Спорт

Надал смаза Рууд за исторически 14-и триумф на Ролан Гарос

  06.06.2022 09:00  
Надал смаза Рууд за исторически 14-и триумф на Ролан Гарос

Рафаел Надал спечели "Ролан Гарос" за 14-и път! Матадора триумфира, след като бе безапелационен във финала срещу Каспер Рууд (Норвегия) - 3:0 (6:3, 6:3, 6:0) за 2 часа и 20 минути на корта.

Трофеят е 22-ри от Големия шлем за легендарния испанец - абсолютен рекорд. Надал вече е 14-0 във финални мачове на "Ролан Гарос", а с победата си днес стана и най-възрастният шампион на сингъл при мъжете в Париж. Надал поведе и с две титли пред сърбина Новак Джокович и швейцареца Роджър Федерер, които имат по 20 от най-престижната верига турнири по тенис.

Във финала, на пълния до краен предел корт "Филип Шатрие" в Париж, поставеният №5 в схемата Надал не показа никаква милост към 23-годишния Рууд, който участва в първата си битка за трофей от Големия шлем. 

В откриващите четири гейма на мача двамата тенисисти си размениха три пробива, като два от тях бяха за Надал, който поведе с 3:1. Испанецът задържа предимството си и взе първия сет с 6:3 за малко над 50 минути.

Интрига се появи в началото на втория сет, в който Рууд успя да пробие и да поведе с 3:1. Веднага след това обаче Надал върна пробива, намали на 2:3 и изглежда тук някъде норвежецът бе прекършен. 

До края на срещата Надал не даде нито един гейм на съперника си и така за пръв път в славната си кариера започва годината с титли от първите два турнира в Големия шлем. През януари той триумфира и в Откритото първенство на Австралия, като вече е в много добра позиция да атакува "Голям шлем" със спечелването на четирите турнира, което обаче не е правено от нито един тенисист в модерната история на играта.