Новини Светът

Русия е все по-близо до фалит

  25.05.2022 12:04  
Русия е все по-близо до фалит

Русия се приближи до потенциален фалит, след като Министерството на финансите на САЩ позволи да изтече срокът на ключово освобождаване от санкции, от което се възползваха американски инвеститори, съобщава Bloomberg.

На американските банки и физически лица е забранено да приемат плащания по облигации от руското правителство от 12:01 ч. нюйоркско време в сряда, когато изтече лицензът, който позволяваше паричните потоци.

Миналата седмица министърът на финансите Джанет Йелън заяви, че е вероятно е разумно нейното министерство да остави лиценза да изтече с уточнението, че той така или иначе е бил временен. Решението за продължаване на процедурата показва, че САЩ предпочитат да принудят Русия - подложена на множество наказателни санкции заради войната в Украйна - да обяви фалит, отколкото да позволят на страната да източи хазната си в полза на американските инвеститори.

Разрешаването на изтичането на срока на дерогацията "със сигурност повишава и без това високите шансове за фалит на Русия", каза Хасан Малик, старши държавен анализатор в Loomis Sayles & Co. в Бостън.

В петък Русия трябва да извърши плащания по външния си дълг в размер на около 100 млн. долара. С оглед изтичането на срока тя започна да превежда пари миналата седмица, за да изпревари ограниченията. Тогава властите заявих, че задълженията ù по дълга са изплатени. Но САЩ добавя още едно препятствие за получаване на плащанията по облигациите на чуждестранните инвеститори и все още не е ясно дали това ще бъде достатъчно, за да прехвърли Русия границата на фалита.

От една страна, притежателите на облигации извън САЩ все още могат да получат средствата. И тъй като повечето притежатели на руски облигации са в Европа, според ITI Capital - една от най-големите московски брокерски компании, няма да има достатъчно кредитори, които да обявят фалит. Прагът обикновено е притежателите на 25% от облигациите в обращение.

Ако се осуети някое плащане по дълга, Русия ще разполага с 30-дневен гратисен период, за да намери решение, както направи в началото на май, когато получи пари от инвеститорите в последния момент, след като първоначално плащанията бяха блокирани.

Като цяло Русия дължи около 1 млрд. долара за купонни плащания до края на 2022 г., но разполага с много пари в брой, благодарение на милиардите, които се вливат ежеседмично от продажбите на петрол, газ и други суровини.

Не всички плащания към американците са забранени след 25 май. Според лиценза, издаден от Министерството на финансите на 7 април, американските инвеститори имат срок до 30 юни да се освободят от руската финансова институция Alfa-Bank AO и до 1 юли да се освободят от диамантената компания Alrosa PJSC.

Рублата - която вече е на четиригодишен връх - не се промени особено от съобщението на Министерството на финансите. Тази година валутата е най-добре представящата се в световен мащаб, като е спечелила около 30% спрямо долара.