Новини Светът

Кремъл: Не е време за референдуми за присъединяване на части от Украйна към Русия

  02.06.2022 16:14  
Кремъл:  Не е време за референдуми за присъединяване на части от Украйна към Русия

За референдуми за присъединяване на области в Украйна, контролирани изцяло или в голяма степен от Русия, към територията на федерацията не е време, защото първо трябва да "се създадат съответните условия".

Това заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде "Интерфакс". По думите му първо е нужно да се гарантира сигурността на жителите на указаните територии.

"Когато сигурността не е обезпечена - а виждаме, че продължават ударите на украински военни и украински националисти по граждански цели на тези територии - разбира се, в тези условия едва ли може да се говори" за референдуми, каза говорителят на руското президентство.

Песков спомена т. нар. Донецка народна република и Луганска народна република (ДНР и ЛНР) в Донбас, обявили се за независими през 2014 г. и признати от Русия през февруари, както и Херсонска област и Запорожието на юг.

Решението "не се взима в Кремъл", а "съдбата си трябва да решат самите хора, които живеят на териториите", каза същевременно Песков. Тази седмица Кремъл вече приветства решението на Южна Осетия, непризната от по-голямата част от света държава, намираща се на територията на Грузия, да се откаже от планиран за юлиреферендум за присъединяване към Русия.

За подобни допитвания се говори отново, откакто започна войната на 24 февруари. Желание за тях изразиха ръководителите на "ДНР" и "ЛНР". Властите в Херсонска област, назначени от Русия, казаха, че по-скоро биха се обърнали направо към президента Владимир Путин, отколкото да прибягват до референдуми, макар че решението вероятно няма да се вземе тази година.