От мрежата

Руски пенсионер в Бургас: Ние родината я обичаме, тя нас обича ли ни?

  17.06.2022 21:23  
Руски пенсионер в Бургас: Ние родината я обичаме, тя нас обича ли ни?

Пенсионери от Русия, живеещи в България, страдат от войната в Украйна и наложените по този повод санкции срещу страната им. Дипломатическите представителства на Руската федерация обаче вместо да им улесняват живота, го усложнява с такси, формалности и липса на емпатия. За това разказва в групата „Рускоговорящи пенсионери в България“ живеещият в Бургас руснак Александър Спирин.

Заради проблем с банковите преводи Спирин и жена му решили дъщеря им да им тегли пенсиите в Русия и да им ги праща в България. И тук, разказва Спирин, се започнало ходенето по мъките. Записали се за прием в почетното консулство на Русия в Бургас, за да си направят пълномощни, а там им казали, че най-близкото свободно време на изнесената приемна на консула от Варна е през август, а ако искат – могат да отидат по-рано там самостоятелно. За дипломатическото представителство пълномощните явно са и бизнес, задължително трябва да са напечатани при тях, като това струва 30 лева. На мен пенсията ми е 13 хиляди рубли (420 лева), оплаква се Спирин.

„Тръгнахме за Варна, имахме час в 11.30, билетите по 18 лева на човек, документите са готови, платени, 57 лева за подписа на консула и печата и само за простичкия подпис и печат трябваше да чакаме два часа.“ – оплаква се руският пенсионер.

„Когато консулът лично ни донесе подписаното пълномощно, ние с жена ми решихме да му зададем простичкия въпрос. Защо не може да се направят изнесените приемни в Бургас по-чести, примерно два пъти месечно или всеки петък. И, о ужас, буквалният отговор:

„Бензинът за пътуване от Варна до Бургас и обратно е скъп, скъп е и хотелът“.

И това ни го казва консулът на велика Русия. Може би пенсионерите, които се нуждаем от прием при консула, да вземем да събираме пари за идването му до Бургас или пък някой да го настани в апартамент по време на пътуването му. Ето колко струва любовта на Родината за руския пенсионер с пенсия 13 хиляди рубли. А трябва и да ядем.“