Новини Реакция

Лидерът на Възраждане нарече протестиращите фашистка измет

  17.06.2022 18:36  
Лидерът на Възраждане нарече протестиращите фашистка измет

От парламентарната трибуна лидерът на проруската партия "Възраждане“ Костадин Костадинов нарече протестиращите пред Народното събрание в подкрепа на Никола Минчев "фашистка измет", което му навлече остри критики.

"Предстои дебат за вота на недоверие. Ще има и гласуване. Нека не допуснем тази фашистка измет, тези платени да дойдат през парламента", призова Костадинов, който предишната вечер на излизане от Народното събрание бе замерян с жълти стотинки от демонстрантите, които скандираха "Копейкин". Депутатите от групата на "Възраждане" се наложи да бъдат извеждани с полиция от сградата на парламента и едва не се стигна до бой.

Костадинов беше предупреден от председателя на НС да не използва подобни обидни квалификации, но микрофонът му не беше изключен.

"Фашистка измет е недопустим израз в рамките на Народното събрание. Няма място в институция, пред която вчера видяхме на площада наши роднини и приятели. Вие обиждате, защото сте защитени от това, че използвате имена", възмути се депутатът от "Демократична България" Елисавета Белобрадова, цитирана от бТВ в петък. Тя призова ръководството на парламента да не допуска подобни изрази оттук нататък, защото истински обиждат българските граждани.

"Забележка е най-малкото, което можете да направите, защото от тази висока трибуна да се използват изрази като "фашистка измет" за хора, които спонтанно са дошли тук да протестират срещу действията на Костадинов персонално и тези на "Възраждане", той да всява такива внушения е най-малкото наказуемо според Наказателния кодекс", коментира и Филип Попов от БСП.

Стоян Таслаков от "Възраждане" обаче припомни, че депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров, познат като Ицо Хазарта, използва израза "шепа нещастни фашисти" в зала и тогава не беше наказан.

"Г-н Таслаков, аз не съм нарекъл българския народ шепа нещастни фашисти. Нарекъл съм 13 души така", отвърна му Петров.