Анализи Бизнес

Асен Василев предупреди: В следващите няколко години ще живеем в условията на високи цени

  30.05.2022 17:46  
Асен Василев предупреди: В следващите няколко години ще живеем в условията на високи цени

Следващите няколко години ще живеем в условията на високи цени, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при обсъждането на антикризисните мерки на Националния съвет за тристранно сътрудничество, цитиран от БНР. 

"Цените на горивата няма да спаднат драматично. Цените на храните няма да спаднат драматично, докато не се отворят пристанищата по северното Черноморие, за да може Украйна да изнася зърно и докато не падне цената на газа, за да падне цената на торовете", обясни той. 

Мерките на кабинета: Вдигат пенсиите с 20%, отстъпки за горивата, 0% ДДС за хляба за 1 г., 9% - за парното

Според социалните партньори мярката на правителството за хляба не е правилно насочена към нуждаещите се групи. На въпрос защо нулев ДДС ще се прилага за всички хлябове, а не само за най-масово купуваните Василев отговори, че може да е нечестно спрямо някои потребители. 

"Аз лично не съм ял хляб от 5 лв. филията, нали, но предполагам, че има и такива хлябове. Не вярвам те да са много голям процент от потреблението", добави вицепремиерът.

По думите му бизнесът настоява да продължи да действа намаленият ДДС за виното, който отново ще стане 20%.

"Против съм диференцираните ставки, но по-добре за хляба, отколкото за виното и бирата", каза още той. 

Василев уточни и че шофьорите ще могат да ползват намаление от 25 стотинки на литър гориво, като покажат талона на автомобилите си. Мярката ще важи за най-евтините бензин и дизел без добавки.