Анализи

Обсъждат се три варианта на българския Магнитски

  31.05.2022 14:59  
Обсъждат се три варианта на българския Магнитски

Работна група в министерството на правосъдието обсъжда три варианта на българския закон „Магнитски“, съобщи ресорният министър Надежда Йорданова.

"Става въпрос от една страна и за изготвяне на самостоятелен закон със самостоятелна процедура, или съответно прилагане на процедурите, които в момента съществуват по закона за мерките срещу изпиране на пари, включително беше обсъждан и вариант дали да не се измени законът, който е свързан със защита срещу тероризъм. Но всичко това е въпрос на дискусия, така че когато сме готови, ще обявим законопроекта."

Окончателното предложение ще бъде представено за обсъждане на коалиционните партньори, каза още Надежда Йорданова и припомни, че проектът на закона, който преди дни изтече в медиите, не съответства на Конституцията и на Европейската конвенция за защита правата на човека, поради което не може да бъде подкрепен.

Правосъдният министър участва в дискусия, свързана с промени в Търговския закон, свързани с подобряване на производството по несъстоятелност.