От мрежата

Руски войник: Изпратиха ни на война в Украйна без обучение, беше абсурдно

  26.05.2022 17:50  
Руски войник: Изпратиха ни на война в Украйна без обучение, беше абсурдно

Рядък разказ от първо лице публикува британският „Гардиън“. Изданието разговаря с руски войник, който е попаднал в плен на украинските сили. Антон, което не е истинското му име, разказва, че младите момчета били изпратени на фронта без никакво военно обучение.

21-годишният Антон постъпил в армията в края на миналата година. Малко след това неговият взвод бил изпратен в Крим, където трябвало да вземе участие в „едноседмично обучение“. По това време Антон нямал абсолютно никаква военна подготовка.

Седмиците се изнизвали една след друга и Антон започнал да се чуди дали няма да ги изпратят на война. „Повечето по-млади момчета въобще не можеха да си представят, че ще воюваме. Казаха ни в последния момент – предишната вечер преди инвазията“, спомня си момчето.

„Не беше честно руските власти да ни изпратят в Украйна тотално неподготвени“, казва той.

Малко след началото на инвазията Антон бил заловен от украинските сили близо до Миколаив на 2 март заедно с петима други войници. Той бил отведен на тайна локация с качулка на главата.

Снимка: Reuters

Така Антон прекарва 45 дни в плен на противниците.

„Първоначално е много страшно. Подскачаш при най-малките шумове. Всеки ден се надяваш, че няма да ти бъде последен и няма да те убият“, казва Антон. Той отрича да е бил физически малтретиран от украинците, но те прилагали психологически тактики върху руснаците.

„Постоянно ни обясняваха, че с Русия е свършено, че принадлежим към най-долната част на обществото. Постоянно ни заплашваха, че ще спрат храната ни“, разказва Антон.

„В повечето дни просто гледахме четирите стени около нас“, разказва войникът.

В началото на Април Антон бил разменен за украински войници. „Военните веднага ме извикаха на разпит. Искаха да разберат дали могат да ми имат доверие. Първоначално блокирах всичките си емоции. Но сега, след като мина време – не мога да спя, сънувам ужасни сънища. Качих и много килограми“, разказва той.

Според руските разпоредби Антон трябва да се върне на служба в армията след като се възстанови от бойните си рани. „Просто искам да се прибера у дома. Това е“, казва той и търси начин да избяга от армията завинаги.