Развлечения

Фондация Нашият дом е България прави изложба в пещерата Божия мост

  12.05.2022 09:13  
Фондация Нашият дом е България прави изложба в пещерата Божия мост

Красива художествена галерия ще представи "Нашият дом е България" в една от залите на пещера "Божия мост" край Враца със светещи фотографии, скулптури и художествено изкуство.

Инициативата е част от грандиозната двудневен фестивал „Мост на небесата", организиран от патриотичната фондация с идеолог арх. Пламен Пламенов Мирянов по случай Възкресение Христово, празника на Св. Константин и Елена и Деня на светите братя Кирил и Методий и на българската азбука. Мероприятието е насрочено за 20 и 21 май край скалния феномен до с. Лилюче. 

Снимките на български природни феномени в невиждан досега художествен вариант могат да бъдат видени от участниците във фестивала. Някои от кадрите са заснети по време на народни фестивали и празници, други са част от инициативите на организацията, свързани със запазване на българщината и народната памет, пораждане на родолюбиви и патриотични чувства.

Фотосите са уникални и защото са изцяло авторски, дело на самия арх. Пламен Мирянов и негови екип, които неуморно обикалят страната, за да заснемат креативен и модерен продукт. Тяхната безкористна цел е популяризиране красотата на родината и съхранение на националните традиции, фолклор и култура на България.

Празничната програма включва множество хорове и изпълнители, сред които Софийски свещенически хор, класически ансамбъл “Кварто”,  вокална група “Нуша”, Петя Панева, оркестър „Филип Кутев“, хор “Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният”, Женски хор “Ваня Монева”. 

В празничната програма на двата концерта в гората пред мистичната каменна скулптура, ще можете да се насладите на тържествени църковнославянски песнопения, на палитра от красиви фолклорни песни, на шедьоври от класическата музика, на рецитали на текстове от Свещеното Писание и слова на светци, приказно обрисувани от специализирано художествено осветление.

Вдъхновяващи религиозни проповеди под формата на лекции ще бъдат изнесени на втория ден от фестивала в интервала 11.00 - 15.00 ч. и са предназначени както за децата, така и възрастните. Изживяването ще е неповторимо и заради мястото - под свода на мистичния скален феномен “Божия мост”. 

Част от средствата, събрани от продажбата на билети за събитието, фондация "Нашият дом е България" ще дари на Фондация “Мечта за дете”, като по този начин ще помогне семейства с репродуктивни проблеми.

Ето я и програмата на тържествените Пасхални концерти от фестивала „Мост на Небесата“ на 20-ти и 21-ви май на пещера “Божия мост” – Враца.

Първи концерт на 20-ти май /петък/ от 19:00 ч. – “Животворение” – с участието на Софийски свещенически хор с диригент ставрофорен иконом Кирил Попов, класически ансамбъл “Кварто” и вокална група “Нуша”. 

Втори концерт на 21-ви май /събота/ от 18:30 ч. – “Мост на Небесата” – със специалното участие на Гласа на България – Петя Панева и оркестър „Филип Кутев“, хор “Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният”, Женски хор “Ваня Монева”, класически ансамбъл “Кварто” и други. 

През деня на 21.05 май /събота/ ще бъдат организирани безплатни християнски лекции, беседи и проповеди под свода на мистичния скален феномен. 

Елате на поляната пред пещерата и се насладете на вкусната врачанска кухня, опитайте конна езда, стрелба с лък или издигане с топловъздушен балон.

Събитието се организира под патронажа на Министерство на културата и с благословението на Негово Светейшество Неофит патриарх Български и митрополит Софийски. 

Билети в мрежата на Ивентим: https://www.eventim.bg/bg/bileti/most-na-nebesata-vraca-skalen-fenomen-bozhiya-most-selo-lilyache-581263/event.html

">