От мрежата

Мирчев: Лукойл не отчита печалби - те остават в джобовете на собствениците на Литаско

  13.05.2022 17:59  
Мирчев: Лукойл не отчита печалби - те остават в джобовете на собствениците на Литаско

Лукойл Нефтохим не отчита печалби - те остават в компанията Литаско. Литаско е регистрирана в Швейцария и е съвсем ясно къде отиват печалбите, генерирани от Лукойл Нефтохим - вместо в държавния бюджет, в джобовете на собствениците на Литаско.

Това написа на профила си във Фейсбук депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев след редовния парламентарен контрол в Народното събрание.

Литаско е дъщерна фирма на Лукойл, която е неин изключителен търговски представител за международния пазар.

Публикуваме пълния текст на публикацията на Мирчев:

"Зададох въпрос на вицепремиера Василев относно рафинерията Лукойл и цената, на която купува петрол сорт "Уралс". От отговора му стават ясни няколко шокиращи неща:

1. На входа и изхода на Лукойл Нефтохим стои компанията Литаско, която продава на рафинерията петрол Уралс на цена с $35 на барел по-висока от пазарно постижимата. В резултат на това пряката загуба за българските потребители е в размер на над 200 млн. лв. месечно.

2. Рафинерията ползва различни видове петрол (извън руския) и няма никакъв проблем да преработва нефт от Тунис или Ирак.

3. Лукойл Нефтохим може да произвежда горива на значително по-ниска крайна цена, стига да купува петрола на пазарни цени, вместо на определените от Литаско.
Извод: Литаско е на входа и изхода на бургаската рафинерия. Затова тя печалби не отчита - те остават в Литаско. Литаско е регистрирана в Швейцария и е съвсем ясно къде отиват печалбите, генерирани от Лукойл Нефтохим - вместо в държавния бюджет, в джобовете на собствениците на Литаско."