Реакция

Радев няма да участва в среща с Макрон за Северна Македония

  01.06.2022 15:38  
Радев няма да участва в среща с Макрон за Северна Македония

Президентът Румен Радев не възнамерява да участва заедно с премиера Кирил Петков в среща с президента на Франция Еманюел Макрон по темата Северна Македония. Това заяви пред журналисти в Пловдив държавният глава, който преди това откри Международното изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус 2022".

Форумът се провежда под мотото: "Отбрана, антитероризъм и сигурност" като на официалната церемония по откриването присъства и министърът на отбраната Драгомир Заков.

"Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие. Затова и няма условие за моя визита в Париж, за която се писа", каза президентът на откриването на изложението "Хемус" в Пловдив. 

"Оценявам ангажираността на нашите европейски партньори, но искам да видя реални резултати", добави той. 

"Що се отнася до убеждението на премиера, че последната инстанция по темата "Република Северна Македония" е парламентът, трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми", добави президентът.

Политиката на България спрямо бежанците от Украйна трябва да бъде много внимателна, каза още държавният глава:

"Нашата политика за бежанците трябва да бъде много внимателна и постоянна като ангажимент. Сега ние задраскваме нашия приоритет от началото на тази криза, да интегрираме тези хора".

"Всеки, който има желание да работи, да се издържа с труда си и децата му учат нашите училища, трябва да получи такава възможност. Но и бежанците трябва да следват указанията на Българската институция. Ако искаш подкрепа от българската държава, съответно трябва да уважаваш нейните решения", настоя Радев. 

Относно съобщението за разполагането на американски изтребители Ф-35 в базата в Граф Игнатиево, президентът каза, че присъствието на партньорите ни от НАТО е ценно за нас. 

Военният министър Драгомир Заков допълни:

"Имаме, в рамките на НАТО, различни операции, които текат от няколко месеца вече. Самолетът, който кацна в Граф Игнатиево днес - Ф-35, американски, е част от операция по Аir Policing на дълга дистанция. Може да има един, може да има два едновременно, може да са и три. Това, че няма постоянно базирана мисия по air policing в България за период от време не означава, че такава операция няма да се провежда в българското небе. И аз вчера казах, че България ще продължи да бъде подпомагана от съюзници по различни начини".

Мисията на нидерландските военновъздушни сили у нас вече е приключила", допълни министър Заков