Новини Реакция

Превозвачите излизат на протест в столицата и други градове

  10.05.2022 09:32  
Превозвачите излизат на протест в столицата и други градове

Превозвачите излизат на протест днес с искане за намаляване на акциза на горивата с 50%, временно отпадане на добавката за екологично чисто гориво и отлагане на планираното разширяване на толсистемата.

В столицата протестът започва в 8 часа и се очаква да продължи до 22 часа.

Предвидено е автобуси и тежкотоварни автомобили да бъдат разположени по бул. "Цар Освободител", като сборният пункт на протестиращите е входът на София откъм магистрала "Тракия", при парк "Врана".

Очаква се в протеста да се включат около 50 автобуса и около 100 тежко товарни камиона. От друга страна превозните средства, които са част от протеста, ще правят и шествие по булевардите "Цариградско шосе" и "Ботевградско шосе", както и по Околовръстния път на София.

Превозвачите не са доволни от това, че липсва реакция от страна на държавата да бъде намерен механизъм, който да повлияе върху високите цени на горивата, като според тях това може да стане или чрез намаляване на ДДС или акциза, или премахването на биодобавката.

Те настояват още и да не се разширява на толтаксуването.

Новият елемент в исканията на превозвачите е да се възстанови уважението от страна на управляващите към бранша.

Йоана Лалова от организационния комитет, който превозвачи са създали по повод очакваните протести следващите дни, обясни още:

"Ние не искаме нещо за олигарси, не искаме нещо за чорбаджии, ние искаме нещо за българските граждани, ние сме българските граждани. И редно е всеки един от управляващите да си дава сметка, че той представлява българските граждани и да уважава хората. Най-малкото последните дни сме свидетели на безпрецедентна липса на морал. Не разбираме защо целият правителствен апарат е впрегнат срещу нас."

И примерите на неодобрение:

"Асен Василев, който казва, че камионите не искат да плащат. Камионите плащат и към настоящия момент толтакси. А следващите изказвания - т-н Кирил Петков не знаеше дори какви сме – превозвачи или пътищари. В крайна сметка, когато евакуирахме от Украйна и Киев с автобусите, ние представлявахме бранша", каза още Йоана Лавова.

В 8.30 часа фирми от транспортния сектор от Благоевградска област ще се съберат в района между автомагистрала "Струма" и кръговото кръстовище на Главен път Е-79. Не са изключени и блокади на пътя.

В Пловдив тежкотоварни автомобили ще бъдат разположени в крайната дясна лента на 5-те основни булеварда, през които се влиза в града.

Протести ще има и в Бургас, Плевен, Ямбол, Дупница, Стара Загора и Чирпан.

От бранша предупредиха, че протестите ще продължат и в следващите дни на различни места в страната, а ако няма отговор на исканията им на

За 18 май се планира още един протест, като не е изключено и пълно спиране на превозите.