Коментари

Седмичен коментар

  16.05.2022 13:56  
Седмичен коментар

Премиерът Кирил Петков:​

​Корабите с втечнен газ пътуват за България

​Договореният газ с американска компания вече е на път, съобщи в неделя премиерът Кирил Петков по Нова тв.

​„Корабите са тръгнали. Знаем къде ще пристанат, знаем и каква е цената“, подчерта той. По думите муцената на газа от САЩ е договорена за 26 долара на мегаватчас при цена от 100 евро в Европа и 72 евро на „Газпром“. Дори с разходите по транспортирането и втечняването, американският газ ще бъде изгоден.Цената му след тези разходи е сравнима с тази на руския газ, заяви Петков. 

​„Исках да докажа, че България не е зависима и можем да отстояваме интересите си и да покажем, че никой едностранно не може да ни извива ръцете“, изтъкна той. Премиерът беше категоричен, че по време на посещението си в САЩ е подписал договора за газ директно между самата компания и „Булгаргаз“ - без никакви посредници.

​По план корабите трябва да пристигнат на 8 и на 23 юни, съобщи Петков, но не каза къде. Той отказа да назове и доставчика: „Не искам да кажа името му, защото целият свят търси откъде да купи втечнен газ сега. Затова не искаме да кажем откъде сме го взели, а също така, за да не им създадем проблеми с други клиенти, че са ни продали на толкова ниска цена“.

​Цената на газа за май е по-висока с 15%, но през юни ще бъде на нивото на април, обеща той. Тогава ще започне да идва и газът от Азербайджан, независимо дали гръцката връзка ще бъде готова.

​Запитан за плановете на ГЕРБ да искат вот на недоверие, премиерът заяви: „Ние работим тясно с европейската прокуратура и очаквам между 6-8 месеца да има решение по делата, много от които срещу бивши управляващи. Те имат този срок да свалят правителството, иначе ще имат голям личен проблем. Ние обаче показахме, че се справяме с кризите - с Украйна, с газовата криза за безпрецедентно кратък период се справихме, набираме скорост и преговаряме с различни браншове“.

​Петков коментира и напрежението между него и превозвачите, които се оплакаха, че ги е изгонил по време на срещата им. „Четири пъти ме прекъснаха и казаха: „Нямаме време да Ви слушаме”. Когато някой ти каже така… Затова отговорих: „Ето я вратата”, обясни Петков появилия се запис от срещата.

​Според него малките превозвачи не са си тръгнали от срещата: „Не може да се поддаваме на чисто политическия натиск на някакви хора, които искат просто това правителство да не е там“.

​По темата за Северна Македония министър-председателят коментира: „Българите знаят, че РСМ трябва да влезе в ЕС. Знаят също, че правата на българите там трябва да бъдат защитени. Правителството няма да направи нищо без решение на парламента, но в дългосрочен план нашият интерес е свързан с приемането им в ЕС. Кой иска да има беден съсед, който не се развива“.

 

​Президентът Радев:

​В момента няма полза от нови избори 

​Това е крайна мярка. Преди всичко трябва да бъде българският интерес. Това заяви държавният глава пред журналисти.

​На въпрос чий интерес защитава правителството в момента, Радев отговори, че очаква то да има много ясна представа как живеят българите, какво искат и да се вслушва в техния глас.

​Във връзка с изказване на външния министър на РСМ Османи, президентът изтъкна, че е крайно неуместно и нездравословно да ни се поставят ултиматуми.

 

​Пенсиите ще догонват инфлацията

​От 1 юли пенсиите ще се увеличат с 10 на сто вместо с 6,1 на сто, както бе предвидено в бюджета. Всички пенсионери ще продължат да получават и досегашния ковид бонус от 60 лв. като антиинфлационна добавка. Така минималната пенсия с бонуса ще се вдигне с 37 лв. и ще стане 467 лв. Средната пенсия пък ще стигне 690,30 лв. Всичко това ще струва 5 млрд. лв. повече от досегашните разходи за пенсии. 

​В сегашния бюджет не е предвидено увеличение на тавана на пенсиите. Така около 34 хил. души до края на годината ще останат с ограничението. В момента действителните песии на повече от 1000 души са над 3500 лв. 

​Македонската църква си намери бащата

​В. „24 часа“ публикува коментар за решението на Вселенския патриарх Вартоломей за сваляне на схизмата от Охридската православна църква. 

​Официалното съобщение по този въпрос трябва да се чете внимателно, защото то е в най-добрите традиции на византийската дипломация: 

​„Светият синод обсъди подробно църковния въпрос на Скопие и окончателно оцени подадената апелация. След като взе предвид многократните призиви на държавата Северна Македония, реши:

​„Признава тази църква с името Охридска, като районът на нейната юрисдикция е само в границата на държавата Северна Македония, както е обещано писмено на Вселенската патриаршия и нейния предстоятел, с изключване на термина „македонски“ и всяка друга, производна на думата „Македония“.

​В какво точно се състои Вартоломеевата бащина любов към Скопие?

​Най-вече във факта, че благодарение на това решение македонските свещенослужители вече ще бъдат в Евхаристийно общение с останалите православни църкви и ще могат да служат заедно литургия, което досега бе невъзможно. Само дето няма да им е позволено да се наричат „македонски“. Което е изцяло съобразено и продиктувано от гръцката политическа линия, заключава „24 часа“.

 

​Проф. Даниел Вълчев:

​Ние няма да пуснем Македония, премиерът ще я пусне

​„Правителството не върви в посока, която ще донесе нещо добро на България, то ще отстъпи. Ние няма да пуснем Македония, премиерът ще я пусне. Можем да говорим за българско малцинство навсякъде по света, но е обидно да го казваме за Македония, ние твърдим, че мнозинството от хората там са като нас.“

​Това каза по телевизия Нова нюз проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в СУ и бивш министър на образованието. „Ние няма да ги убедим, че те са българи, но можем да се опитаме да ги убедим, че са наши братя. Поради тежката фалшификация на книги и история в Македония ще е много трудно. България не трябва да дава съгасие сега за вдигане на ветото, а след това да се достигне до взаимопроникване с тези хора. Хората там - това сме ние, но с по-различна историческа съдба“, смята професорът.

​​

​Петков обещал на Вучич безпроблемен транзит на руски газ

​Сръбският президент Александър Вучич заяви втелевизионно интервю, че е получил обещание от българския премиер Кирил Петков, че няма да създава проблеми за транзита на руски газ към Сърбия, съобщи БТА. Той каза още, че Сърбия ще се бори максимално да продължи своята политика да не въвежда санкции срещу Русия и подчерта, че щетите, които понася поради това, са огромни. 

​Сърбия прави това заради уважението към себе си и към международното право и поради това, че се държи като самостоятелна и независима държава, коментира Вучич. Като един от примерите за последиците той посочи, че в Сърбия не искат да пристигнат някои продуценти и артисти, тъй като не е въвела санкции, а това води до липсата на приходи. Друга последица е, че страната не може да излезе на капиталовия пазар.

​На въпрос какво очаква от преговорите с Русия по отношение на газа, Вучич подчерта, че е важно да го има и че е получил обещание от българския премиер, че няма да създава проблеми за транзита на руски газ към Сърбия.

 

 

​Превозвачите искат одит на тол системата

​„От началото на протестите чуваме само какво не може да се направи, а не какво може. Вече почти месец нямаме комуникация с държавата, има само провокативно отношение. Исканията ни са за всички български граждани“, заяви по БНР Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

​Тя съобщи, че един камион плаща 250 пъти повече за движение по пътищата у нас в сравнение с шофьор на лека кола. Един автобус по направлението София - Бургас, който извършва един курс дневно, на годишна база плаща 5 110 лв. тол такса, а един лек автомобил - 100 лв.

​„Разделете 161 млн. лв на 70 хил. транспортнисредства на годишна база. Това означава 2 500 лв. напревозно средство. Няма такъв камион, който плаща 2500 лв. на година, всички плащат между 15 хил. и 25 хил. лв.. Това е доказуемо с документи. Затова настояваме за одит на тол системата“, каза Милтенова. ​Предстои среща с комисаря по транспорта в Европейската комисия във връзка с неизпълняване на европейски регламент от страна на държавата, съобщи тя.

 

​Разжалват и Терешкова

​„Да бяха живи Швейк и баща му Хашек, щяха много да се смеят над глупостта на сънародниците си.

​„Градският съвет в южния чешки град Ческе Будейовице гласува „за“ отнемането на почетното гражданство на Валентина Терешкова - първата жена, излязла в Космоса.“, съобщават медии. „Решението се основава на факта, че 85-годишната Терешкова, която сега е член на Държавната дума, активно подкрепя Владимир Путин и действията на Русия в Украйна.“

​Неотдавна на  космическа конференция в САЩ делегатите обявиха, че Гагарин не е първият космонавт. Очакват се още революционни, исторически и научни открития.“ (Любо Кольовски, фейсбук)

 

​Кириакос Мицотакис:

​Гърция е по-силна от всякога на всички нива

​Това заяви гръцкият премиер при закриването на 14-ия конгрес на управляващата партия „Нова демокрация“ и добави, че вижданията на Гърция имат значение в Европа, съобщи БТА.

​Мицотакис каза още, че „развитията изискват Гърция да бъде международен хъб и производител на енергия“ и „страната ще развие това важно стратегическо геополитическо предимство“. Той подчерта, че „няма обединено общество без страна, която е готова във всеки момент да защити националната си независимост“.

 

​„Дребни“ новини

​Не се притесняваме от вот на недоверие, заяви председателят ан парламента Никола Минчев след участието си в деветия редовен конгрес на КНСБ. Според него това е нормална практика в парламентарния живот. Темата за приемане на еврото не била обсъдено на експертно ниво, предстои тя да бъде дискутирана и в Народното събрание, съобщи Минчев.

​Партията на бившия служебен премиер Стефан Янев „Български възход” публикува позиция в която заявява, че въвеждането на еврото в България трябва да се отложи. По думите им всяко прибързано решение в посока приемане на еврото в България, без необходимите обективни условия и предпоставки за това, крие огромни рискове, които в условия на глобална нестабилност и неустойчивост, могат да имат разрушителен ефект върху българската икономика и нашето общество.

​Енергийните резерви в Черно море са достатъчни за покриване на световното търсене на природен газ за 45 години, каза зам.-председателят на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието и бивш премиер на Турция Бинали Йълдъръм, цитиран от ТАСС. По думите му запасите се оценяват на 540 млрд. куб. м. Турските власти обявиха за откриването на големи запаси от газ в Черно море през 2020 г. Тогава се съобщаваше, че запасите на най-голямото находище „Сакария“надхвърлят 400 млрд. куб м.

 

​Проф. Димитър Йончев:България не може да произвежда единни становища

​Сайтът Факти.бг публикува интервю с проф. Димитър Йончев, бивш председател на парламентарната Комисия по национална сигурност.

​„Геополитически светът тръгна към пренареждане и това беше неизбежно. Очевидно е, че то е много по-сериозно, отколкото падането на Берлинската стена, и е свързано с много повече страдания. Времето за конфликта в Украйна най-вероятно ще се изчерпа. В един определен момент, когато двете републики бъдат гарантирани, ще се отиде към споразумение. Хоризонтът най-вероятно е следващата смяна в Белия дом. Но това са детайли. Голямата геополитическа ситуация ще се изменя по-бавно, но ще се изменя.

​Самата война няма да реши въпроса. Украйна е плацдарм, който в момента играе роля на място на напрежение и на конфликт, но геополитическото пренареждане не е направено заради живота в Украйна. Тя е нищо в сравнение с геополитиката на света. Както се казва в подобни случаи в САЩ, Украйна се оказа на неподходящото място в неподходящото време. Тъжно е за украинския народ, който страда изключително. Но не Украйна е проблемът на света. Проблемът е как ще се разпределят влиянията на големите играчи. А сред големите играчи, освен САЩ, Китай и Русия, е и Европа, където е трагедията.

​ЕС бе създаден с идея не да стане политически субект, а да бъде единно икономическо пространство, за да може в големите конкуренции да се съпротивлява на големите играчи. Отделни държави, даже Германия, в бъдеще не ще могат да направят това. И днес този икономически проект е на път да бъде пожертван заради интересите на САЩ. Това е голям недостатък на Европейския съюз. Да го кажа образно – европейските лидери излязоха в безсрочна геостратегическа ваканция.

​Трагично е да слуша човек какво приказва председателката на ЕК. Имаме абсолютно несъответствие. Все едно един излиза на дуел с пистолет, а другият е с шашка или просто изпраща лозунги. Европа няма така лесно да се свести, да създаде лидери и политическо лице. ЕС е тежък динозавър с близо 30 глави. Европа не беше готова за тази ситуация, беше изненадана.

​Сигурен съм, че Русия с тази армия и самочувствие няма да остави до границите й да има структури на НАТО. Най-вероятно ще се стигне до договаряне на санитарна зона. Когато свърши Втората световна война, Сталин съзнателно не отиде до Ламанша. Историците знаят, че е имал тази възможност, но е отказал. Той не е искал да бъде сам срещу целия свят. На него не му е трябвала Европа, а санитарна зона около Русия, това, което беше така нареченият социалистически лагер. Това беше смисълът на Русия след войната, така тя си осигури спокойствие. 

​Гърците много по-добре от нас се справят с македонския си проблем. Те успяха да наложат това, което искат. Те не отстъпват от националната си идентичност. Ние не можем. От цялата ни история бих могъл да посоча само първата половина от управлението на Стамболов, когато сме имали ясна представа какво трябва да правим с Македония. Той забранява всякакви четници и воеводи, прибира ги в затворите и казва, че му трябва железопътната линия до Скопие, учители, читалища и свещеници. 

​Вече имаме две-три поколения млади хора, които се разпиляха по света, идват насам, виждат света по начин, който не е нашенски, не е традиционен. По някакъв начин е универсален, без връзки с отечество, с родина. Това са универсални хора, по-скоро атомизирани, несвързани с общности и те вземат все по-голямо място в живота ни.

​Мисля, че тези, които дойдоха да ни управляват, са точно такива. Не можеш да ги наречеш безродници, защото в тях няма такъв аспект. Нашият министър-председател така и не разбра защо тук не бяха доволни от неговото двойно гражданство. Той не вижда в това никакъв проблем. Не са малко тези хора. А структурата, в която живеем ние с вас, е организирана на базата на национални общности и юрисдикции. Когато ги обезценяваш, лишаваш себе си от съдържание.

​Из архива

​Яворов до Лора 

​Лора до Яворов

​Септември 1912 г. 

​„Яво, ти веднъж ме попита дали съм носила това разпятие на гърдите си. Аз не посмях да ти го призная, защото ме беше страх да не ми се смееш.

​Но днес като ти го давам, нека знаеш, че то дълго време е било с мен и че винаги през времето, когато съм го носила, то ме е закриляло“.

​-------

​„Мила, скъпа Лора,

​Мисля за тебе. Целувам разпятието. То ще ми донесе успех в борбата, която е свята. Вярвай, че ще се видим, както аз вярвам, че ти си най-добрата българка“.

​-------

​„Довиждане, мой милий, скъпий, единствений. И прости задето не успях да те обичам по-хубаво, задето не успях да те направя по-щастлив.

​Довиждане, мой милий, скъпий, и се върни, защото где ще те търся аз, ако не се върнеш, и где ще те намеря.“

​-------

​„Тръгвам за границата. Хиляди целувки, мила женице. Довиждане!“ (Белово)

​-------

​„Би трябвало да повярваме, че ти ме обичаш толкова, колкото и аз тебе. И смеех ли да настоявам да останеш заради мене. Но нали ще ми обещаеш, че ще бъдеш благоразумен, че ти ме обичаш толкова, колкото и аз тебе. И смея ли да настоявам да останеш заради мене.

​Но нали ще ми обещаеш, че ще бъдеш благоразумен, че преди да си напълно убеден, че си напълно убеден, че си в безопасност, не ще влезеш в Македония. Поне сега, мой скъпий, единствений приятелю, поне засега пожали себе си, не действай прибързано, чакай да си сигурен за пътя, по който ще минеш.“

​-------

​„Мила женице, 

​Случи се тъй, че трябва да остана на българска земя още за един ден-два дни. Аз ще ти изпращам поздрав от Македония, върху чиято земя кракът ми стъпи днес и тая нощ два пъти. Мисля за теб и ти пиша на свещ, която вятърът иска непременно да угаси.“

​-------

​„Благодаря ти, мой скъпий! И прости, че не мога да изглеждам радостна... Но преди малко нареждах и милвах дрехите, които днес ще облечеш и които ще те придружават далече от мене. А какво да правя тук аз без тебе? Тук, гдето всяко кътче е с тебе.

​Аз вече не искам твоята любов, аз искам твоя живот, гдето и да си ти. Аз нямам никого в целия свят, когото да уважавам, комуто да вярвам, когото да обичам, освен тебе.“