Светът

Лондон изпраща на Киев реактивни системи за залпов огън

  06.06.2022 09:00  
Лондон изпраща на Киев реактивни системи за залпов огън

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е посетил два града в Донбас, намиращи се близо до фронтовата линия, след като се срещна с войски в Запорожка област.

Това е второто официално работно посещение на президента извън Киевския регион за повече от 3 месеца война след руското нахлуване на 24 февруари.

От Киев припомниха, че Зеленски е пътувал до Харков в края на май и е посетил предните позиции на украинските военни в региона. 

Публикувана беше снимка от посещението му на предните позиции в Запорожка област.

"Отидох с началника на кабинета си на изток. Бяхме в Лисичанск (в Луганска област), бяхме и в Соледар (в Донецка област). Гордея се с всички, с които се срещнах, с всички, на които стиснах ръцете, с всички, с които се свързах и бях изразил подкрепата си. Ние донесохме нещо за военните. Няма да се спирам подробно на това. А има и нещо, което донесохме от тях за вас. Това е важно - донесохме ви доверие", каза Зеленски.

Зеленски обяви, че се е срещнал и с хора, избягали от военните действия. 

"Разговаряхме за възстановяването на изгубените документи, както и за осигуряването на жилища на вътрешно разселените лица. Ние със сигурност ще решим тези въпроси. Убеден съм, че хората, които са напуснали градовете си заради войната, със сигурност ще се върнат у дома", подчерта украинският президент.

Вчера украинската страна заяви, че си е върнала половината от ключовия град Северодонецк.

Великобритания пък обяви, че ще достави на Украйна реактивни системи за залпов огън с обхват 80 км.  

Системите М270 "ще подобрят значително възможностите на украинските сили", се подчертава в изявлението на британското министерство на отбраната. Решението е било взето "в тясна координация" с Вашингтон.

"Ако международната общност продължава подкрепата си, Украйна може да спечели", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс. "Руската стратегия се променя и нашата подкрепа също трябва да се промени", добави той. 

Според него новите оръжия ще помогнат на украинските сили "да се защитят по-добре от бруталното използване на артилерия с голям обхват, която силите на Путин са използвали безразборно, за да разрушават градове".

Вчера руският президент заплаши с удари по нови обекти в Украйна, ако Киев получи от западните си съюзници далекобойни ракети.