Новини

Тържествено посрещане на Радев в Чехия

  10.05.2022 14:30  
Тържествено посрещане на Радев в Чехия

Българският държавен глава Румен Радев бе посрещнат от президента на Чехия Милош Земан на церемония с военни почести в Пражкия дворец Храдчани.

Българският държавен глава е на официално посещение в Чехия по покана на Земан. В делегацията на президента Радев е министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и представители на българския бизнес.

Двамата президенти ще проведат среща „на четири очи“, а след това ще има пленарни разговори между делегациите на двете държави.

Сред темите във фокуса на визитата са задълбочаването на двустранния политически диалог на най-високо равнище, включително в контекста на предстоящото Чешко председателство на Съвета на ЕС във втората половина на 2022 г., перспективите за развитие на търговско-икономическото партньорство и сътрудничеството в областта на туризма. Предизвикателствата пред страните от Централна и Източна Европа, произтичащи от войната в Украйна, също ще бъдат сред акцентите на разговорите на президента Радев в Чехия.

В периода юли-декември 2022 г. предстои Чехия да поеме председателството на Съвета на ЕС. През декември 2021 г. чешкото правителство представи предварителната обща рамка на приоритетите, които са съсредоточени върху следните по-важни области: Европа, свързана чрез Единен пазар, модерна и просперираща; Силна и сигурна Европа; Здрава и устойчива Европа; Кохерентна и солидарна Европа и Умна и креативна Европа. Прага предвижда по време на своето председателство да проведе среща на върха ЕС – Западни Балкани. Планира се и провеждането на среща на върха ЕС – САЩ (1-2 юли 2022 г.). информират от прессекретариата на президента.