Новини Светът

Русия е готова да отвори хуманитарен коридор за търговските кораби в Черно море

  25.05.2022 18:34  
Русия е готова да отвори хуманитарен коридор за търговските кораби в Черно море

Русия е готова да отвори хуманитарен коридор за търговските кораби в Черно море, но само ако санкциите бъдат отменени, заяви заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко.

Висшият руски служител се изказа ден след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се обяви за преговори с Русия за спешно деблокиране на над 20 милиона тона зърно, които не могат да бъдат изнесени скоро от Украйна заради недостатъчния капацитет на железниците.

От руското външно министерство предупредиха, че създаване на западна коалиция, която да ескортира корабите с украинско зърно, може сериозно да изостри обстановката в Черноморския регион.

Създаването на западна коалиция, която да ескортира корабите с украинско зърно, може сериозно да изостри обстановката в Черноморския регион, предупреди Руденко. Подробностите - от нашия кореспондент в Москва Ангел Григоров.

В същото време Руденко увери, че Русия е готова да участва в решаването на въпроса с блокираните в украинските черноморски пристанища кораби със зърно. По думите му за целта е необходим комплексен подход, който да включва отмяна на ограниченията върху руския износ и финансови транзакции.

Руденко каза още, че Украйна трябва да разминира пристанищата, където се намират корабите, а Русия от своя страна е готова да предостави необходимия хуманитарен коридор.

На заседание на Съвета за сигурност на ООН миналата седмица американският държавен секретар Антъни Блинкън обвини Русия в провокирането на продоволствена криза и я призова да вдигне блокадата на украинските пристанища в Черно и Азовско море.

Руският постоянен представител в световната организация Василий Небензя отговори, че не Русия, а Украйна е минирала пристанищата и е блокирала там 75 плавателни съда от 17 държави. Русия и Украйна са сред най-големите производители на пшеница, като осигуряват 30% от потреблението в световен мащаб.