Анализи

Слави Ангелов: Корупцията на Капитан Андреево е по-силна от гравитацията

  20.06.2022 09:00  
Слави Ангелов: Корупцията на Капитан Андреево е по-силна от гравитацията

Граничен пункт "Капитан Андреево" е една точка като извадена извън времето и пространството, тя е нещо като офшорна зона в България, като един оазис на корупцията. Това каза в студиото на "Събуди се" разследващият журналист Слави Ангелов.

По думите му корупцията на граничния пункт е по-силна от гравитацията.

Журналистът припомни за случаи, в които цели смени от митнически служители бяха хванати на края на смените си да разпределят пари, но никой не беше осъден.

"Единствените, които бяха признати за виновни, получиха присъда не ефективна, не условна – бяха глобени с по 5 хиляди лева", подчерта Ангелов.

Той коментира и изказванията на част от управляващите, че сега на граничен пункт "Капитан Андреево" ще спре трафикът на хероин.

"Това е бутафорна импровизация на човек, който въобще не е в час с това как функционират тези канали. Да си мислим с това, че е отнет фитосанитарният контрол на някого на пункта, спираме трафика на хероин, е много несериозно", категоричен беше разследващият журналист.

"За мен е важно не толкова това кой е движил този бизнес, а кой му го е дал". коментира Слави Ангелов и подчерта, че "един ректор днес, който се опита да корумпира висш държавен служител", визирайки проф. Пламен Моллов.

По думите на журналиста подобни схеми има и по други гранични пунктове у нас.

Той припомни за свое разследване отпреди 7 години. Тогава е разкрил схемата на непознат към онзи момент трафикант на цигари без бандерол с прякор Паскал. Според службите за година и няколко месеца той е успял да прекара през граничния пункт около 150-160 тира с контрабандни цигари, което се равнявало на около половин милиард лева.

Камионите влизали в страната като призраци. Още на границата митничар ги посреща, дава им декларация с невярно съдържание, прикрепва с ластици български регистрационни номера към техните и ТИР-ът не подлежи на проверка. На последната бариера го чака кола, която го предвожда до склад в Пловдив. Там цигарите се разтоварват и влизат в мрежата на страната, обясни схемата журналистът.

Основно се печелело от трафик на незаконни стоки – наркотици, оръжие, напоследък по-малко на антики, но и от всякакви стоки, за които не се плащат мита и данъци.

Източник: nova.bg