Бизнес Новини

Нинова: Правителството поиска от ЕК да отпадне акцизът върху газа и енергоносителите

  13.05.2022 17:57  
Нинова: Правителството поиска от ЕК да отпадне акцизът върху газа и енергоносителите

Българското правителство е поискало от Европейската комисия да отпадне акцизът върху газа и енергоносителите. 

Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Ниова след среща на държавни институции и бизнеса в рамките на Съвета по горивата.

България настоява още да бъде изключена от петролното ембарго на Европейския съюз срещу Русия и ако това не стане, страната ще поиска налагането на вето.

В отговор на кризата след спрените доставки на природен газ от Русия, сред мерките, които правителството предвижда в помощ на бизнеса и домакинствата, са данък върху свръхпечалбите на енергийните дружествапремахване на акциза върху газ и електроенергия, намиране на алтернативни доставки и компенсаторни механизми, съобщи по време на експертния консултативен съвет по горивата министър Корнелия Нинова. 

Съветът е постоянно действащ съвещателен орган към министъра на икономиката, но не е свикван от 2 години. 

На проведената среща са присъствали представители на министерствата на финансите и на енергетиката, Българската петролна и газова асоциация, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", НАП, Агенция "Минтници", "Държавен резерв". 

Участниците са разгледали и предложения за промени в Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.