Новини Светът

Владимир Путин: САЩ и компаньони ни принудиха да дадем изпреварващ отговор

  09.05.2022 11:46  
Владимир Путин: САЩ и компаньони ни принудиха да дадем изпреварващ отговор

В изпълнена с дълга серия нападки срещу САЩ и Запада и поредица от клишета руският президент Владимир Путин заяви, че Русия била принудена от тях да даде изпреварващ отговор. Той нито веднъж не употреби думата "Украйна", както и фразата "специална военна операция" и няколко пъти говори само за Донбас.

Това стана в словото му на Червения площад преди парада, посветен на победата на СССР над нацистка Германия преди 77 години. На събитието е цялото руско държавно ръководство, лидери на водещите партии, патриархът на православната църква, духовните водачи на различни вероизповедания, ветерани.

Речта му завърши с призив "За Русия! За победата!".

Според Путин руската армия в момента се сражава в Донбас за сигурността на Русия и това, което прави в Украйна, е продължение на героичната история на победи, идващи поне от началото на XVII век. Проруските сепаратисти пък се сражавали на собствената си земя, където воювали княз Святослав и Владимир Мономах. Всъщност това са владетели на Киевска Рус от Х-ХI век, идващи от викингски родове, като Святослав дори напада през 968 г. България и това допринася за покоряването на първата българска държава от Византийската империя.

"Русия винаги се е обявявала за равна и неделима сигурност, като система, жизнено необходима на световната общност", каза още Путин. Той напомни за исканията от края на миналата година за гаранции за сигурност и го представи като "призив към честен и разумен диалог", макар предложенията от средата на декември - част от тях абсурдни по характер - да бяха представени в ултимативен вид и в неделим пакет.

Всичко, което е важно да знаете за:

"Всичко беше напразно, не пожелаха да ни чуят, това означава, че са имали съвършено други планове", продължи президентът. По времето, в което Москва представи предложенията си, вече се струпваше около Украйна военната сила, с която Путин я нападна на 24 февруари.

Путин: "САЩ и компаньони" ни принудиха да дадем изпреварващ отговор
Снимка: Reuters

 

Сега той изреди, че открито се подготвяла поредна "наказателна операция в Донбас, нахлуване в нашите исторически земи, включително Крим", говорейки все едно, че не става дума за международно признати територии от съвсем друга държава.

"НАТО започва активно военно усвояване на прилежащите към нас територии и така планомерно се създаваше абсолютно неприемлива за нас заплаха непосредствено на границите ни. Всичко говореше, че сблъсъкът с неонацистите, бандеровците, на които САЩ и техните младши компаньони заложиха, е неизбежен.

Опасността растеше с всеки изминал ден. Русия била принудена да даде изпреварващ отпор на агресията. Това беше решение, на което ни принудиха, но което беше своевременно и единствено правилното", наблегна Путин, повишавайки тон.

Путин: "САЩ и компаньони" ни принудиха да дадем изпреварващ отговор
Снимка: Reuters

Парадът бе приет от министъра на отбраната Сергей Шойгу, който седмици наред бе изчезнал от публични появи до степен, че се появиха спекулации за здравословното му състояние и че бил в немилост пред Путин заради фалстарта на нападението срещу Украйна.

Путин: "САЩ и компаньони" ни принудиха да дадем изпреварващ отговор
Снимка: Reuters

 

За поредна година мавзолеят с мумията на Ленин е опакован с огромни декори и изобщо не се вижда трибуната, от която десетилетия наред по времето на СССР бяха приемани парадите за деня на болшевишкия преврат и няколкото, посветени на 9 май. Пред него е издигната платформа, от която говори Путин.

За "специалната военна операция" стана дума при преминаването представителна част от 106-та гвардейска Турска въздушно-десантна дивизия, в която "всички военнослужещи са отличени с бойни ордени и медали за храброст и мъжество". Тя бе представена като продължение от правнуците на воините от Великата Отечествена война, които под девиза "Никой освен нас" водели "безкомпромисна борба за унищожаване на нацизма, защитават мирните граждани".