Светът

Случаи на маймунска шарка са засечени в Европа и САЩ

  19.05.2022 12:37  
Случаи на маймунска шарка са засечени в Европа и САЩ
  БТА

Учени от Обединеното кралство, Португалия, Испания и САЩ съобщиха за случаи на маймунска шарка, предаде Ройтерс. Обичайно болестта се среща предимно в Западна и Централна Африка и в редки случаи се разпространява на други континенти, казват експертите.

Какво знаят учените досега?

Маймунската шарка е вирус, който причинява симптоми на треска, както и специфичен неравен обрив. Обикновено протича леко. Има два основни щама: Конго, който протича по-тежко – с до 10% смъртност – и западноафриканският щам, при който смъртността надвишава 1%. Случаите в Обединеното кралство са от западноафриканския щам.

"Исторически погледнато, имаше много малко изнесени случаи. До тази година бяха известни само осем съобщения за поява на вируса при хора", казва Джими Уитуърт, професор по международно обществено здраве в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина и подчертава, че това е "много необичайно".

Португалия е регистрирала пет потвърдени случая, а Испания тества 23 потенциални случая. Нито една от страните не е съобщавала за случаи преди. 

Как се предава?

Вирусът се разпространява при близък контакт, чрез пренос от животински гостоприемници и по-рядко между хора. За първи път е открит при маймуни през 1958 г., откъдето идва и името, въпреки че сега гризачите се разглеждат като основен източник на предаване.

Съобщените във Великобритания случаи нямат връзка помежду си, което озадачава експертите. Към 18 май е потвърдено за 9 заразени. Само за първия случай е известно, че заболелият е пътувал до Нигерия.

Това дава основание на експертите да очакват по-широко предаване на заразата, в случай че не се изолират навреме инфектираните.

От Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство подчертават, че последните случаи са предимно сред мъже, които се самоопределят като хомосексуални и бисексуални, и предупреждават тези групи да бъдат внимателни в контактите си. 

От СЗО съобщиха, че предстои учените да секвенират вируса, за да установят съществува ли връзка между случаите.

Защо маймунската шарка се появява сега?

Една от възможните причини е активното пътуване след премахването на ограниченията на COVID.

„Моята работна теория е, че пътуванията в Западна и Централна Африка са възобновени и затова регистрираме повече случаи“, казва Уитуърт.

"Маймунската шарка е от семейството на едрата шарка, въпреки че причинява по-малко сериозно заболяване. Благодарение на ваксинацията през 1980 г. едрата шарка беше унищожена и имунизациите срещу нея бяха прекратени. Ваксината беше превенция и срещу маймунска шарка. Спирането на имунизациите доведе до скок в разпространението ѝ", посочва Ан Римоин, професор по епидемиология в Калифорнийския университет.

Все пак учените смятат, че основания за паника няма.

„Това няма да причини епидемия като COVID, но съществуването огнище на такова сериозно заболяване трябва да ни държи нащрек“, казва Уитуърт.

Междувременно в Масачузетс бе потвърден първи случай за САЩ, при мъж, който наскоро е пътувал до Канада. 

Американските здравни власти съобщиха, че са в контакт със служители в Обединеното кралство и Канада, за да проследят пътя на заразата.

„На този етап нямаме информация, която да свързва случая в Масачузетс със случаи в Обединеното кралство“, казва Дженифър Маккуистън от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. - "Въпреки че това е единственият случай в САЩ, за който центровете знаят, ние се подготвяме за възможността заболеваемостта да се увеличи“, казва тя.

Случаят в САЩ не представлява риск за обществеността и жителят на Масачузетс е хоспитализиран, но в добро състояние, съобщиха служители на Центровете за профилактика и контрол на заболяванията.