Новини Светът

Макдоналдс напуска Русия, продава бизнеса си в страната

  16.05.2022 15:03  
Макдоналдс напуска Русия, продава бизнеса си в страната
  NYT

Американската верига ресторанти "Макдоналдс" обяви в понеделник, че ще напусне пазара в Русия и ще продаде бизнеса си в страната, предаде АФП.

Така тя последва много други западни бизнеси, които се изтеглиха от Русия след нейната инвазия в Украйна през февруари.

По-рано през деня френският производител на автомобили "Рено" обяви, че предава активите си в Русия на правителството в Москва, което на практика е първата голяма национализация при икономическо изтегляне от страната.

"Макдоналдс" затвори през март всичките си 850 ресторанти в Русия, където по нейни данни работеха 62 000 души.

Но днес направи още една крака, като обяви в изявление: "След повече от 30 години операции в страната "Макдоналдс" обявява, че ще напусне пазара в Русия и ще започне процес за продажба на руския си бизнес".

"Хуманитарната криза, причинена от войната в Украйна, и очакваната непредвидима оперативна среда, накараха "Макдоналдс" да стигне до извода, че продължаване на притежаването на бизнес в Русия вече не е възможно и е несъвместимо с ценностите на "Макдоналдс."

Компанията обяви, че търси начин да продаде "цялото си порфолио от ресторанти "Макдоналдс" на местен купувач". Тя посочи, че след продажбата ресторантите повече няма да могат да използват името, логото, брандирането или менюто на "Мкдоналдс".

Русия, където "Макдоналдс" управлява над 80% от ресторантите с нейното име, носи 9 на сто от приходите на компанията и 3% от оперативната печалба.