Коментари

Седмичен коментар

  09.05.2022 11:35  
Седмичен коментар

Заради бездействието на властта ПАВЕЦ „Чаира“лишава България от 50 млн. лв. на месец

И последният работещ генератор на ПАВЕЦ „Чаира“ е излязъл извън строя преди седмица, с което ключовата за българската енергетика централа вече е напълно спряла, е научил „Капитал“ от три независими източника. Това се случва само месец след като в края на март, при тестване на една от ново ремонтираните турбини, се получи силен воден удар и съоръжението буквално беше унищожено. Пораженията бяха такива, че ремонт трудно би могъл да бъде направен и вероятно ще се наложи изцяло ново изграждане на мощността.

Помпено-акумулаторната ВЕЦ, която е най-голямата в Югоизточна Европа, разполага с общо четири агрегата. Освен споменатите и останалите два не работят. Единият от тях аварира още през миналото лято, а другият, който също беше ремонтиран, все още не е дори тестван заради страхове да не се повтори аварията от март.

Така мощността, която може да генерира 864 мВт електроенергия на час, или почти колкото единия блок на АЕЦ „Козлодуй“, ще остане изключена за неопределено време. Това означава по-малко предлагане на ток на борсата и по-високи цени. Също така ПАВЕЦ ще пропуска да печели по около 50 млн. лв. за всеки месец, в който не работи.

Не работят и част от мощностите на ВЕЦ каскадата „Белмекен - Сестримо - Момина клисура“, която също се захранва от язовир „Белмекен“. А това създава друг проблем - точно сега започва пролетното снеготопене, а в планината има рекордни за последните години снежни запаси. Така този ресурс няма да може да се оползотвори, а има и риск от преливане на язовир „Белмекен“, след като водата не може да се пусне през централите.

Какво става с проверките, пита „Сега“. Краткият отговор е „нищо“. А още в началото на февруари министър Бойко Рашков обяви, че се води активна проверка „по един изключително важен за енергетиката обект - ПАВЕЦ „Чаира“. Според ръководителя на МВР тя е била унищожавана бавно и сигурно, „очевидно и най-вероятно с оглед на икономическите интереси на един субект“. Остава ДАНС и МВР да осигурят доказателства за тези страховити твърдения. А също и да установят кой е виновен за аварията. Засега службите мълчат. Няма резултати и от проверките на ресорното министерство, БЕХ и НЕК за  причините и отговорните за аварията, коментира „Сега“. 

​Президентът посъветва политиците:

​Не бива да се допуска страстите от войната да се пренасят в България

Този път президентът Радев бе остър по повод решението на Народното събрание, с което депутатите разрешиха на правителството да окаже военнотехническа помощ на Украйна. 

След водосвета на бойните знамена и знамената светини по случай Деня на храбростта той заяви:„Партиите пренебрегват здравия разум, защото това решение е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Виждате, че конфликтът никак няма да бъде кратък, той ще се разраства“.

Държавният глава предупреди, че военният конфликт в Украйна няма да е кратък и дори ще се разраства: „Не бива да се допуска страстите на войната да се пренасят в България. Затова още веднъж призовавам българските политици да преценят последствията от своите думи и да не дълбаят разделение в обществото ни“.

​Трима премиери и един президент дадоха старт на терминала за втечнен газ в Александруполис

Този терминал ще осигури алтернатива на Балканите за втечнен газ. Премиерът Петков изрази благодарността си за помощта, която Гърция оказва на България, след като Русия спря доставките на газ. 

Петков допълни, че на руската инвазия в Украйна и безпрецедентния натиск, който Русия оказва със спирането на газовите доставки, европейските страни могат да се противопоставят единствено заедно. Проектът за плаващия терминал за втечнен газ,според него, ще промени енергийната карта на целия регион.

В откриването на терминала участваха премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис, на Северна Македония Димитър Ковачевски, сръбският президент Александър Вучич и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. 

В началото на церемонията Мицотакис заяви, че много скоро ще настъпи моментът, когато руският газ ще бъде заменен, а трудностите, предизвикани от Русия – преодолени. Той определи строителството на терминала край Александруполис като енергийна врата за Балканите и Югоизточна Европа. Ще можем много скоро да заместим руския газ с други източници, подчерта Мицотакис.

От новия терминал Европа ще може да получава газ от САЩ, Катар, Египет и Израел.

 

​Вицепремиерът Асен Василев:

​4 млрд. лв. са компенсациите за високите енергийни цени

В интервю за „24 часа“ вицепремиерът и финансов министър подчертава: 

„Лъжа е, че България се е отказала от руското синьо гориво. Русия прекрати договора. 

В най-лошия сценарий за цената на газа сме свили поскъпването до 10 на сто.

При бойкот „Лукойл“ в Бургас може да работи изцяло с неруски петрол. 

Таван на цените винаги води до дефицити.

Компенсациите за високите енергийни цени, които даваме, са повече от 4 млрд лв.“​

По повод на твърденията, че той ще бъде следващият премиер, Василев заявява: „С Кирил се познаваме от 17 г., така че опитите да се вкарва клин между нас няма да успеят. И аз лично вярвам, че в позицията, в която съм в момента, съм много по-полезен на България“.

 

​Обещания за увеличение на пенсиите

Социалният министър Георги Гьоков съобщи по Нова тв, че се планират две увеличения на пенсиите - през юли и октомври: „Със сигурност увеличението ще бъде над 10%. От 1 октомври се предвижда и второ увеличение, което да компенсира разликата между старите и новите пенсии“.

„Големият проблем е, че три четвърти от пенсионерите получават под 1000 лв. и за тях трябва да се търси решение, защото шестте процента увеличение на пенсиите не са достатъчни“. Това отбеляза в интервю за БНР  бившият социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

„Вероятно това е причината да се предлага второто увеличение от октомври. Тук има риск отново. Когато се говори със средни числа, винаги ще има някакъв проблем с обяснението, затова е много важно как ще бъде обяснено на хората. При всички положения, след като правителството е имало куража да каже - „няма да получавате по-малко пари“, значи трябва да има два пъти по-голям кураж да намери парите“, посочи той.

​Мика Зайкова:

​Няма да има дизел или бензин по-евтин от 5-6 лв.​

„Действията на правителството в момента са пълно безобразие. Ние сме предвидили да влезем в еврозоната и да сме равностойни на другите членове на ЕС. Това обаче се прави потайно, в ъгълчета, както направиха с Плана за възстановяване. За да се прави тайно, за да не се пита обществото, за да не се пита парламентът - означава, че има нещо притеснително. Най-притеснителното е курсът лев - евро. Ние и без това имаме една от най-високите инфлации, а това ще я напомпа още повече. Това коментира икономистът Мика Зайкова пред Нова тв и прогнозира, че инфлацията у нас

ще достигне 19-20%.

​Без руски петрол​бензинът и дизелътминават над 4 лв.

България е готова да наложи вето на ембаргото на ЕС, ако не бъде изключена от него. За да влезе решението в сила, трябва да бъде гласувано от всички членове на съюза.

В коментар на „24 часа“ се изтъква, че рафинерията в Бургас на теория може да работи не само с руски нефт. Запознатите с технологичните процеси обаче твърдят, че на практика ще е изключително трудно производството да бъде пренастроено за друг вид суровина в рамките на седем-осем месеца, каквото срок си поставя ЕС за отказ от руския петрол.

В момента, използвайки основно руски петрол, рафинерията успявала да го преработи с ефективност от 90-92 процента, а при смяна на суровината голяма била веротността количеството на произведеното горива да намалее. Това щяло да наложи в България да се внасят бензин и дизел, което ще ги оскъпи.Цената на дребно за крайния потребител на бензина и дизела щяла да надмине 4 лв., а в момента тя е 3-3.20 лв.

Това е причината България да наложи вето на решението на ЕС за руското петролно ембарго, ако не бъде включена в списъка на страните, които ще отложат въвеждането на тази санкция.

 

​Нека не забравяме

Смятам, че сме в разгара на първата глобална енергийна криза. През 70-те години на миналия век преживяхме нефтена криза, която имаше големи последици за икономиката и инфлацията. Но тогава беше само нефт. Нека не забравяме, че Русия е износител номер едно на нефт в света и износител номер едно на природен газ в света, както и основен играч на пазара на материали, които се използват в енергийния сектор. Ето защо санкциите, наложени на Русия, или политическите решения на Кремъл имат и ще имат сериозни последици за енергийния пазар.

 Това заяви Фатих Биролу, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика, на пресконференция във Виена.Според думите му би било твърде оптимистично да се смята, че сегашната нестабилност на енергийния пазар ще отмине скоро и светът ще се върне към дните на ниски цени и стабилни пазарни условия: „Това е причината да работим с много правителства, опитвайки се да ги подкрепим в решението да намалят зависимостта си от Русия и да сведат до минимум въздействието върху икономиките и жителите си", обясни Бирол.

 

​Партиите си разделиха повече от 4 млн. лв. за Великден

Това е първият транш за годината от партийните субсидии, които правосъдното министерство е превело. 

Най-много пари е взела „Продължаваме промяната“ – 1 346 342 лв. ГЕРБ, като втора по големина парламентарна сила, са получили 1 192 912 лв. „БСП за България“ е взела 535 634 лв., ДПС - 682 хил. лв., а „Има такъв народ“ – 62 436 лв. Срещу своите 13 депутати „Възраждане“ е получило 255 136 лв.

 

​​Златната кокошка АЕЦ „Козлодуй“

Bиcoĸитe цeни нa eлeĸтpoeнepгиятa изcтpeляxa печалбата на AEЦ „Koзлoдyй“ само за пъpвитe тpи мeceцa до рекорд - почти 1 млpд. лв. Зa cpaвнeниe за cъщия пepиoд нa 2021 г. пeчaлбaтa нa дъpжaвнoтo дpyжecтвo e била само oĸoлo 138 млн. лв., т.е. 6-7 пъти по-малка.  Това пoĸaзвa cpaвнeниe нa финaнcoвитe oтчeти нa ĸoмпaниятa, направено от economic.bg.

Пpиxoдитe oт пpoдaжбa нa пpoдyĸция нa aтoмнaтa eлeĸтpoцeнтpaлa в Бългapия зa пepиoдa янyapи - мapт дocтигaт 1.5 млpд. лв., ĸoeтo e oгpoмeн pъcт oт 282% нa гoдишнa бaзa. Haд 99% oт тяx ce дължaт нa пpoдaжбaтa нa тoĸ, a 1% – нa тoплoeнepгия. C peĸopднaтa чиcтa пeчaлбa oт 955 млн. лв. пapичнитecpeдcтвa нa AEЦ „Koзлoдyй“ в ĸpaя нa пъpвoтo тpимeceчиe нa 2022 г. дocтигaт 2.1 млpд. лв. или pъcт c 377%.​

Правителството разчита на дивидентите от печелещите държавни енергийни дружества, за да продължи да дава компенсации на останалите фирми заради безпрецедентно скъпата електроенергия.

 

​Проф. Даниела Бобева:

​Зеленият преход да се отложи поне с няколко години

„Намираме се в уникална ситуация, в която трябва да направим диверсификация, да сменим микса и да сменим пазара за няколко месеца. Трябва да престанем да мислим, че това е временно. Имаме нужда от трайно решение на проблема с енергията - откъде и на каква цена ще дойде тя, заяви пред БНР проф. Даниела Бобева.

Според нея все още има хора, които си въобразяват, че Путин и Зеленски ще се прегърнат, войната ще свърши и газът ще тръгне по газопроводите: „Европа се научи, че газът е много рисков източник на енергия, защото там пазарите не са като при петрола. Знам, че лобито на газа е силно в нашата икономика и винаги е било. Сега ще се опитат да ни накарат да търсим газ, да дупчим за шистов газ плодородната ни земя. Просто трябва да намалим газа, имаме атомна централа и въглищни централи“. 

Проф. Бобева смята, че зеленият преход трябва да се отложи поне за няколко години, когато ВЕИ станат рентабилни и няма да водят до по-високи сметки. 

 

​Симеон Дянков:

​Какво губим от газовата криза

„На първо време ще загубим разликата от цената на газа, който получавахме, срещу цената, която трябва да търсим около нас. Става дума за 20-30-40% по-скъп газ през следващите месеци. Не трябваше да се колебаем, а веднага да потърсим други начини за доставка. Сега тепърва трябва да се направи това, но не мисля, че кабинетът е тръгнал по този път”. Така бившият финансов министър Симеон Дянков коментира пред Нова тв колко ще ни струва текущата газова криза.

Според него до 2026 г. газът ще се увеличи два пъти. Няма вариант, при който у нас да стане по-евтин. България е една от тези държави, при които увеличение ще се получи сега и в бъдеще. Това можеше да се избегне до някаква степен, ако правителството не се колебаеше толкова, коментираексфинансовият министър. 

​Румен Овчаров:
         „Булгаргаз“ се превръща в елементарен посредник

„Булгаргаз“ се унищожава окончателно като доставчик на природен газ в България и се превръща в елементарен посредник, от когото никой няма нужда. Това заяви пред БНР бившият министър на енергетиката Румен Овчаров и допълни: „Съвсем умишлено две седмици „Булгаргаз“ не направи нищо и не информира никого. Всички стоят и чакат „Продължаваме промяната“ да излезе и да каже – ние ще напляскаме руснаците“.

Полша нагнетява цяла пролет, а ние продавахме количества и си опразнихме хранилището. Национално престъпление е да се изпразва хранилище при положение, че се очаква война или такава е започнала, смята Овчаров. Той цитира Мартин Лутер Кинг, че „най-опасни на този свят са искреното невежество и съвестната глупост“, но изтъкна, че „в нашия случай глупостта е безсъвестна, защото се използва за най-грубо обогатяване за сметка на всички граждани."

 

​Живодар Терзиев:

​Разказ с неочакван край

Евентуална пълна забрана за вноса на руски суров петрол у нас, с какъвто преимуществено работи „Нефтохим“, ще доведе до сериозен ръст на цените на горивата, който дори не може да бъде предвиден.Въпреки че при подобен сценарий ще се разиграе в цяла Европа, негативният ефект за нас ще бъде още по-сериозен.

Това каза председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев, който в петък участва в срещата на премиера Кирил Петков с транспортния бранш.

Българското правителство трябва да настоява да бъдем включени в групата към Унгария и Словакия. Това трябва да е приоритет номер едно. Без горива няма да останем, но по темата цени не би трябвало да говорим, защото това ще бъде разказ с неочакван край, подчерта председателят на асоциацията.

​Украинските бежанци

​Ами сега?

До края на май 59 085 бежанци от Украйна трябва да напуснат хотелите, в които са настанени. Но до момента не са намерени места за 33 хил. души въвведомствени бази или собственост на общини. Целта била до края на май да се осигурят общо 70 хил. места, за да се избегне ползването на спортни бази.

В България има регистрирани 97 068 души под временна закрила, а в страната в момента пребивават 102 032 украинци, колкото е населението на Шуменска област.

Към 31 май всички хотели, заявили, че ще приемат туристи по договори, трябва да бъдат освободени. Председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева обясни в четвъртък, че държавата се готвела да прехвърли настанените в хотели украинци към други места за настаняване, но не обясни как това ще стане по безпроблемен начин.​

 

​Истината за скандала с превозвачите в Министерския съвет

„Не сме търсили никакъв конфликт с премиера. Два пъти дори се извиних и го помолих да продължим конструктивно разговора. Защото не сме отишли там да слушаме колко торти е произвела съпругата му. Така започна нашият разговор - държавата какво е, как се структурира бюджетът и как съпругата на премиера трябва да произведе 300 торти на месец, за да може да плати 1200 лв. данъци. Извинявайте, обаче нормално ли е работна среща да започва по този начин.“

Това заяви по Нова телевизия Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. ​Именно между нея и премиера Петков е препирнята, заради която представителите на превозваческия бранш напуснаха срещата. Това се чува ясно на тайния аудиозапис на скандала, за който се разбра в четвъртък.

„Не мога да кажа кой е направил записа от срещата ни с Петков, но му благодаря. Всички лъжи, които бяха изречени - как ние сме провокирали премиера и как сме се държали по непристоен начин, станаха ясни. Докато бяхме там имаше видеозапис от представители на МС. Няма какво да крием. 

От бранша са отворени за диалог, но държат оттук нататък срещите да се провеждат в присъствието на медиите. Според нея е редно премиерът да поднесе извинение на превозвачите.

След като напуснаха срещата с Петков превозвачите съобщиха, че планират протести от 10 до 18 май.

​ЕС не се уморява да санкционира

Европейската комисия предложи ЕС да прекрати вноса на руски петрол, още руски банки да бъдат изключени от системата за международни разплащания SWIFT, както и да спре излъчването на три руски телевизии.

Пред Европейския парламент председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че новите санкции се предвижда да засегнат най-голямата руска банка Сбербанк, както и високопоставени военнослужещи, извършили военни престъпления в Буча и Мариупол. По нейните думи санкциите предвиждат три руски телевизии, които не бяха посочени конкретно, да не разпространяват програмата си в ЕС нито в ефир, нито онлайн.

По отношение на забраната на вноса на руски петрол Фон дер Лайен отбеляза, че тази стъпка няма да бъде лесна и ще се приложи постепенно. Предвижда се ЕС да прекрати вноса на руски суров петрол в следващите шест месеца, а на преработен - до края на годината.

 

​„Файненшъл таймс“: Болезнено излизане от руски проекти 

Западните компании търпят големи загуби в резултат на „болезненото излизане“ от руските проекти, пише „Файненшъл таймс“. Като пример се посочва френска банка, която е трябвало да продаде бизнеса си в Москва, губейки 3,1 млрд. евро. Изданието твърди, че сделката е показала трудностите, пред които са изправени западните гиганти, когато планират да напуснат Русия.

Петролните, автомобилните и други предприятия осъзнаха, че няма много желаещи да купят активите им на пазара и оттеглянето от Русия. Американски и европейски търговци също са загрижени за завръщането си в Русия в бъдеще. Тази перспектива изглежда мъглява в момента.

 

​Александър Вучич:

​Работим с България по ново газово трасе

Трябва да преговаряме с Русия за горивото, защото ние друга алтернатива в момента нямаме, коментира сръбският държавен глава Александър Вучич, цитиран от ДАНАС. Той съобщи, че страната му започва  преговори с Русия за енергийни доставки след 10 майи ще се опита да договори нови цени на газа. „За да говорим за алтернативни доставки, трябва да има откъде да дойдат и да са достатъчно, а към този момент това не е реално“, каза още Вучич.

„В момента работим с българската страна по ново трасе, но то ще е готово след повече от година“, съобщи сръбският премиер.

 

​Генералният секретар на ОПЕК:

​В света няма свободни мощности, които да заменят руския петрол

Това е заявил Мохамед Баркиндо, генерален секретар на ОПЕК, по време на заседание на техническия комитет на ОПЕК+.

„Очевидно е, че износът на руски петрол и нефтопродукти в размер на повече от 7 млн. барела на ден не може да се вземе от някъде другаде, просто няма свободен капацитет. Потенциалната загуба,поради санкции или доброволни ограничения,определено ще бъде усетена от енергийния пазар“, цитира ТАСС генералния секретар на ОПЕК.

Според него конфликтът между Русия и Украйна е изострил несигурността на световния пазар, свързана с пандемията. Баркиндо отбеляза също, че тези геополитически събития са довели до допълнителна икономическа нестабилност и повишени рискове както за петрола, така и за други важни стоки, подчерта той.

 

​Неизвестните се увеличават

Рецесията в Европа е почти неизбежна, ако конфликтът в Украйна се задълбочи и Германия се поддаде на яростните призиви да изхвърли петрола и газа на Русия. В САЩ потребителските цени се покачват с темп, невиждан през последните 40 години, пише американският икономист Кенет Рогоф в изданието El Pais. 

Наистина ли това е перфектната буря за глобалната икономика, когато Европа, Китай и САЩ изпадат в рецесия по едно и също време по-късно тази година? Рисковете от такава тройна рецесия се увеличават всеки ден. ​

Ако Путин прибегне до използването на тактическо ядрено или химическо оръжие, Европа ще трябва решително да прекъсне връзките си с непредвидими последици за икономиката й и риск от нова вълна на напрежение, в резултат на което също ще бъдат наложени санкции срещу Китай. 

От друга страна, европейските правителства са подложени на силен натиск да увеличат значително разходите за национална отбрана. Ясно е, че новите пазарни икономики и по-бедните развиващи се страни биха били силно засегнати в случай на глобална рецесия. Сигурно е, че дори страните износителки на енергия и храни, които досега се облагодетелстваха икономически от конфликта в Украйна поради високите цени, ще имат проблеми, коментира Кенет Рогоф. 

​​

​Унгария купува казахстански петрол

„Не ни интересува какво мислят за нас на Изток или на Запад, за нас е важно едно: искаме да гарантираме енергийните доставки на Унгария, това не може да бъде застрашено. Никой не може да очаква от нас да накараме унгарския народ да плати цената за конфликта в Украйна“. Това заяви унгарският министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто по време на пресконференция в казахстанското външно министерство. 

Сиярто съобщи, че е увеличен обемът на нефта, който Унгария закупува от Казахстан. Транзитът му се осъществява по петролопровода „Дружба“, който е на руска територия. По думите му страната получава 65% от петрола си по този тръбопровод, което е 20 хил.тона дневно. 

​Виктор Орбан:

​Предложението на ЕК е „атомна бомба“

Унгария не може да подкрепи новия пакет от санкции на ЕС, който включва ембарго върху вноса на петрол, заяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс. Според него в сегашния си вид предложението на ЕКби било равносилно на „атомна бомба“, хвърлена върху унгарската икономика. Унгария е готова да преговаря, ако види ново предложение, което да отговаря на нейните интереси.

Орбан заяви още, че страната му ще има нужда от 5 години и от огромни инвестиции в рафинериите и тръбопроводите си, за да може да трансформира сегашната си система, която разчита на около 65% на руски петрол.

 

​Твърдения за тайни планове между САЩ и Полша

Сергей Наришкин, директор на руската Служба за външно разузнаване (СВР), цитира непубликувани разузнавателни данни, които показват, че САЩ и Полша подготвят заговор за възстановяване на полския контрол върху част от Западна Украйна.

„Според разузнавателната информация, получена от СВР, Вашингтон и Варшава работят по планове за установяване на строг военен и политически контрол на Полша върху историческите й владения в Украйна“, заяви Наришкин в рядко срещано изявление, публикувано от службата. 

В миналото през различни периоди Полша е управлявала някои територии, които сега са част от Украйна. В края на Втората световна война Западна Украйна, включително град Лвов, са включени в състава на Съветския съюз. 

Агенция Ройтерс цитира съобщение на СВР, според което САЩ обсъждат с Полша план, предвиждащ полски „мироопазващи“ сили, без мандат на НАТО, да навлязат в части от Западна Украйна, където вероятността за сблъсък с руските сили е малка. 

Полша е един от най-силните поддръжници на Украйна в съпротивата й срещу руската инвазия, като изпраща оръжия през границата и прие около 3 млн. украинскибежанци. 

Един от най-близките съюзници на руския президент Путин заяви, че Украйна се движи по спиралата на разпадането си на няколко държави заради това, което той определи като опит на САЩ да използват Киев, за да подкопаят Русия. 

 

​Ракетата „Сармат“ с неограничени възможности

Популярно руско предаване показа какво би се случило, ако ядрена ракета удари Берлин, Париж или Лондон. В симулацията ракетата е изстреляна от Калининград в Балтийско море. Тя достига Берлин за 106 секунди, Париж – за 200 секунди, а Лондон - за 202 секунди.

В предаването лидерът на националистическата партия „Родина“ Алексей Журавльов коментира: „Една ракета „Сармат“ и Британските острови вече не съществуват“. 

Другият участник в предаването Евгений Попов от партия „Единна Русия“ напомни, че Великобритания също има ядрени оръжия. „Вие разбирате ли, че при удар със „Сармат“ никой на планетата няма да оцелее?“, пита той опонента си. „Никога не казвайте никога“, отговори Журавльов и уточни, че този тип ракета не може да бъде спряна. „Нека да вземат хронометри, да засичат. Така се говори с тях, по друг начин не разбират“, каза той. 

 

​Бразилски експрезидент:

​И Зеленски, и Путин са отговорни за конфликта в Украйна

Бившият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва заяви, че украинският президент Володимир Зеленски е толкова отговорен за конфликта в Украйна, колкото и неговият руски колега Владимир Путин, предаде Франс прес.

В интервю за американското сп. „Тайм“ Лула да Силва казва: „Виждам, че украинският президент е аплодиран от всички парламенти по света, в които депутатите му стават на крак. Но този тип е също толкова отговорен, колкото Путин. В една война никога няма само един виновен. Той искаше войната. Ако не я искаше, той щеше да преговаря малко повече“.

Ако хората стимулират Зеленски, той самият си мисли, че е най-добрият. В действителност човек трябва да му каже сериозно: „Моето момче, ти си добър хуморист, но няма да водим война, за да можеш ти да си правиш шоу. И трябва също човек да каже на Путин: „Ти си пълен с оръжия, но няма нужда да ги използваш срещу Украйна. Хайде да дискутираме“.

Лула да Силва разкритикува и американския президент, който не е взел правилното решение: „САЩ имат много голяма тежест и биха могли да избегнат този конфликт. Байдън можеше да участва повече, той можеше да вземе самолета за Москва, да говори с Путин. Този род поведение се очаква от един лидер“.

 

​Индия преговаря за руски петрол на по-ниски цени

Индия paзчитa дa ĸyпyвa pycĸи пeтpoл нa пoнижeнa цeнa - oт пoд 70 долара зa бapeл, cъoбщaвa aгeнция Вlооmbеrg, пoзoвaвaйĸи ce нa coбcтвeни изтoчници. Haпocлeдъĸ цeнaтa нa пeтpoлa нa cвeтoвнитe пaзapи тpaйнo e oĸoлo и нaд 100 дoлapa зa бapeл.„Южнoaзиaтcĸaтa cтpaнa paзчитa нa pycĸи дocтaвĸи нa пeтpoл нa цeнa пoд 70 дoлapa зa бapeл и вeчe ce вoдят ĸoнфидeнциaлни пpeгoвopи пo въпpoca нa виcoĸo нивo мeждy пpeдcтaвитeли нa двeтe cтpaни“, пишe aгeнциятa.

Индия, ĸoятo внacя oĸoлo 85% oт пoтpeбявaния в cтpaнaтa пeтpoл, ceгa e eднa oт мaлĸoтo cтpaни, ĸoитo пpoдължaвaт дa ĸyпyвaт пeтpoл oт Pycия. B cъщoтo вpeмe нaмaлявaнeтo нa тъpceнeтo нa пeтpoл oт Pycĸaтa фeдepaция oĸaзвa cepиoзeн нaтиcĸ нa pycĸaтa пeтpoлнa индycтpия.

 

​„Дребни“ новини

2 180 лв. са нужни месечно на семейство с едно дете, за да се издържа. Това показва анализ на КНСБ, съобщи синдикалният лидер Пламен Димитров и обилно информира за тревожни факти, които вече повтаря традиционно. 

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи по Би Ти Ви, че топлата вода за софиянци е осигурена до 31 май включително, но от 1 юни този въпрос „става отворен“. Осигурени са доставки на газ до края на май. Има опасност градският транспорт да се разреди. Рискът е наполовина да намалеят автобусите, допълни той.

Компромисите в управляващата коалиция са на изчерпване, заяви Любомир Каримански от ИТН по Нова тв. В коалиционното споразумение е записано, че за 100 дни е трябвало да се реши кои 100 пречки за бизнеса да бъдат премахнати, но такъв анализ не билпредставен. Като „червена линия“ за партията на Слави Трифонов отново бе посочена темата за Северна Македония. На 5 май Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“, пък заяви, че коалицията е достигнала своя концептуален таван да функционира. 

167 са населените места у нас са без нито един жител. В 1173 от общо 5 хил. села живеят между един и 49 души. Най-много обезлюдени населени места има в областите Габрово, Велико Търново, Кърджали и Смолян, показват данни на Националния статистически институт. Столицата е областта, в която има 1 307 439 души. С население от над 100 хил. душиса девет града или близо 35% от хората в страната. 24% от софиянци живеят в три от общо 24-те района – Люлин, Младост и Студентски.

Националният план за възстановяване и устойчивостна България бе одобрен и от министрите на икономиката и на финасите на ЕС. Това означава, че след офиицалното приемане на решението, страната ни ще може да получава средства и да заявява плащания по Механизма за насърчаване на икономическото възстновяване. Българският план е на стойност 6,3 млрд евро под формата на безвъзмездни средства.

Свободен етаж от училище в столичния квартал „Дружба“ ще се превърне в детски център за украинчета. Предстои той да се оборудва, след което етажът ще бъде представен на сдружение „Мати Украйна“. Още не е ясно дали в информационната система за прием в ясли и детски градини на Софийската община има регистрирани украинчета.

В САЩ призовават за отстраняване на Байдън от власт.

Съветникът на украинския президент Олексий Арестович  смята, че войната между Украйна и Русия може да продължи през следващите две десетилетия.Според него тя няма да е такава, каквато е сега, тоест вероятно ще има по-малко бойни действия.

Посланикът на Украйна в Германия Андрий Мелник да бъде експулсиран от Германия след недипломатичните му забележки към германския канцлер, когото нарече „обидена кървавица“, настояват немски политици.

„Ще продължим пътя си към ЕС, въпреки че той е непопулярен в Сърбия, а според последните проучвания на общественото мнение за първи път мнозинството от гражданите са против присъединяването към ЕС. Но нашата работа не е да се подчиняваме на общественото мнение, а да го чуваме. Сърбия ще бъде по-силна на европейския път“, заяви президентът Александър Вучич и добави, че търговският оборот между Сърбия и ЕС е около 30 млрд. евро.

В Рим търсят спешно 21 хил. бармани, сервитьори и готвачи, плащат по 1 200 евро на месец.

 

​Защо Патриархът досега отказва среща с премиера

Кръстен ли е премиерът Кирил Петков и в каква вяра – този въпрос искали да изяснят в Светия синод, но не успели. Нямало данни той да е минал през православно кръщение. Това била една от причините Негово Светейшество патриарх Неофит да откаже поисканата от премиера среща в навечерието на Възкресение Христово.

Премиерът много искаше да се срещне с главата на Българската православна църква и дори изпрати до Синода специално писмо, но не получи покана да отиде. От БПЦ обясниха това с протокола си, според който подобна среща би била възможна, само когато има заседание на Синода, а в посочения от премиера ден такова нямало, твърди източник на „Галерия“.

Сегашното правителство е първото за последните 20 години, на чиято клетва в Народното събрание патриархът не присъстваше, за да даде своята благословия. На 13 декември 2021 г. Негово Светейшество, който е и Софийски митрополит, изпрати на събитието главния секретар на Светия синод - Мелнишкия епископ Герасим. Така и не стана официално ясно дали Неофит е бил поканен и не е отишъл по здравословни причини или просто не е имало покана от страна на новия премиер.

По Коледа пък Петков си позволи да посъветва Синода да се включи с призив към миряните да се ваксинират. Това беше изтълкувано като натиск, защото наред с привърженици на ваксините сред висшите духовници имаше и противници.

В средата на зимата беше обявено, че цените на промишления ток, който плащат църквите и манастирите, са непосилни за тях и духовниците поискаха помощ от правителството. Този зов остана без отговор, което видимо задълбочи конфликта между главата на БПЦ и премиера.

След известно време Петков явно е бил посъветван да поправи тази грешка и на 22 март той обяви, че иска среща с патриарха. От Синода обаче припомниха, че за подобна официална среща е необходимо официално писмо, каквото не е постъпило.

На 15 април то вече е било получено. Междувременно възникна драма с пренасянето на Благодатния огън от Йерусалим. На 13 април Светият синод излезе с решение, че тази година „поради неблагоприятни обстоятелства Благодатният огън, който слиза всяка година на Велика събота в храма „Възкресение Христово“ на Божи гроб в Ерусалим, няма да бъде пренесен до България“.

Неофициално изтече информация, че от Министерския съвет предложили правителствения самолет за тази мисия, но само ако Неофит дойде на „Дондуков” 1 и помоли премиера за това. Владиците обаче решили да използват като претекст това, че в Израел все още важат строгите противоепидемични мерки. Веднага след това изявление правителството вече публично обяви, че ще предостави самолет. Но отговорът на висшия клир беше категоричен: „Решението ни е окончателно и не подлежи на промяна”.

Според източници обаче, дълбоката цел на Петков е да ангажира патриарха в своите проекти за Северна Македония, които включват и църковно приобщаване.

Това силно напряга нашия Синод, защото Македонската православна църква бе отлъчена от общение с всички останали православни църкви още на 17 юли 1967 г., когато се самопровъзгласи за автокефална. През 2009 г. тя добави с тире към името си Охридска архиепископия, а през ноември Скопие помоли БПЦ да стане църква-майка на тамошната, което не бе прието от нашия висш клир. Според запознати подобен акт би довел и БПЦ до схизма.

Поисканата от Петков среща от самото начало стои малко смешно в публичното пространство, защото според Лена Бориславова тя имала за цел премиерът да се запознае с патриарх Неофит. ​Двамата обаче се познават още от 24 декември м.г., когато Петков и съпругата му Линда отидоха на празничната литургия в „Св. Александър Невски”, отслужена от патриарх Неофит.

Тогава премиерът каза: „Споделих на патриарх Неофит, че моят дядо беше в настоятелството на църквата „Св. Седмочисленици” и ходеше на църква всеки ден, след като се беше пенсионирал“.

Въпреки това свое потекло Петков се появи в храма по дънки и поиска да влезе в покоите на патриарха с това крайно неподходящо облекло.

Дали Петков е православен не е ясно, но третата му дъщеря е кръстена в православния храм „Свето Успение Богородично“ е Царево, където той и неговата съпруга отидоха за Великден.

Според друга версия Неофит се държал хладно с Петков и заради бившия премиер Борисов, с когото поддържаха отлични взаимоотношения. Освен че го покани и на трите си правителствени клетви, Борисов не пропускаше да уважи патриарха по всякакви поводи.

 

​Из архива

​Иван Гарелов:

​Махнаха Иван Славков от БНТ, защото спря руската телевизия

Най-голямото „постижение“ на тези хора, сляпо вярващи в своята правота, е, че докараха българската публика, традиционно проруски ориентирана, да намрази руските филми, с които ни заливаха, и да се роди бисерът „Филмът хубав ли е или руски“. Именно това бе причината да сменят Иван Славков от шефското място в телевизията, когато взе смелото решение да спре петъчното излъчване на руската телевизия. (Иван Гарелов, 24 часа)

​Ето какво казва по този повод Лалю Димитров по време на заседание на УС на Съюза на българските журналисти през 1988 г.:

​„Най-страшната и подла игра беше около петъчното излъчване на съветската програма „Време“ по нашата телевизия и около приемането на първа програма на съветската телевизия у нас. Първото поръчение, което получих, когато бях назначен за председател на Комитета за телевизия и радио, бе да се справя с този въпрос, но да не намесвам висшето партийно ръководство. Разбира се, аз имах собствена позиция. Но не бях опровергаван с аргументи и бях заставен да направя това или онова. 

​Спорът за присъствието на съветската телевизия у нас е истинската и дълбоката причина да бъда свален като председател на Комитета за телевизия и радио. Но тя можеше да се използва само задкулисно, защото дълго време чувствах неприязънта, с която тогавашният съветски посланик се отнасяше към мен. 

​Някои не могат да не си спомнят срещата, на която Йордан Йотов (тогава член на Политбюро на БКП и главен редактор на „Работническо дело“ – б.р)ни продиктува позицията на Политбюро. Буквално същото трябваше да бъде казано в предаването „Панорама“ на телевизията. Но пред обществеността беше нужно друго обяснение. Това стана с уводната статия на „Работническо дело“ на 13 септември 1987 г. Моето сваляне беше обяснено демагогски пред колектива с високи оценки за работата ми и бащински грижи за моето здраве.“