Светът

Лондон: Руските ВВС са претърпели няколко тактически провала в Украйна

  26.05.2022 11:22  
Лондон: Руските ВВС са претърпели няколко тактически провала в Украйна

Руските военновъздушни сили са претърпели някоко тактически провала в Украйна, твърдят от британското министерство на отбраната. Външният министър Лиз Тръс предупреди в същото време, че опитите за умилостивяване на президента Владимир Путин са много опасни. 

В последната си сводка министерството на отбраната пише, че руските военновъздушни сили са били ангажирани в мисии по-подходящи за силно бронирана пехота и поради тази стратегическа грешка са претърпели тежки загуби. 

Споменават се три руски операции: опитът за настъпление към Киев през летището „Хостомел“ през март, обузданото настъпление около Изюм през април и неотдавнашният провал за прекосяване на река Сиверски Донец. 

От разузнаването уточняват, че 45-хилядният персонал на руските военновъздушни сили се състои основно от професионални войници на договор, които са скъпо платени. 

Външният министър Лиз Тръс междувременно днес ще посети въоръжените сили в Босна и Херцеговина в опит да насърчи западните съюзници на Великобритания да гарантират, че Владимир Путин ще загуби в Украйна. 

По повод на някои призиви за отстъпки на руския президент Тръс предупреди, че всякакви подобни опити ще бъдат много опасни. 

„Руската агресия не може да се умилостивява, тя трябва да бъде посрещната със сила“, каза Тръс. 

Вчера ЕС, Съединените щати и Обединеното кралство обявиха създаване на Консултативна група за разследване на престъпленията и зверствата в Украйна.