Новини Спорт

УЕФА разследва случилото се с феновете на Ливърпул преди финала

  31.05.2022 10:26  
УЕФА разследва случилото се с феновете на Ливърпул преди финала

УЕФА потвърди, че ще бъде направено независимо разследване след случилото се с феновете преди първия съдийски сигнал, по време на финала и след мача за трофея между Ливърпул и Реал (Мадрид) в Шампионската лига, пише БНР.

Европейската футболна централа заяви, че „подробното преразглеждане“ ще „изследва взетите решения, отговорността и поведенията на всички въвлечени във финала“. Спорът за трофея, който бе спечелен от Реал с 1:0, бе отложен с 36 минути, след като хиляди запалянковци на Ливърпул изпитаха затруднения с влизането на стадиона поради дълги опашки и затворени врати на стадион "Стад дьо Франс" като някои от привържениците бяха пръснати и със сълзотворен газ от местната полиция.

В понеделник, френското правителство обяви, че проблемът е възникнал заради „масивна и организирана“ измама с билети, докато главният изпълнителен директор на Ливърпул Били Хоган потвърди, че клубният президент Том Уернър иска извинение от спортния министър на Франция Амели-Одеа Кастера за нейните коментари. 

„Улики ще бъдат събрани от всички замесени страни и откритията на независимия доклад ще бъдат оповестени публично, веднага щом той бъде завършен. След резултатите от разследването, УЕФА ще прецени следващите стъпки“, добавиха от Европейската футболна централа в своето изявление. 

Париж е домакин на световното първенство по ръгби догодина и на олимпийските игри през 2024-а, като резултатите от доклада ще имат голяма тежест за това дали френската столица може да приеме безпрепятствено двете големи спортни събития.

Междувременно, Ливърпул търси обратна връзка от фенове, които са посетили мача в събота „в опит да подкрепи разследване относно операционалното организиране на двубоя“. „Клубът поиска официално прозрачно разследване на проблемите на привържениците във и около „Стад дьо Франс“, преди началото и след края на мача“.