Новини От мрежата

В прокремълската Lenta.ru се появиха текстове срещу Путин и войната

  09.05.2022 16:54  
В прокремълската Lenta.ru се появиха текстове срещу Путин и войната

Руското издание Lenta.ru излезе с нелицеприятни за руския президент заглавия и критики за войната, която Русия води срещу Украйна. Двама служители са поели отговорност - ръководителят на секциите "Икономика" и "Местообитание" Егор Поляков и редакторът Александра Мирошникова, съобщи Би Би Си.

В изявлението се казва, че "представлението" има за цел да обедини противниците на войната, "независимо от техните възгледи". През март служител на контролирания от правителството Първи канал също се изказва против войната.

Днес прокремълският уебсайт Lenta.ru публикува повече от 10 статии, критикуващи Владимир Путин и войната, с жестоки заглавия: "Путин отприщи една от най-кървавите войни на XXI век", "Зеленски се оказа по-як от Путин", "Руският елит се оказа безполезен", "Владимир Путин се превърна в жалък диктатор и параноик", "Русия заплашва да унищожи целия свят" и т.н.

Редакторите бързо премахнаха материалите, но излязлото на първа страница е било запазено от архиватора на сайта.

Lenta.ru остава популярен източник на информация, дори след като целият редакционен екип, ръководен от Галина Тимченко, е принуден да напусне през 2014 г. след анексирането на Крим и военни действия в Източна Украйна. Редакционната политика се променя радикално и вестникът става лоялен към властите.

Lenta.ru не коментира ситуацията. Главният редактор на изданието Владимир Тодоров заяви пред РИА Новости: "В момента няма да коментираме. Много е напрегнато", без да уточнява какво има предвид.

Не е хакерство

Първата версия в медиите и социалните мрежи беше, че уебсайтът е бил хакнат. След това обаче се появиха съобщения, че заглавията и статиите срещу войната и Путин може да са били публикувани от служители на изданието като протест срещу случващото се.

Източник от изданието потвърди, че Mediazona (вписана в регистъра на медиите с "чуждестранен агент") е заявила, че служителите са заменили текстовете в други вече публикувани новини.

Източници от Медуза (посочена като медия с "чуждестранен агент") също заявиха, че новината е била заменена от служители.

В постскриптум към статиите ръководителят на секциите "Икономика" и "Местообитание" Егор Поляков и редакторът на тези секции Александра Мирошникова поемат отговорност за публикацията. 

Критичните публикации започваха със съобщението, че "материалът не е съгласуван с ръководството" и че президентската администрация ще накаже изданието за статиите.

В социалните мрежи инцидентът вече се сравнява с протестната акция, която Марина Овсянникова организира в ефира на предаването "Время". Тя се появява зад гърба на водещия с антивоенен плакат. Овсянникова напусна Първи канал и страната, а в Москва е привлечена към административна отговорност за стореното.

Медиите разпространиха изявление на Поляков, в което той обяснява защо е решил да предприеме това действие.

"Какво беше това? Точно това, което изглежда. Това не е "хакерство на хакери", това е наше съзнателно решение, което беше взето сравнително отдавна, но не беше възможно да го изпълним бързо (все още няма да казвам по какви причини). Основната причина е съвестта", се казва в изявлението, което Би Би Си не можа да провери.

В него журналистът твърди, че руското медийно пространство отдавна е "разделено на сегменти на "извиване на ръце" и Лента не е един от тях". "Но аз лично познавам много добри и достойни хора, които работят в "непокорните" медии", се казва в изявлението.

Авторът му призовава противниците на войната да се обединят, "независимо от възгледите си".

"Имаме гигантска публика, за която, освен всичко останало, работих усилено, така че със Саша решихме, че подобно представление е единственото правилно нещо, което можем да направим", се казва в текста. - Подписите са наши, вече ме интервюираха, така че предполагам, че спокойно може да се каже, че вече не работим в Лента".