Новини Светът

Фон дер Лайен свиква конференция с евролидерите, искащи отсрочка за отказа от руски петрол

  10.05.2022 18:58  
Фон дер Лайен свиква конференция с евролидерите, искащи отсрочка за отказа от руски петрол

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен възнамерява да свика видеоконференция с ръководителите на Унгария и другите страни-членки на ЕС, които се противопоставят на сроковете за пълен отказ от руски петрол, съобщава "Политико". 

В шестия санкционен пакет срещу Русия се предвижда това да стане до края на тази година. Изданието не посочва имена на други страни, но се знае, че сред недоволните са също България и Чехия. Видеоконференцията трябва да се състои в рамките на това денонощие.

Фон дер Лайен се върна без резултати от посещението си в Унгария в понеделник, пише „Политико“. Тя отиде там да разговаря с премиера Виктор Орбан, който явно няма намерение да прави отстъпки.  

Унгария и Словакия, които са почти изцяло зависими от руски доставки, ще получат отсрочки от една година, а Чехия – от шест месеца. България не получи отсрочка, макар че също я искаше.

Не се очаква днес отново да се съберат постоянните представители на страните членки на ЕС в Брюксел. Миналата седмица те дискутираха безуспешно три дни в опит да дадат зелена светлина на шестия пакет, който след това трябва да бъде одобрен от Съвета на ЕС. Посланиците ще се съберат най-рано утре.