Анализи

Любопитно от седмицата

  16.05.2022 14:11  
Любопитно от седмицата

Столетничка скочи с парашут

Американка от щата Флорида навърши 100 г. и по този повод скочи за пръв път с парашут, пише „24 часа“.Реймънд Съливан, която е служила през Втората световна война като медицинска сестра на фронтовата линия, направи скока в тандем с инструктор.

„Никога не съм опитвала да скачам с парашут. За 100 г. опитах много неща, затова реших да го направя, докато мога. Трябва да кажа, че беше страшно”, споделя юбилярката.

195 млн. долара за „Простреляната синя Мерилин“

Абсолютен рекорд за продажба на модерно произведение на изкуството отбеляза аукционната къща „Кристис“ в Ню Йорк, съобщи Ройтерс.„Простреляната синя Мерилин“, един от поредицата портрети, които Анди Уорхол прави на актрисата след смъртта й през 1962 г., бе продадено за 195 млн. долара на частно лице.

Картината, която беше част от колекцията на швейцарски търговци на изкуство, е изградена върху рекламна снимка на Монро от филма „Ниагара“ от1953 г., подсилена с ярки цветове върху очите, косата и устните й. Нейното заглавие идва от инцидент, при който жена стреля по четири портрета на Мерилин Монро в студиото на Уорхол с пистолет, въпреки че самата картина не е ударена от куршум.

Предишният рекорд за продажба на американска картина на търг принадлежеше на „Череп“ на Жан-Мишел Баския, продаден за 110.5 млн. долара. А рекордът за продажба на модерно произведение на изкуството се държеше от картина на Пикасо, продадена за 179 млн. долара през 2015 г.

 

Седем от загадките на света

Мисисипи, четвъртата по дължина река в света, през 2012 г. тече в обратна посока в продължение на 24 часа, а нивото й се покачва с близо 3 метра. Причината за това необичайно явление е ураганът „Айзък“.

Тунгуският метеорит. През 1908 г. в басейна на река Подкаменная Тунгуска в Сибир имало взрив, причинен от неизяснен космически обект - метеорит или останки от комета, който избухнал преди удара си в земята. Отделената енергия била равна на 185 бомби като американската атомна бомба, над Хирошима. Кратер няма, защото гигантската скала се разпаднала, преди да удари земята, но и до днес там не растат дървета. 

Планетата Уран е най-студената планета в Слънчевата система, макар и не най-отдалечената от Слънцето, защото не притежава вътрешен източник на топлина. 

Супервулканът Тоба почти причинил изчезването на човешката раса преди приблизително 74 хил. години. Експлозията изхвърлила толкова много пепел и серен газ, че те блокирали слънчевата светлина и направили живота на Земята изключително труден. Много растения и животни загинали, въздухът станал токсичен, а дишането затруднено. Оттогава Тоба, който се намира на остров Суматра, е най-голямото кратерно езеро на планетата.

Едрата шарка е една от най-смъртоносните болести, известни на човечеството, и единствената, която е напълно ликвидирана. Ваксината срещу нея е първата успешна ваксина, създавана някога.​

Танцувалната чума е странно събитие от ХVІ век в Страсбург, когато около 400 души излезли на улиците и танцували като обезумели в продължение на няколко дни. Вследствие на това около 15 души умирали всеки ден от изтощение и сърдечни кризи, а много повече били откарани в болници. Учените и досега нямат обяснение за това явление. 

Циклонът „Катарина“ е единственият ураган, регистриран в Южния Атлантик. Той е уникален, защото е първият и засега последният, връхлетял бреговете на Бразилия, както и единственият, регистриран в Южна Америка.

 

В света на мъртвите

Град Йерихон, един от най-старите непрекъснато населени градове на планетата, се намира в Палестина, на западния бряг на река Йордан, на 55 км от Йерусалим. Преди около 9 хил. г. местните жители погребвали мъртвите под пода на къщите си и създавали необичайни погребални маски от черепите им, съобщава Ancient Origins. 

В Йерихон археолозите разкопали руините на повече от 20 селища, принадлежащи към различни времеви периоди. Първото е на около 12 хил. години. Около 9600 г. пр.н.е. местните изграждали селища от глина и тухли, отглеждали зърнени култури и погребвалимъртвите под подовете на къщите. Освен това имали още един необичаен погребален ритуал - отделяли главата от тялото на мъртвия, отстранявали плътта и покривали черепите с гипс, за да създадат погребални маски. Вместо очи поставяли черупки. Особено впечатляваща е техниката за изработка на моделите на лицата. 

​Обяснението на учени е, че по този начиндревните искали да запазят паметта на своите предци и ги излагали на показ, за да им се поклонят. Други изследователи пък смятат, че подобни погребални практики отразяват вярата на древните жители на Йерихон, че мъртвите продължават да живеят след смъртта, ако се съхрани тяхното лице. Има и теория, според която черепите били използвани като заместители на починалите, за да им попречат да се върнат от света на мъртвите.

 

Между абсурдното и реалното

Адолф Сакс, изобретателят на саксофона, е едно от 11-те деца на белгийците Шарл и Мари Сакс, койтонепрекъснато попадал в какви ли не инциденти. На 3-годишна възраст паднал от третия етаж на каменния паваж. Случайно изпил чаша оцет. Глътнал голяма шевна игла. Получил изгаряния и наранявания в работилницата на баща си, когато се взривило буре с барут. Както си вървял по улицата, върху главата му паднала керемида. После едва не се удавил. Когато оцелял след толкова много премеждия, той изобретил саксофона, за което получил Ордена на Почетния легион.

В маратона на олимпийските игри през 1904 г. вСейнт Луис, бегачът, който финиширал пръв, измамил всички, като изминал с кола по-голямата част от трасето. Вторият състезател пък изпил толкова коняк и отрова за мишки вместо допинг, че не могъл сам да пресече финалната линия. Наложило се треньорите даго вдигнат и пренесат. Измамата на първия финалист била разкрита и златото получил бегачът с отровата за мишки. 

Четвърти бил кубински пощальон, който събирал пари, като тичал из улиците. После отишъл в Ню Орлиънс и пропилял всичките си пари в казиното. Той щял да заеме първото място, но решил да подремне отстрани на трасето. 

На 9-о и 12-о място се класирали студенти от Южна Африка, които попаднали случайно на олимпиадата. Разярени кучета преследвали заелия 9-о място, той увеличил скоростта и изпреварил състудента си. 

Руските спортисти пък пристигнали с една седмица закъснение, защото все още използвали Юлианския календар. 

Хирургическа операция с 300% смъртност. Хирургът Джоузеф Листър извършил демонстрационна операция пред публика през 1851 г., която причинила 300% смъртност. Той ампутирал крака на пациент, но случайно отрязал пръстите на един от своите асистенти, който по-късно починал от гангрена. А един от зрителите на този хирургически спектакъл умрял от страх.

„Нашествие“ на жени във Ватикана

Нови казарми на Швейцарската гвардия на Ватикана ще бъдат построени, за да могат да се приемат и жени за гвардейци, ако папа Франциск или неговите наследници позволят на дами да се присъединят към елитните стражи, предаде Ройтерс.

85-годишният папа Франциск вече назначи жени на редица висши постове и ръководни позиции в администрацията на Ватикана, а през март въведе забележителна нова конституция, която ще позволи на покръстени миряни католици, включително жени, да оглавяват отдели на Ватикана.

От основаването си през 1506 г. формированието, чиято основна мисия е да защитава папата, приема на служба само мъже, швейцарски граждани. 

​​

Тропически „горещини“ в Лондон

Когато слънцето нагрее 34-етажния бизнес център на лондонската улица Fenchurch Street, пред сградата започват сериозни проблеми. Поради оригиналната си архитектурна кривина прозорците й отразяват слънчевите лъчи и ги фокусират върху определени зони, където става 6 пъти по-светло и значително по-горещо, пише Актуално.бг. 

Температурата може да достигне 120 градуса по Целзий. По тази причина паркираните под отразените лъчи автомобили се нажежават, а асфалтът се топи..

Необикновено наторяване

Изследователи от цял свят обмислят използването на човешката урина като полезен тор, който може да замени 13% от химикалите в селското стопанство, да намали парниковите емисии и да увеличи добивите на културите, съобщава Актуално.бг. 

Синтетичните торове могат да изхранват нарастващото население на Земята. Но те замърсяват водоемите, водят до изобилие от водорасли и измиране на рибата, допринасят за парниковия ефект и изменението на климата. 

Растенията се нуждаят от азот, фосфор и калий, за да осигурят богат добив. Тези хранителни вещества се консумират от човек, а след това част от тях се извеждат обратно в околната среда с урината.Швейцарска компания вече разработва система, коятонасочва урината в отделен контейнер и след това се преработва. Тя може да се пастьоризира и изсушава, за да се намали обемът й и да се доставя до нивите вече под формата на тор. 

Нечовешки пулс

Пилотите от „Формула 1“ могат да загубят до 3 кг в едно състезание заради високите претоварвания и екстремната жега в пилотската кабина. Състезателят се чувства така, сякаш на врата му е окачена торба от 25 кг. 

Пулсът на средностатистическия човек е около 60-70 удара в минута, но по време на състезание сърдечната честота на пилота на болида е между 170 и 190 удара. Той трябва да покаже невероятна издръжливост, седейки в горещата кола. Поради това губи по няколко килограма във всяко състезание. 

Крави убийци

Всяка година акулите убиват около петима души, акравите много повече - само в САЩ близо 20 човека годишно. Повечето нападения на крави са умишлени и те ги извършват групово. При такава атака те се събират в кръг с очи, обърнати към външната му страна, навеждат глави и започват да бият с копита. 

Най-често нападат хора, които разхождат кучета, защото се дразнят от бързите им движения. Кравите се нахвърлят и върху мотоциклетисти, малки камиони и минувачи.

Белите черни мечки 

Те имат прозрачна козина с черна кожа отдолу. Това, което изглежда бяло, е оптична илюзия, дължаща се на козината им, която се състои от два слоя. Единият е външен, защитен и е съставен от косми с дължина между 5 и 15 см, а другият - по-дебел и от по-къси власинки. Защитният слой е прозрачен – отразява попадащите върху него слънчеви лъчи, поради което се появява белият цвят. 

Тази способност на мечките им помага да се слеят със заобикалящата ги снежна среда, а черната кожа ги топли.

 

Непалец изкачи за 26-и път Еверест 

Шерпът Ками Рита беше посрещнат като герой в базовия лагер след рекордното изкачване на Еверест (8848 м). Непалецът подобри собственото си постижение на 7 май, когато стъпи на най-високия връх за 26-и път.​

„Имах проблеми, свързани с очите. На Лагер 2 взех лекарства и вече съм добре“, казва 52-годишният шерпа, цитиран от „Еверест кроникъл“.

Ками Рита изкачва Еверест за пръв път през 1994 г., като в кариерата си е бил още на К2, Чо Ойю, Манаслу и Лхотце. В годините той подобрява няколко рекорда в алпинизма.

До момента Еверест е изкачен общо 10 657 пъти, пише Ройтерс. Първи на върха стъпват новозеландецът сър Едмънд Хилари и шерпът Тенсинг Норгай през 1953 г.Миналата година Непал издаде рекордните 408 разрешителни за изкачване на Еверест.

Досега 14 българи са изкачили Еверест, като за първи път е покорен от Христо Проданов през 1984 г., но той не се връща при слизането от върха. Общо 10 българи са загинали в Хималаите при изкачване на високите върхове там.

 

Водопроводни тръби спасяват древната Петра

Този известен археологически обект в пустинята в Йордан, заобиколен от скалисти пустинни каньони и планини, някога бил оживен център на политика, култура и икономика и една от най-важните точки в региона, където търговците спирали по време на своите пътешествия. Районът е заселен от 7000 г. пр.н.е. През IV век, когато в Петра идват набатеите - полуномадски семитски народ, градът достига пълния си разцвет. 

Но това, което най-силно поразява изследователите, е водопроводната и канализационната система на града, пише Express. Петра е процъфтявала благодарение на умението на набатеите да управляват оскъдния воден ресурс. Тяхната система за съхранение и напояване, която била чудо на инженерната мисъл по онова време, е сложна мрежа от цистерни, язовири и канали, използваща вода от пустинни извори и 10-сантиметрови годишни валежи за поддържане целогодишно водоснабдяване. 

Петра се намира на климатично неблагоприятно място. Издълбан в тесен каньон, наречен Ел Сик, пустинният пейзаж обгръща зданията и температурите често достигат над 42°C, без източник на вода наблизо. Но се смята, че населението на града е било 30 хил. души, независимо че местните водни ресурси са били достатъчни само за 2000-3000 души. 

Системата започвала от върха на хълмовете, където десетки резервоари, осеяни около градския пейзаж, улавяли и съхранявали всяка капка зимен дъжд. На най-високото място в долината имало цистерна, която можела да събира вода от цялата площ на върха, стичаща се в Петра през преплитане на множество канали. 

Учените открили счупени теракотени тръби, подобни на тези, които се изпозват в цял свят две хиляди години по-късно. Изследването на водоснабдителната система установило, че тя е осигурявала на Петра 45 млн. литра вода на ден - достатъчно, за да задоволи всички битови и селскостопански нужди на града.

 

Амнезията на океаните

Океанът губи своята памет вследствие настъпването на различни климатични промени, съобщават учени. Промените, които могат да бъдат наблюдавани в различни океани, засягат тяхната температура, структура, цвят и течения, което е доказателство, че околната среда става все по-непредвидима.

„Паметта на океаните се използва за предвиждане на времето, а с всяка изминала година тя намалява все пове и повече и така вече десетилетия наред“, казваизследователят на климата Хуи Ши.

Намаляването на достигнатата дълбочина, която може да бъде релевантна за проучванията на изследователите, показва, че до няколко десетилетия, най-вероятно няма да може да се прави толкова точно предвиждане на температурите в атмосферата, което е притеснителен факт.

Горният слой на океана, който се използва най-вече при тези изчисления, предстои да се изтъни и примеси с други слоеве и така да се превърне в един ненадежден източник на информация за климатичните явления. Със сигурност това ще повлияе на популациите на редица видове.

От друга страна, намаляването на паметта на океанаще повлияе и на проучванията на долните му слоеве,както и на възможността да се проследяват мусоните, което означава, че може да не разберем за екстремни температурни промени и да нямаме нужната подготовка, когато настъпят. Загубата на паметта на океана може да бъде пагубна в дългосрочен план, смята Хуи Ши.

​Любопитно

В село Баничан църквите привличат щъркелите

Жителите на селото, което се намира на 5 км преди Гоце Делчев на международния път за Драма, се хвалят, че в него има най-много храмове на глава от населението. 650-те баничани се черкуват в шест църкви. Едната от тях - храмът „Св. Арахангел Михаил“, е построена през 1864 г., според информация в приложението „Чудеса и вяра“ на в. „Телеграф“

Преди 20 г. в Баничан е имало 6 щъркелови гнезда. Десет години по-късно те са 12, а сега са станали 20. Местните хора предполагат, че причината за това са минералните извори наоколо. 

В селото живее и най-известната двойка щъркели – семейството Изгрев и Пролетка. За популярността им допринася факта, че те обитават първото щъркелово гнездо в България под постоянно видео наблюдение, което е дело на японеца Хироюки Сомо и неговата съпруга – българката Мария Соколова. Семейството дошло в Баничан да види къде е тяхното гнездо. Когато се върнали в Япония, разказвали, че се осиновили щъркелово гнездо в България.