос е за третия

  05.05.2022 18:41  
Лудогорец поставен до втория кръг в ШЛ, под въпрос е за третия

Българският шампион Лудогорец ще бъде поставен в жребия до втория предварителен кръг на Шампионската лига, но все още е под сериозна въпросителна дали ще се ползва със същата привилегия в трети предварителен кръг и след това в евентуален плейоф.

Този сезон Лудогорец стартира надпреварата с коефициент 28.000. Шампионите ще излязат най-рано на европейската сцена още в първи предварителен кръг на надпреварата. Там единствените отбори с по-висок коефициент от Лудогорец са Карабах от Азербайджан и Малмьо от Швеция.

Сигурните евентуални съперници са Шахтьор Солигорск (Беларус), Сутиеска (Черна гора), Класвик (Фарьорски о-ви), Хибърниънс (Малта), Тобол (Казахстан), Шкупи (Македония), Рига (Латвия), Динамо Батуми (Грузия), Баклани (Косово), както и шампионите на Армения, Албания и Полша и един отбор, който ще дойде от предварителния кръг.

Не е ясно къде ще бъдат разпределени шампионите на Северна Ирландия Линфилд, този на Босна Жрински Мостар и тези на Словения и Люксембург.

Ако Лудогорец премине към втори предварителен кръг на Шампионската лига то тогава отново ще бъде поставен, но проблемите ще дойдат в трети кръг. В него играят 12 отбора, а в момента има 4 сигурни с по-висок клубен коефициент от Лудогорец. Това са Олимпиакос, Карабах, Малмьо и шампиона на Сърбия независимо дали това е Партизан или Цървена звезда.

Чака се развитието на шампионатите в Чехия и Хърватия, но ако Динамо Загреб и Славия Прага станат шампиони ще имат по-висок коефициент от Лудогорец. В Чехия обаче в момента лидер е Виктория Пилзен с 2 точки пред Славия, а този отбор е по-ниско поставен от българския шампион.

Българските отбори ще научат съперниците си на жребий, който ще се тегли на 14 или 15 юни, като тогава ще бъдат теглени двойките за първи и втори кръг от Шампионската лига и Лигата на конференциите.

Лудогорец
Лудогорец