Коментари

Петков: Щом България може да се изправи срещу Путин, всеки може

  12.05.2022 14:16  
Петков: Щом България може да се изправи срещу Путин, всеки може

"Щом най-зависимата от Русия държава, която е и с най-ниско БВП в ЕС на глава от населението, може да се изправи срещу Путин – значи всеки може", казва премиерът Кирил Петков пред "Ню Йорк Таймс".

Американското издание публикува на 11 май обширен материал за отношенията между София и Москва в контекста на войната в Украйна.

"Русия традиционно е имала огромно влияние тук, но се оказахме голяма изненада за тях. Те не разбират какво се случи", каза Петков.

"Намираме се под жестока атака в момента", обяснява премиерът и описва това като "опит да се извади от релси нашето правителство" чрез подстрекаване на размирици.

"Русия се опитва да ни превърне в пример за останалите", казва българският премиер за енергийното изнудване, което цели "да изстреля нагоре цените на енергията и да свали правителството".

Асен Василев, финансов министър и вицепремиер, твърди, че България е напреднала доста в осигуряването на алтернативни източници на газ от Азербайджан и чрез доставки по море на втечнен газ до съседна Гърция за пренос до северната част на страната.

"За нас "Газпром" очевидно е в миналото",казва Василев пред "Ню Йорк Таймс", цитира от в. "Сега".

Според него Москва си е направила грешно сметката, защото на практика принуди обичайно враждуващи балкански страни да се обединят бързо и да противодействат на риска от спиране на доставките.

"Това ми дава голяма надежда, че енергийното оръжие не само ще се окаже "хартиен тигър", но и ще се върне като бумеранг срещу Русия", казва вицепремиерът.

Германския вестник "Ди Велт" също излиза с публикация за България.

Ще съумее ли Брюксел да се възползва от това неочаквано единство в Европа, пита "Ди Велт", цитиран от "Дойче веле".

Доскоро смятани за "проблемни деца" на Европа, днес редица страни от Източна и Централна Европа вече изглеждат съвсем различно – също като България демонстрират смело проевропейско поведение и решителност. 

В България се забелязват наченки на истинска политическа промяна след годините, в които страната беше окупирала последните места във всички класации за правова държава и медийна свобода. Сегашният премиер Кирил Петков, който е завършил Харвард, само преди година и половина участваше в антиправителствените демонстрации, залели страната.

Много от гражданите на България тогава въстанаха срещу мрежа от корумпирани политици и олигарси, обвинявани в това, че контролират правосъдието и систематично се обслужват с парите от Брюксел, четем в публикацията.

От миналия декември 42-годишният Петков е министър-председател на страната.

Това, което се случва в България, е важно и за единството на целия ЕС – особено сега в контекста на войната в Украйна, се казва по-нататък. Страната, която беше част от съветския блок, е все още тясно свързана с Русия – икономически и културно, а се намира и под влиянието на мощната пропагандна дейност на Кремъл.

Но сега България застана твърдо на страната на Украйна. Неотдавна премиерът Кирил Петков посети украинския президент Володимир Зеленски, а след това изрази увереност, че Украйна ще спечели тази война. Преди две седмици Путин спря газа на България, но още преди това българското правителство беше обявило, че работи за прекратяването на зависимостта си от "Газпром".

Петков и гръцкият му колега Мицотакис наскоро дадоха старт на проект за изграждане на терминал за втечнен газ в Егейско море, който от 2023 година ще обслужва и други страни от ЕС.

"Този натиск от страна на Путин няма да успее", категоричен е българският премиер.

И понеже той управлява в коалиция с българските социалисти, които дотук блокират по-сериозна помощ за Украйна, включително доставките на оръжие, наскоро той дари в полза на Украйна една своя месечна заплата и призова във Фейсбук сънародниците си да сторят същото, припомня "Ди Велт".

Също и в други източноевропейски страни членки на ЕС се виждат наченките на политическа преориентация, каквато доскоро беше почти немислима, четем по-нататък в статията. Вярно е, че тези процеси започнаха още преди нападението на Путин над Украйна, но външната заплаха ускори единението вътре в ЕС.

През последните години най-вече възходът на популистките и антиевропейски партии застрашаваха единството на Европа. То пострада и от последиците от дълговата криза, кризата с бежанците и от Брекзит. Но ЕС преодоля всички тези кризи, а евроскептиците днес са в отстъпление.

Най-вече Полша реагира отрано и решително срещу руската заплаха. Вицепремиерът Ярослав Качински, който дълго време играеше в един отбор с унгарския премиер Виктор Орбан, сега го обвини, че е "сляп" за престъпленията на Кремъл. В Словакия пък се опасяват, че могат да са следващите, нападнати от Русия, и също обърнаха гръб на Орбан.