Коментари Реакция

Зеленски: Няма да позволим на Русия да си присвои победата във Втората световна война

  09.05.2022 13:03  
Зеленски: Няма да позволим на Русия да си присвои победата във Втората световна война

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна няма да позволи на Русия да си присвои победата във Втората световна война. Той подчерта, че страната му няма да даде „нито едно парче" от своята земя на Русия. "Пътят е труден, но ние не се съмняваме, че ще победим", каза Зеленски. 

В изявление по случай годишнината от победата над нацистка Германия през 1945 г., украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му се бори за нова победа и ще спечели тази война срещу Русия.

"Ние се борим за свободата на нашите деца и затова ще победим. Никога няма да забравим какво направиха предците ни във Втората световна война, в която бяха убити повече от осем милиона украинци. Съвсем скоро ще има два Дни на победата в Украйна. Тогава победихме. Ще победим и сега!", каза президентът Зеленски и допълни:

"В Деня на победата над нацизма ние воюваме за нова победа. Пътят е труден, но нямаме съмнение, че ще победим". 

Украинският лидер подчерта още, че украинците са свободен народ, който се е борил в много пъти в историята си в защита на своята земя и има "собствен път".

"Горди сме с предшествениците си, които заедно с други нации в антихитлеристката коалиция са победили нацизма. Няма да позволим на никого да анексира тази победа, няма да позволим да бъде присвоена", заявява още той.

В поредното си обръщение тази нощ украинският президент заяви, че Русия е "забравила всичко, което е било важно за победителите във Втората световна война". Зеленски осъди тежкия обстрел на руските сили в Източна Украйна. 60 души са били убити в село в Луганска област, при удар по училище. Сградата е служела за убежище. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг използва Деня на победата, за да призове лидера на Русия незабавно да прекрати войната в Украйна. Пред германския вестник "Ди Велт" той каза, че Владимир Путин трябва да изтегли войските си от Украйна и да започне мирни преговори.